Kaszel krtaniowy u dziecka - co robić?

Jak dobrze wiemy kaszel to fizjologiczny odruch chroniący nasze drogi oddechowe, dzielimy go na mokry oraz suchy. Dla dzieci niebezpieczny jest kaszel suchy krtaniowy. Bardzo łatwo go rozpoznać, bo ma charakterystyczny odgłos, porównywalny ze szczekaniem psa. Przyczyną pojawienia się takiego kaszlu zazwyczaj są infekcje wirusowe, które powodują podgłośniowe zapalenie krtani.

Myślę, że lepszym rozwiązaniem od dodatkowej poduszki pod głowę będzie położenie poduszki albo złożonego kocyka pod materac. Wtedy maluch nie leży na płasko, co ułatwia odksztuszanie, a szyjny odcinek kręgosłupa jest zdecydowanie mniej obciążony :slight_smile: I tak jak napisałaś, trzeba uważać z podawaniem leków przeciwkaszlowych bezpośrednio przed spaniem, ponieważ mogą one jeszcze bardziej nasilić kaszel w nocy.

dobry pomysł motheroftwo. W sprzedaży są dostępne kliny, który zapewnią wygodne ułożenie ciała dziecka i nie będą się przesuwały bądź rolowały jak kocyki.

U nas Szczególnie przy kaszlu niezależnie jakiego rodzaju staram się właśnie te leki wykrztuśne poprowadź maksymalnie takie 17:00 pilnować aby syn dużo pił i nawilżal gardło No i w nocy też przyda takie trochę wyższe ułożenie bo jednak wtedy gdy dziecko leży na płasko kaszle się na chwilę w szczególności gdy towarzyszy mu jeszcze dodatkowo katar Pamiętam jak jakoś przed świętami Bożego Narodzenia Wszystko u nas skumulowało się na raz nie dość że na potęgę szły zęby to jeszcze z kim był przeziębiony katar kaszel w sumie nie było wiadomo czy sam z siebie czy to od tych zębów ale mieliśmy w trakcie tej jego choroby 2 takie noce Gdzie w żaden sposób nie mogłam poradzić sobie z tym aby on chociaż na chwilę zmrużył oko bo tak męczył go kaszel po prostu kładłam go do spania na noc w spacerówce z trochę wyżej uniesionym oparciem I to było jedyne wyjście żebyś cokolwiek pospali i my i on

Przede wszystkim dziecko nie powinno leżeć na płasko bo wtedy wszystko spływa do gardła jednoczenie je podrażniając i powodując jeszcze silniejszy kaszel , nie podawać syropu wykrztusnego na noc bo z reguły nasila kaszel , nie przegrzewać dziecka bo to często też nasila kaszel a nawet powoduje problemy z odktuszeniem w efekcie czego dziecko zaczyna się dusić , warto smarować brzuszek dziecka maścią typu aromaktiw co powoduje lepsze oddychanie 

Nie przegrzewanie dziecka również trafna uwaga nie tylko podczas kaszlu ale również i tak ogólnie no i jeszcze Należy pamiętać żeby powietrze w pomieszczeniach nie było zbyt suche

U nas jeszcze kaszlu nie było ale dobrze wcześniej poczytać na ten temat 

te poduszki klin chyba się dobrze sprawdzają podczas kaszlu? 

dobrze się sprawdzają przy ulewaniu raczej 

Przy ulewaniu napewno ale podczas kaszlu napewno tez jest wskazane aby dziecko nie spalo calkiem na plasko przynajmniej tak mi sie wydaje

ja jak mój kaszlał to daję po prostu segregator pod materac i głowa jest wyżej. Aromactiv i maść majerankowa na katar. Dobrze też by było wilgotne powietrze ja akurat w sypialni praktycznie zawsze mam pranie, więc z tym nie mam problemu, ale przy córce nawilżacz powietrza włączałam przy małym też do czasu keidy córka zahaczyła o kabel i nawilżacz spadł i pękł 

O właśnie jak nosek zatkany to też lepiej jakby główka wyżej byłą 

No właśnie tak mi się wydawało, że ten klin się dobrze właśnie sprawdza w takich sytuacjach. Oj u nas aromatciv też bardzo pomaga;p

jak jest sezon grzewczy a nie mamy nawilżacza alektrycznego mozna położyć na grzejnik mokry recznik on też bedzie dobrze nawilżał o ile szybko nie wyschnie;)

Mazia u nas też podkładaliśmy pod materać recznik w póżniejszym czasie wysoko poduszki ustawialiśmy jednak najlepiej jak sie spało córce to na cycku miała wyzej główkę wyciszała sie i zasypiała, chyba najgorszy etap jak jest kaszel i zeby złapać ten pierwszy sen 

Ja też kocyk pod materac podkładałam