Jestem mamą KPI ,jak radzicie sobie aby więcej odciągać mleczka ,używam laktatora Canpol babies hands free,odciagam.co 2 do 3 h a ilość to zaledwie ok. 0,5l walczę 2 miesiąc i pije juz wszystko ale z marnym skutkiem
0,5 l ściągnięte przy jednej sesji, czy w ciągu całego dnia?
Ile ma dziecko? Ile zjada? Od kiedy odciagasz? Ile czasu jednorazowo odciagasz? No i właśnie pół litra na raz czy na dzień ?
w ciągu dnia w nocy dwa razy zazwyczaj do piersi przystawiam
mała 13 kończy 4 miesiące odciagam od początku ale od dwóch miesięcy dopiero regularnie co 2 godziny w dzień było i w nocy dwa razy mała ssie pierś, na sesję 15min zazwyczaj wychodzi między 40 a 60ml
To trochę mało. Może kryzys jakiś. A masz funkcję power pumping na laktatorze? Spróbuj jeszcze metody 7-5-3 odczytaj sobie o co w niej chodzi. Pomocna jest
Robię pawer pomping co drugi dzień od tygodnia i czekam na efekty zobaczymy może ruszy cos
Wiem na czym ta metoda polega na początku ja stosowałam jak miałam laktator na jedna pierś ,teraz mam podwójny i ściągam jednocześnie
Jeśli masz możliwość to spróbuj ściągać mleko jescze częściej, np co 1,5 h.
Nic tak nie pobudza laktacji, jak sama stymulacja piersi poprzez karmienie piersią lub ściąganie mleka laktatorem.
Może zdarzyło się że wypiłaś gdzieś szałwię? Z tego co czytałam, to szałwia wpływa na laktację, w sensie na jej zahamowanie
Podziwiam wytrwałość! Spróbuj masażu piersi przed odciąganiem i ciepłego okładu. Pomaga też relaks i patrzenie na zdjęcie maluszka. U niektórych działa zwiększenie liczby sesji, nawet krótkich. Może warto też skonsultować się z doradcą laktacyjnym – czasem drobna zmiana robi różnicę.
nie piłam nic z szałwia a jak radziłam się na innych grupach to co 1.5h mówiły kobietki że za często i to nie da efekty co najmniej co 2 lub 3
Słyszałam że też pomaga zakryć czymś buteleczki laktatora przy odciąganiu w trakcie aby nie patrzec jak mleko leci i nie stresować się za dużo czy czasem nie leci za mało
Mi ostatnio troche spadly ilosci wiec zwiekszam sobie ilosc sesji chyba ze nie zdaze to ostatnia przed spaniem to power pumping. Jak jestem na 5 sesjach to mi spadaja ilosci po kilku dniach, na szesciu wracają ale to kwestia idywidualna. Dużo daje też nastawienie bo zestresowana mama to gorszy wyplyw
Jeżeli masz jeszcze ten laktator na jedną pierś to zrób sobie tą metodę z tydzień. Powinno pomóc
Nie wiem czy to może być za często. Najbardziej na laktację wpływa po prostu ściąganie mleka. To daje organizmowi sygnał, że jest go za mało i musi wyprodukować więcej.
Poza tym, niektóre dzieciaczki też są karmione co godzinę.
No i żeby zachować laktację bardzo ważne jest też ściąganie bądź karmienie nocne, bo wtedy jest najwięcej prolaktyny. Może spróbuj ściągać mleko dodatkowo po nocnym karmieniu?
No i druga sprawa to prawidłowy dobór rozmiarów lejków w laktatorze. Może są za duże lub za małe?
Jeszcze polecę ci kolektor pokarmu. On kosztuje ok 20 zł nie ważne z jakiej firmy. Przysysasz go do piersi i pobudzasz ją non stop. Jeżeli używasz go za dużo możesz doprowadzić nawet do hipelaktacji więc działa
Używałaś?
Stosuje się go też po prostu w ciągu dnia, czy tylko jak np ściągasz z jednej to nakłada się na drugą?
Ta metoda pobudzania laktacji jest bardzo skuteczna , i dużo pij wody
Ja nakładam na pierś jak z jednej syn je lub laktatorem ściągam