Klocki lego

Chciałabym się od Was dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na temat chińskich podróbek klocków lego. Można w tej chwili kupić całą masę tego w super cenach. Zdarza się, że takie zestawy są trzy razy tańsze od oryginalnych klocków. Czy macie jakieś doświadczenia odnośnie takich klocków? Jak wygląda ich jakość wykonania i przede wszystkim czy są bezpieczne dla dzieci?

Skrzaty, jako mama starszego chłopca bardzo chciałabym pomóc, ale niestety nie mam żadnych doświadczeń z tymi klockami. Najlepszy przyjaciel mojego synka ma kilka zestawów, ale wiem, że chłopcy się nimi nie bawią, bo w klockach LEGO na tym etapie, na jakim jest mój syn (8 lat) chodzi bardziej o modę, niż samo budowanie (niestety)… To znaczy Miki zwykle prosi o zestawy z bajek, które aktualnie są na topie - wszyscy chłopcy w przedszkolu, a potem w szkole zwykle interesują się na raz jedną tematyką: LEGO Ninjago, LEGO Chima, teraz LEGO Star Wars.
Niestety nie wiem nic na temat bezpieczeństwa itp., ale może inne mamusie pomogą :slight_smile:

Moja córka miała kilka podróbek Lego, dostała od kuzyna, ale te klocki do niczego się nie nadają, źle się je wkłada w jeden w drugi nie pasują tak jak powinny, ogólnie wykonanie niskiej jakości. Mieliśmy te mniejsze klocki Lego i te większe. Orginalne Lego to orginalne.

Niestety, tak jak czesto jest tsk ze placi sie za marke a nie za jakosc, tak jednak w przypadku LEGO warto kupowac oryginaly - faktycznie sa trwalsze, lepszej jakosci i wytrzymuja pokolenia. :wink: Ja, mimo skapstwa ( :wink: ) kupuje tylko oryginalne lego i nie zawiodlam sie jeszcze.

Zgadzam się z xenia że klocki niektóre są źle wykonane ale też nie zawsze można trafić na fajne. Może poszukaj gdzieś używanych lego, czasem idzie fajnie trafić czy to na allegro czy na olx :wink:

Skrzaty klocki Lego fakt nie należą do tych tańszych, ale za to mają bardzo dobrą jakość. Łatwo składają się, krawędzie są bezpieczne dla dzieci, są trwałe i występują w wielu fajnych zestawach.
Na rynku są również zamienniki innych firm np. polska Cobi z wojenną tematyką. Jeśli chodzi o jakość to słyszałam, że są porównywalne do tych duńskich. Jednak problem może okazać się przy składaniu klocków.
Możesz wybrać opcję kupienia używanych, zawsze to jakaś alternatywa:)

My na przykład mieliśmy o tyle farta, że rocznikowo dzieciaczki nasze i męża brata sie tak fajnie podzieliły (rozstrzeliły), że przekazywaliśmy sobie wzajemnie i ubranka i ciekawsze zabawki, w tym właśnie LEGO. Warto zawsze dogadać się z rodziną czy przyjaciółmi, aby pożyczać sobie niektóre elementy wyprawki, w tym nawet zabawki. Oczywiście teraz już pewnie nie byłoby mowy o tym, aby synek przekazał komuś swoje ukochane zestawy LEGO, ale gdy był młodszy z przyjemnością wymieniał LEGO Duplo z młodszym kuzynem na LEGO City ze starszym. Te zastawy zaś, z których dzieci niby wyrosły zachowaliśmy u teściowej - zawsze przy niedzielnym obiedzie dziaciaki do nich wracały, a teraz dla naszego drugiego synka będą jak znalazł :slight_smile:
Ale polecam też np. OLX - można tam kupić gigantyczne zestawy za nieduże sumy.

Ja ogólnie odradzam kupowanie chińskich zabawek dla dzieci, przede wszystkim tych najmłodszych. Pod tym kątem jestem przeczulona, sprawdzam wszelkie certyfikaty, dopuszczenia itp. Oryginalne klocki Lego przechodzą masę testów, są sprawdzane pod różnymi względami. Oprócz testów chemicznych, elektrycznych, higienicznych i sprawdzania łatwopalności każdy klocek LEGO przechodzi też serię testów fizycznych.
Natomiast klocki kupione u chińczyka są tania podróbką. Może cieszą oko dziecka tak samo, ale czy są wystarczająco bezpieczne i zdrowe?
Osobiście zabawki kupuję oryginalne, ale wybór pozostawiam Tobie:)

Zabawki dla dzoecka jakby nie patrzeć są bardzo drogie nie tylko klocki lego ale i inne… Ale czego nie robi się dla swoich pociech :wink:

