Katar, kaszel co podawać dziecku

U nas jak jest katar i kaszel to inhalacje 3 razy dziennie, odciaganie nosa jak tylko się zbierze coś, sól morska, nasic żeby odbudować śluzówkę, no i maść majerankowa pod nosek, czasami daje też plastry aromactiv 

Po Nebud pamiętaj, aby dobrze buzię dziecko wypłukało 

Ja z soli najczęściej robię od 3 do 5 razy

A ile procent soli używacie ? 

0.9% 

Dobrze, że już po wizycie. Teraz powinno być już tylko lepiej. Dużo zdrówka. 

Mazia bardzo trafna uwaga

Z tym rosołem To macie rację u nas w czasie przeziębienia głównie wchodzi rosół czy to z makaronem badz z lanym ciastem w sumie to muszę powiedzieć A ten rosół najbardziej nas ratuje bo nic innego wtedy mały nie chce jeść ale podejrzewam że tak jest u każdej z was także faktycznie rosół można postawić na liście jako pierwszy z tych takich domowych sposobów aby wykurować się

Bardzo fajnie że już jesteście po wizycie macie odpowiednio dobrane leki dziecko osłuchane teraz tylko odrobinę systematyczności i cierpliwości i za kilka dni powinno być widać jakąś poprawę zdrówka życzę

Przez ostatnie nasze choroby to rosół był codziennie nawet do wypicia lub z makaronem, czasem dodawałam trochę zakwasu z buraków bo mojej córce już się przejadło jak słyszała rosół.

Mazia to nie wiedziałam, zapamiętam na przyszłość... 

Miśka Pyska dobrze, że już wiadomo co i pomóc dziecku...

u nas rosół i kisiel taki jak kompot na chrypkę też jest dobry bo sie fgajnie osadza

Na chrypkę i problemy z gardłem to też ważne aby cały czas nawilżać popijać małymi łyczkami, ssać oraz ja też na nawilżenie i fajnie mi pomaga to pić ugotowany len - taki ciągnący , który ją osobiście piję z mlekiem ale wiem, że nie każdy takie coś lubi.

Madzia o matko z mlekiem na dodatek mój pije len nie wygląda to dobrze No ale bardzo dużo błonnika ma. 

Ważne żeby gardło nie było suche. Mi też pomaga sok z czarnego bzu na przeziębienia. Syn się nie napije oczywiście u niego to tylko  woda i kakao 

ja też mam sól 0.9% ale lekarz młodemu teraz wypisał 1.5% a córce 3% więc większe stężenia jednak są lepsze . Tak u nas po raz setny katarki czyli norma 

No my właśnie też od wczoraj walczymy u starszego synka choć bardziej z gorączką. Doszedł nam kaszel dziś i katar. Robimy inhalacje z soli ale szczerze nie wiem jakie stężenie mam. Wczoraj był na pogotowiu to zalecili nasivin do nosa, syrop na kaszel (mamy flavamed), oprócz tego ma tantuum verde ale to wczoraj tylko dostawał. No i na gorączkę ibum. Na szczęście już ma te 37-38, wczoraj wieczorem było 40 z hakiem. No i skierowanie  na wymaz... także był dziś rano i czekamy na wyniki.

Mnie też coś męczy od czwartku, najpierw w gardle drapało a wczoraj już się ogólnie czułam rozbita jak na przeziębienie. Gorączki nie mam.

Co bierzecie na kaszel karmiąc piersią? Farmaceuta nie wiedział co doradzić mężowi i w końcu uznał, że skoro są syropy dla dzieci od 6mca to nic się nie stanie jak ja taki syrop wypiję.

Pytam o stężenie do janowic Nie zdawałam sobie sprawy że to ma takie duże znaczenie lekarz zawsze mi tylko mówił żeby robić inhalacje z soli fizjologicznej a nie podawał stężenia. Dopiero jak pani w aptece pytała mnie Ja konsultować to się zdziwiłam. Już wiemy razy kupowałam w aptece sól fizjologiczną i nigdy mnie nikt nie pytał jaka jest potrzebna i nie zwracałam po prostu na to uwagi. Pani w aptece mówiłam i że ta 3% jest dobra no taki mokry kaszel ale nie należy tego robić zaraz przed snem

Xyz ja właśnie też nie wiedziałam o tym stężeniu. Prosiłam o sól i mi dawali ale jaką, nie wiem.

Xyz jeśli jie mowil jakie stężenie to wydaje mi się ze ze zwyklej soli fizjologicznej 0.9 u nas jak zmieniał na inne sole to zawsze mowil

Podstawowa sól tj 0,9 i najczęściej taką należy stosować samemu chyba, że lekarz podczas wizyty zadecyduje inaczej. 

Ja wszystko konsultuje z lekarzem bo np kiedyś zrobiłam syrop z cebuli a lekarka mi powiedziała, że na ten kaszel co córka ma to nie jest dobry i może ja bardziej podrażniać, więc wszystko zależy od tego co konkretnie dolega. 

Zołza Mała ja podczas karmienia piersią jak cokolwiek mi jest to płucze gardło naparem z rumianku i szałwi. Do psikania do gardła dla kobiet karmiących jest  zalecany Argentin T. Do ssania wszelkiego rodzaju Isla lub fiorda. Jest też cała seria Prenalen dla kobiet w ciąży i karmiących piersią więc można sobie kupić syrop, tabletki do ssania, do nosa itp

Maść majerankowa dość dobrze działa:)

syrop islandzki też okej.  maść majerankowa też, stosuję

Mazia a dostałaś tą 1,5 procent? u mnie nie było i dała 3% i kazała mieszać z 0.9%