Karmienie nocne a nadwaga

Z jednej strony nawet jak znajdzie się ponad normę w siatkach centylowych to nie wiem , przecież na dietę go nie wyśle 😁

Jutro mamy szczepienie więc napewno Poruszymy ten temat z Panią doktor 

Anna nie denerwuj się na zapas wiadomo że trzeba słuchać jakiś tam sugestii lekarza ale często bywa tak że lekarze troszeczkę przesadzają jeżeli chodzi o jakiś tam wzrost rozmiar wagę dziecka trochę za mocno kurczowo trzymają się tych wszystkich wytycznych Oczywiście jeżeli coś niepokoi jasna sprawa że powinni to zauważyć ale myślę że ty jako mama równie dobrze byś to widziała i raczej na siłę nie rozmawiała byś sobie że jest dobrze skoro dobrze by nie było Mama Laury super uwaga z tym że dzieci się nie odchudza to jest po prostu powiedziane w punkt Każde dziecko jest inne pod każdym względem Nawet Wagowo i wyglądowo mój jest szczupły od samego początku wszystkie gadki z tyłka mu lecą i praktycznie przy każdej wizycie słyszę że troszeczkę mu brakuje chociaż teraz już mniej bardziej przy tych pierwszych wizytach gdy był mniejszy ale z drugiej strony później lekarz zawsze mówi że wszystko sobie z czasem nadrobi żeby się nie stresować  obserwować czy  ma apetyt i z biegiem czasu dorówna innym dzieciom to samo się tyczy tego tematu Tylko odwrotnie mój brat przykładowo właśnie w okresie zerówki pierwszej drugiej klasy był taki troszeczkę ubity lekarze też pani Kowal i żeby go odchudzać że otyły mama powiedziała nie on po prostu taki jest wcale nie jakoś bardzo dużo tyle ile powinien czasem wszystko się unormuje i tak też było tyle moment śmignął teraz jest wysokim może nie szczupłym ale fajnie zbudowanym  facetem 

znajoma dietetyczka mowiła, że aby dziecko nie chciało jeść w nocy musi dostać odpowiednio kaloryczne posiłki w dzień, ale wiem że u dzieci to jednak często kwestia "przyzwyczajenia" budzi się bo wie że dostanie. Sposobów jest milion, od rozwadniania, podawania wody itd. Nie wiem jakie to przynosi skutki, ja sie po prostu przemeczyłam pare nocek jak mały marudził, a wiedziałam ze na bank nie jest głodny, bo jadł juz w dzien stałe posiłki, kaloryczne i odpowiednio zbilansowane, a ze juz mielismy ząbki to nie chciałam przeciągać tego nocnego karmienia i od 8go mca nie jest karmiony w nocy, z tym że my byliśmy kp

ja znów jak była chora to odzwyczaiła się w nocy jeść bo nie mogła dostawać nabiału czyli mleka to dostawała wodę i tak się oduczyła 

Moja ma niespełna 9 mc i nie dostaje w nocy jedzenia, obudzi się ale to raczej jak wypadnie jej smoczek. 

Anna nie ma co się martwić, jak zacznie chodzić to na pewno zgubi te fałdki i nie będzie po nich śladu. 

Zazwyczaj jak Tymek wstawał w nocy to robiłam mu normalnie 150lm , ale ostatnio zmniejszyłam do 90ml nawet i zauważyłam , że po takiej ilości też usypia i śpi dalej normalnie . On poprostu potrzebuje poczuć , że coś ma w tej buzi. Smoczek nie radzi sobie z tym bo wyciąga go z buzi �

graborn najlepsze siatki sa te gdzie mozna wpisać date urodzenia;) bo ja poczatkwo też kombinowałam bo dziwnie w siatkach wychodziło zaznaczać np. 7 miesiac;) ale pytanie 7 miesiac jak sie zaczyna czy jak sie kończy to może być 4 tygodnie różnicy ;)

Anisss ma rację do co siatek to samo twierdzi moja Pani Pediatra że one są dokładniejsze te z data urodzin wszystkie inne zdecydowanie się różnią od siebie :)

No wpisywałam na internecie do takiej siatki centylowej i wychodziło dużo ponad normę , ale byliśmy dzisiaj na szczepieniu i była inna Pani doktor , mówiła że tak bywa , że są duże dzieci . Tylko żeby nie dawać kaszki , a na noc można zagęszczać mleko kleikiem ryżowym , w dzień więcej warzyw i owoców :) 

u nas w książeczce jest taka siatka 

u nas nie ma , a mamy nową ksiazeczkę , ze tak powiem , bo syn ma 7msc

Mój ma 10 miesięcy, jest karmiony piersią i budzi się różnie. Czasami 2 razy w ciągu całej nocy a czasami nawet i 5. Nie wiem od czego to zależy. Ale jest szczuplutki, pomimo że podjada często w nocy. 

Mazia zgadza się! Ja miałam kuzynkę która będąc maluchem serio wyglądała jak ten człowieczek Michelin. Same faudki, ale jak tylko zaczęła sama chodzić to był moment jak szybko wszystko straciła i była szczuplutka. 

Anna to tak jak ci mówiłam bo może dziecko być po prostu głodne w nocy bo samym mlekiem nie pojada sobie bo jest to picie a jak zagęścisz to masz konkretniejszy posiłek :) wszyscy właśnie mówili że niech dziecko je jak zacznie biegać bo zaraz będzie waga odpowiednią 

może zależy jaka książeczka 

a to dziwne bo ja te siatki centylowe to mam i w ksiazeczce sprzed 8 lat jak i sprzed roku, z dwóch roznych szpitali w dodatku 

Ja akurat siatki centylowe w książeczce zdrowia mam, ale za to brakuje mi stron z bilansami. Musiałam dokleić sobie kartki. Jakaś wadliwa seria.

Jeżeli chodzi o nadwagę i fałdki u dzieci to z reguły tak jest, że jak dziecko samodzielnie już chodzi to z automatu ma więcej ruchu i nie tyle dziecko zrzuca z wagi (chudnięcie raczej nie wskazane) ale waga stoi w miejscu albo już mniej przybiera a dziecko rośnie o wyciąga się w górę i wtedy od razu staje się szczuplejsze.

hmm dziwne, że nie masz siatek , ale może jakaś wybrakowana książeczka lub inna niż ta którą ja mam. Tak czy siak zacznie się dziecko przemieszczać to masa ciała już będzie wolniej szła do góry, Potem te wzrosty są skokowe 

madzia a nie można kupić nowej? 

u nas siatki sa ale nikt nie nakreśla na nich ani wzrostu ani wagi;) ba... nawet nie mierzą dzieciaczka a na wizytach przy szczepieniu często spisują wagę która ja podaje, nie wiem czemu tak jest ;( pola z bilansami sa puste;( bo nie wypełniają w końcu zaczełam ja to robić sama, dobrze ze chociaż stemplują ze dziecko szczepia.

U mnie pisze który to kanał z siatki centylowej jest zawsze. 

Może jakiś wybrakowany egzemplarz się trafił? 

Moja kuzynka jak była malutka to się śmiałyśmy, że ma oponkę pirelli, a teraz wyrosła na piękną dziewczynę, więc nie ma co się martwić.