Kiedy wasze dzieci zaczęły same trzymać glowke? Moja córka ma 3 tygodnie i od jakiegoś tygodnia sama próbuje podnosić główkę na kilka- kilkanaście sekund.nie pozwalać dziecku na to że względu na zdrowie? Czy coś sie stanie? Czy jednak pozwolić takiemu małemu dziecku próbować podnosić glowke?
Moja corka tez wczesnie zaczela proby podnoszenia glowy. Nie bardzo wiem jak chcialabys takiemu dziecku “nie pozwolic”, mysle ze nie jest to nic zlego. Jedynie warto skontrolowac u fizjoterapeuty napiecie miesniowe, czy nie jest wzmozone. Jesli nie to znaczy jedynie ze maluch jest ciekawy i wyprobowuje swoje mozliwosci. A to sila napedowa rozwoju
Jamajka u moje córki tak samo było, jeszcze przed ukończeniem pierwszego miesiąca potrafiła na dłużej przytrzymać główkę. Myślę, że jakby było coś niepokojącego to na wizycie patronażowej położnej lub u pediatry ktoś by zauważył. Tak jak MichuNi napisała, nie bardzo da się wzbronić dziecku bo siłą nie będziesz blokowała. U mnie każdy w rodzinie był w szoku, że mamy taką silną dziewuszkę i taka została:)
Z tego co mi wiadomo prawidłowo dzieciątko powinno podnosić główkę do pierwszego miesiąca życia! Jeżeli tego nie robi, to ewentualnie należy się zainteresować. Dlatego uważam, że nie masz powodu do niepokoju, wręcz przeciwnie
Jmajka dokladnie tak jak pisza dziewczyny, moj synek rowniez jak.położna przyszła a synek mial ok. 3-4tyg.to juz lezac na brzuszku ładnie podnosił glowke, takze wszystko.jest w porzadku i tylko soe cieszyc ze idzie do przodu i powoli sie rozwija.jak należy;-) szybko takie dzieciaczkj sie rozwijają
u nas też bardzo szybko synek zaczął wszystko robić. ok 4 tygodni i leżał na brzuszku i podnosił główkę…teraz te dzieciaczki szybciej się rozwijają, więc nie można hamować…
evli dokladnie, także jak dziecko szybko.się roziwja to nie ma po powodu do niepokoju…gorzej jest jak tego nie robi. Także tylko sie cieszyć z kazda nowa rzecza jaka robią nasze dzieciątka…bo czas tak leci…ze ciezko nad nimi nadazyc…a juz gonia;-)
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, więc niektóre życzymy może robić wcześniej, a inne później. U Nas leżenie na brzuszku i podnoszenie główki zaczęło się też wcześnie i jak na razie bardzo ładnie się rozwijamy.
Mój synek jeszcze gdy byliśmy w szpitalu po porodzie w trzeciej dobie życia w inkubatorze zaczął podnosić na chwilę głowę do góry byłam w szoku!
Dziewczyny, moja córka też podnosiła, a raczej wyginała głowę dlatego warto się uoewnić czy dziecko ćwiczy już mięśnie czy to są efekty wzmożonego napięcia
Mama Gratki - dzieki, tak myslalam wlasnie ze jednak to moze sie (w niektorych wypadkach!) wiazac ze wzmozonym napieciem miesniowym
Moje dzieci też bardzo wcześnie, bo po około 3-4 tygodniach zaczynały na kilka sekund podnosić główkę. Nie widziałam w tym żadnej anomalii, wręcz cieszyłam się, że zdobywają nowe umiejętności
Corcia ladnie podnosila glowke ok 4tyg
Jeżeli dziecko jest gotowe to samo zaczyna podnosić główkę i nie ma co mu zabraniać. Nasz syn od pierwszego dnia przekladał z boku na bok, niecały miesiąc miał jak już fajnie do góry
Michuni, często rodzice pełni euforii nie biorą pod uwagę innych aspektów. Jeśli chodzi o samodzielne trzymanie główki to moja córa ma 4 i jeszcze nie trzyma, córka koleżanki zaczęła na przełomie 4/5
Zauwazylam, że moja mala na brzuchu nie odwraca główki w drugą stronę. Mysle iść do neurologa, czy lepiej fizjoterapeuta ?
Lepiej fizjoterapeuta ale spróbuj z nią sama ćwiczyć. Na tej stronie na którą nie przekręca kładź zabawki żeby się zainteresowała a tą na którą przekręca rób mało ciekawą np ściana. I w łóżeczku kładź tak żeby z tej strony na która nie przekręca były szczebelki i widok na pokój. Może ją to zmotywuje.
Martq wybierz się do fizjoterapeuty i pediatry, jeśli uzna, że jest konieczność to wystawi Wam skierowanie do neurologa. A jak córka leży na plecach to ma upodobania do jednej strony? Jak się układa? Jeśli ma asymetrię to wizyta u neurologa będzie dobrym rozwiązaniem.
U nas córka upodobała sobie prawą stronę i nawet nieciekawe otoczenie po tej stronie jej nie zrażało. Przedstawiałam łóżeczko by mogła być na drugiej stronie również jednak i to nie skutkowało. Podkladalam pod boczek pieluszki tak aby córka nie mogła przekręcić główki - wtedy musisz czuwać i obserwować maluszka żeby się nie zakrztusił
Martq spróbowałabym w domu poćwiczyć, z moją córką było podobnie. Czy byłaś może z dzieckiem u ortopedy na kontrolnej wizycie? U mnie ortopeda od razu wyłapał to, ale zalecił ćwiczenia w domu. Do fizjoterapeuty wybrałabym się z zaleceniem od pediatry kiedy uzna, że tylko ćwiczenia u specjalisty mogą pomóc. Możesz zacząć od układania zabawek po tej stronie, gdzie dziecko niechętnie patrzy. Również w łóżeczku układaj do spania na tą stronę.
Mój synek jakoś około 6 tygodnia już ładnie trzymał głowkę