Karmienie piersią w ciąży

Gratulacje Bakaliowa :slight_smile:

Akurat sama tematem się nie interesowałam, ale widziałam wpis na ten temat u Hafiji, może Ci się przyda.

Dawno mnie tu nie było, jednak czuję że odnowię przyjaźń z tym forum :slight_smile:
Dziewczyny… jestem w ciąży. Za szybko jak dla mnie, Olek w tym miesiącu kończy 10 miesięcy. Ale te obawy może zostawię na inny post :wink:
Karmię nadal piersią i nie wiem, czy nie będzie to kolidować z kolejną ciążą. Wydaje mi się, że karmienie nadal jest dość intensywne - Młody jest przy piersi minimum cztery razy na dobę. To sam początek ciąży, jeszcze nie wybrałam lekarza prowadzącego, ale z doświadczenia wiem, że są różne szkoły i niektórzy nalegają by odstawiać a inni twierdzą, żeby jak najbardziej karmić. Czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Nie wiem czy to nie będzie za duże obciążenie dla mojego organizmu, albo co gorsze - dla malucha w brzuchu.

Gratuluję Bakaliowa:)

Rozumiem twoje obawy, ponieważ jestem na etapie starań o maluszka a wciąż karmię piersią. Myślę, że jeżeli z ciążą będzie wszystko dobrze, nie wystąpią plamienia, krwawienia czy silne skurcze macicy to nie będzie przeciwwskazań do karmienia piersią w ciąży. Oczywiście każda ciąża jest inna, sądzę że najlepiej też porozmawiać z własnym ginekologiem. Pamiętaj, że teraz musisz dbać bardziej o siebie i o swoją dietę. Przeczytaj też tą poradę: https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/all/6/5357-karmienie-piersia-podczas-ciazy

Bakaliowa gratulacje i duzo zdrówka oraz siły !!
myślę ze duzo zależy od tego jak Ty się będziesz czuć bo nawet jeżeli będzie z ciąża wszystko ok i lekarz nie będzie miał przeciwwskazań to zmeczenie i np młodsci mogą Cię wykonczyc psychicznie poprostu… poczekaj na wizyte , zobacz co lekarz powie i jak sie bedziesz czuc … Bedac na jedym forum na fb duzo dzieczyn tak karmiło a późńiej nawet w tandemie takze jest to napewno mozliwe :slight_smile:

Bakaliowa myślałam ostatnio o Tobie :slight_smile: zniknęłas na jakiś czas z forum i bylam ciekawa jak się czujesz?jak przebiega ciąża?
Najlepiej poradz się lekarza, chociaż z tego co się orientuje przeciwwskazań nie ma i mozesz spokojnie karmić.

Bakaliowa gratulacje! Mysle ze to nie powinno przeszkadzać i bedziesz mogla karmic jak najbardziej.Ale dla pewności najlepiej zapytaj swojego lekarza prowadzącego ciążę:)

Dzięki dziewczyny :slight_smile: artykuły przeczytane, jeszcze teraz czekam na wizytę. Jak tylko wszystko będzie okej i badania wyjdą w porządku, to nie skończę karmienia. Dam znać co powie lekarz.

Iza, miło mi! :slight_smile: to dopiero 6 tydzień, więc na razie nawet nie czuję że coś się dzieje. Na szczęście Olek jest małym aniołem i nie daje mi popalić. Mój mąż dużo pracuje a rodzinę mam daleko, więc praktycznie jestem z nim sama, można powiedzieć że forum wypadło mi z głowy :wink: A Ty jak się miewasz? Jak Maleństwo? :slight_smile:

Bakaliowa fajnie miec tak dzieci jedno po drugim.U mnie miedzy dziecmi jest 3 lata różnicy.Balam sie jak synek zareaguje jak sie urodzi córka ale wogole nie jest zazdrosny.Duzo mi pomaga,całuje i przytula malutka.
Daj znac co powiedzial lekarz

Gratulacje z kolejnego szczęścia! Wszystko zależy od twojego organizmu, najważniejsze jest abyś ty bobas czuli się dobrze. Oczywiste jest że ten mały brzdąc ciągle Cię potrzebuje, a więź mamy i dziecka karmiącego jest bezcenna.
Myślę, że organizm już zdecydował i wie że sobie poradzisz z karmieniem. :smiley:

Bakaliowa gratulacje! Dużo zdrówka i żeby ciąża przebiegała bezproblemowo. Nie powinno być przeciwwskazań żeby karmić ale lepiej skonsultuj się z lekarzem.

Bakaliowa Gratulacje;-) fajnie bo rodzenstwo będzie mialo mala roznice wiekową i beda soe ze sobą bawic;-) i jak tam po wizycie?

Dokładnie różnica wiekowa nie duża i fajnie tak :slight_smile: Super ze Wam sie udało :wink:

bakaliowa to świetnie. Maluchy będą się dogadywać i razem bawić. Jak radzisz sobie z karmieniem? konsultowałaś się z lekarzem? Nie zapomnij o zróżnicowanej diecie i minimum 3 litrach wody.

gratulacje Bakaliowa :slight_smile: myślę że można karmić jak najbardziej przynajmniej przez pierwszych kilka miesięcy :slight_smile:
wystarczy pić 2-2,5 litra wody :slight_smile: nie hektolitry

Dziękuje za gratulacje i za rady, o wodzie często zapominam:) jak się drugie urodzi, to Olek będzie mieć 1,5 roku więc faktycznie dobry wiek na rodzeństwo:)
A niestety moja pani doktor nie dojechała na wizytę, przełożona została dopiero na 28 lutego :frowning:
Za to położna z którą w przychodni rozmawiałam mówi, żeby karmić, jeśli tylko chcę. O przymusowym odstawieniu może być mowa przy złych wynikach i złym samopoczuciu. Na razie będziemy kontynuować, ale w międzyczasie spotkam się ze swoim lekarzem pierwszego kontaktu, niech sprawdzi mocz i morfologię. A na ginekologa będę cierpliwie czekać

Szkoda ze tak pozno masz dopiero termin ale przeleci :slight_smile: Fajnie ze możesz karmić piersia :slight_smile: 1,5 roku to nieduża różnica wieku i beda sie razem bawic.

Bakaliowa jak radzisz sobie z karmieniem? Od położnej dowiedziałam się wczoraj, że w ciąży mleko jeśli wciąż karmisz to zmienia swoje właściwości i karmione dziecko odrzuca pierś. Jak jest u Was?

Mama_Gratki też mnie o tym poinformowano, ale póki co wciąga ze smakiem tak jak zawsze :slight_smile: Z tego co wiem to im bliżej porodu, tym bardziej mleko będzie się dostosowywać do drugiego dziecka i faktycznie może się sam odstawić.

Przede wszystkim ogromne gratulacje:) Co do karmienia piersią dużo się tym interesowała i jeśli ciąża nie jest zagrożona, jak najbardziej można karmić piersią. Odstawienie jest wskazane, gdy ciąża jest zagrożona, dzieje się coś niepokojącego, a wyniki są kiepskie. A tak jeśli tylko chcesz to jak najbardziej karmić :slight_smile: Doświadczenie w karmieniu w ciąży ma nasza forumowa Kasia :slight_smile:

Bakaliowa oczywiście, póki maluch chętnie pije, a Ty czujesz się dobrze to jak najbardziej. Mleko w pewnym czasie zacznie zmieniać swoje właściwości. Ile razy na dobę obecnie karmisz?