Nie, mój synek miał w podobnym okresie problemy z brzuszkiem. Pediatra zaleciła espumisan (mimo że jest zalecany od ukończenia miesiąca) i dodatkowo bio gaja. Na wizycie pytała się mnie czy synek płacze popołudniami czy zawsze po jedzeniu, jak popołudniami to jest to typowe dla dzieci w tym okresie bo mają niedojrzały układ pokarmowy.
Zapobiegawczo to pewnie zaleciła bo laktoza ciężko się trawi. Nie wiem czy aż tak bym do tego restrykcyjnie podeszła…. Ja musiałam odstawić laktozę , ponieważ syn miał dwa miesiące i okazało się , że ma nietolerancję laktozy. Zaczęłam używać zamienników typu napoje roślinne lub mleko bez laktozy , jogurty roślinne .
BioGaja to probiotyk prawda? Nam tez polecila espumisan albo Delicol, ale o probiotyku nic nie mowila🤔 mam Dicoflor moze tez podam malemu…
@MojeM1 maz mi kupil dzisiaj mleko bez laktozy:stuck_out_tongue_winking_eye: stwierdzil ze nie bede truc mu synka ![]()
U mnie nie było takich zaleceń od pediatry, bo chyba mu nawet nie wspominałam o problemach brzuszkowych. Jednak sama połączyłam kropki i zauważyłam, że jak nie jem nabiału, to dziecko jest spokojniejsze. I faktycznie przy rozszerzaniu diety potwierdziło się, że ma alergię na nabiał. Na szczęście nie była ona mocno nasilona i już przechodzi.
Tak tak probiotyk, ja najpierw wprowadziłam probiotyk żeby zobaczyć jak zareaguje synek a dopiero później espumisan bo trochę się bałam podać synkowi jak miał 3 tygodnie a w ulotce było że od miesiąca można. Wiem że to głupie bo np niemiecki sab simplex nie ma takiego ograniczenia wiekowego a ma wyższe stężenie simeticonu.
Powiemw ci , że my pijemy nadal tylko bez laktozy
syn ma ból brzucha i problemy żołądkowe po tym z laktozą . Ostatnio mąż stwierdził , że te z laktozą było w promocji to wziął całą zgrzewkę. I oczywiście syn się napił. Stwierdził , że jest mniej slodkie. A brzuch oczywiście bolał. Byłam pewna , ze mleko z laktozą musi być słodsze no bo laktoza to cukier. Tyle , że faktycznie te bez laktozy mam wrażenie jakby było słodsze.
Ja pije bez laktozy, bo właśnie wydaje mi się bardziej słodkie ![]()
To dokładnie tak jak u nas ![]()