Może w niektórych rejonach Polski sprawdzają grupę krwi po narodzinach dziecka.
w woj. lubuskim tego nie robią.
Są wykonywane badania przesiewowe (no ale one są robione w calej Polsce)
Może w niektórych rejonach Polski sprawdzają grupę krwi po narodzinach dziecka.
w woj. lubuskim tego nie robią.
Są wykonywane badania przesiewowe (no ale one są robione w calej Polsce)
Ja rodziłam dwa razy w dwóch różnych szpitalach i w obu miałam sprawdzana grupę krwi dzieci. Z tym, ze wlasnie nie wpisali w książeczkę, a na karteczkę, gdyby miała się jeszcze zmienić. Po otrzymaniu tej informacji byłam w szoku i sprawdzałam w publikacjach medycznych i na stronach - znalazłam sporo informacji na ten temat:
"Z reguły przyjmuje się, że grupa krwi nie zmienia się przez całe życie. Wyjątkiem jest jednak przeszczep szpiku kostnego, który może spowodować zmianę grupy krwi.
Warto również wspomnieć, że grupa krwi może się zmieniać na samym początku naszego życia. Układ AB0, w odróżnieniu od układu Rh, który szybko staje się dojrzały, wykształca się bardzo długo. Co prawda, antygeny pojawiają się już w 6. tygodniu życia płodu, ale w pełni kształtują się dopiero między 6. a 18. miesiącem życia dziecka. Dlatego najlepiej zbadać grupę krwi dopiero po ukończeniu 2. roku życia, ponieważ wcześniej może to się zmieniać."
Także chyba nie wprowadzili mnie w błąd, coś jest na rzeczy;)
Mi nikt nie sprawdzał a szkoda :(
;) no ciężko wytłumaczyć naukowo bo trzeba się na tym znać. Opieranie się na „czymś” jest wprowadzające w błąd ;)
Ja wolę takich rzeczy unikać bo można komuś życie skomplikować. Więc - nie ma tu ŻADNEGO specjalisty od grupy krwi. Każdy kto ma wątpliwości musi skonsultować to z hematologiem.
Tutaj wypowiedź akurat jednego z nich ;) dla DKMS :)
Często pada również pytanie, czy grupa krwi może się zmienić po przeszczepieniu szpiku.
!! Okazuje się, że to jedyny przypadek, kiedy faktycznie może się tak wydarzyć.!!
Pacjent przejmuje grupę krwi Dawcy stopniowo – lekarze muszą kontrolować ten proces, aby zmiana nie była zbyt gwałtowna dla i tak osłabionego już organizmu chorego. Dzieje się tak zarówno w przypadku rodzeństwa, jak i niespokrewnionych „bliźniaków genetycznych”. