Kleszcz u niemowlaka

Ostatnio też widziałam na IG jak mama wstawiła informacje właśnie na temat kleszcza, że rumień nie pojawił się wcale w miejscu ukąszenia, tylko pojawiła się pręga czerwona od czoła do ucha tzw. wędrujący rumień. Więc warto też obserwować czy gdzies indziej się nie pojawia.

1 polubienie

Macie wrazenie, ze mniej sie slyszy mimo wszystko w tym sezonie o kleszczach? W zeszlym roku to byl koszmar… teraz chyba jest tego mniej.

1 polubienie

Oj tak, dobrze o tym pamiętać, bo ten rumień potrafi zaskoczyć, nie zawsze jest tam, gdzie był kleszcz. Trzeba obserwować całe ciałko, nawet jak początkowo nic nie widać.

1 polubienie

Jak go szybko wyciągnęłas to może jeszcze nie zdarzył. Oby

Ja sporo słyszałam, ale z początkiem wiosny, teraz faktycznie trochę temat ucichł

Może i ucichł, ale i tak mam wielkie obawy wybrać się do lasu na grzyby np.

Na kleszcze polecam odstraszacze ultradźwiękowe. Małe urządzenie ok 100zl, można wszędzie przyczepić. Nie szkodzi ani dzieciom ani kobieta w ciąży ani zwierzakom.

Ja czytałam, że słabo działają, taki trochę pic na wodę. A tobie jak się sprawdza?

No obawy są zawsze.
Ja zawsze się pryskam czymś, ubieram się na długo i po wizycie w lesie się z mężem przeglądamy, czy nie mamy gdzieś kleszcza

Ja używałam z firmy tickles i niby jak córka miała założone to nigdy nie złapała nic, żadnego kleszcza, więc może coś to daje.

Ja w sumie póki co nie używam nic dla córki, ma pół roku. Jedyne co, to spryskałam daszek od wózka czymś na komary i kleszcze i też jeszcze nic nie przynieśliśmy, a chodzę z nią na spacery i po lasach i łąkach

1 polubienie

O jeny ja nie miałam docenienia przy takim maluszku , wgl moje dzieci chyba nigdy nie miały kleszcza