Ja też nie mam doświadczenia, ale myślę, że LEGO to LEGO, nie do podrobienia. Cenią się, ale jakość tez od lat mają niezmienną. Myślę, że żeby ocenić chińszczyznę, trzeba by ją po prostu nabyć, inaczej się nie da. Ja kupuję trochę różnych, innych chińskich pierdół i wiem, że często jakość zależy od egzemplarza.

mój syn jest fanem lego i na specjalne okazje owszem otrzymuje oryginały LEGO ale wielorotnie dostał od nas pojedyncze egzemplarze ,CHińskie" czasem pojedyncze figurki itp. i ja nie mam zastrzeżeń nie widzę różnicy elementy są solidne nie psują się zestawy dobrze się trzymają konstrukcji nie mogę nic złego powiedzieć a cena jest bardzo zadowalająca :slight_smile:

nie warto kupować podróbek, gdyż są słabej jakości i daleko odbiegają od prawdziwych LEGO! często podróbki szybko się psują, klocki łamią, bądź są wykonane z dość specyficznego materiału który może się stopić ( kiedyś kupiłam taki zestaw, syn kuzynki zostawił swoj stworzony model na podwórku i gdy wrócił po niego zastał niemiłą niespodziankę) . lepiej dodać więcej zł. i mieć klocki na bardzo długo gdyż oryginalne lego spokojnie przetrwają nawet kilkanaście lat.

to zależy czasem podroby są identyczne jak oryginały a czasem są beznadziejne więc jeśli już to warto sprawdzić jakość no i często my możemy nie widzieć różnicy pomiędzy oryginałem a podroba ale dziecko może zauważyć więc najleoiej i pokazać dziecku czy odpowiada mu czy nie żeby dziecko nie było zawiedzione.

Mimo wszystko ja też uważam, że lepiej dołożyć i kupić oryginalne. Dużo osób kupuje podróbki z alliexpress, bo są tanie i może faktycznie podobne, ale pytanie co z jakością i bezpieczeństwem. A czytałam, że oryginalne lego ma coś w sobie, że na rtg od razu widać.

A ja uważam że jak Lego to tylko oryginały. Wolę zapłacić w tym wypadku za markę. Mam jeszcze Lego po moim bracie a on ma 23 lata i się super trzymają więc czekają aż Syn podrośnie i się będzie nimi bawił. Dlatego wolę dołożyć i mieć je na długo długi czas. Młody jest na etapie Duplo więc kupujemy mu je często a i na drugie urodziny poprosiliśmy gości żeby kupili mu również lego więc codziennie się nimi bawimy.

Co do klockow u mnie synek uwielbia je od urodzenia i kazdy rodzaj klocków. Od począwszy od tych plastikowych kolorowych, potem mial drewniane, potem lego duplo i bawi sie nimi do teraz a ma 4,5latka a te lego duolp dostal na Mikołaja makac dwa latka i bawil.sie nimi dluugo dzien w dzien po kilka razy dziennie…on uwielbia klocki i często je układa, porem kupilismy synkwoi male z lego i ma.jakies.z tych tańszych i czy ja wiem czy sie jakoś różnią? Synek ma pomieszane lego z paodróbkami lego takimi malutkimi kupionymi w pepco, auchonie…i ja tam różnicy nie widze ale mnóstwo synek znnich ulozy i ciągle ma jakas wyobraznie układa z nich domki, autka, dinozaury, statki…co bym.chciała on mi ułoży…:wink: uwielbia klocki;-)

jusen zwykle ciała obce na rtg widać.
U nas ostatnio królują drewniane i też myślę że raczej oryginały będę kupowac ale zobaczymy jak to wyjdzie :slight_smile:

My dostalismy na dzień dziecka klocki takie piankowe, ale one sa nie takie miękkie i fajnie sie ukłądają. Można je moczyć i jest ich mnóstwo w różnych kształtach ;]

My też uwielbiamy klocki lego- teraz córka bawi się przy Duplo. Klocki drewniane też są fajne, kupiliśmy w Lidlu. Od jakiś trzech miesięcy córka układa sobie wieżyczki i fajnie się przy tym bawi. Oryginały na pewno są o wiele trwalsze i nie ma problemu z układaniem poszczególnych figur.

Drewniane klocki są u nas również stałe układane. Silver też mam te z Lidla i mam jeszcze z Biedronki bo młody tak lubi że mama mu kupiła w zeszłym roku drugi zestaw. Te z biedronki są lepsze bo mają na pokrywce sorter i młody albo układa wieże albo bawi się sorterem i wrzuca do pudełka.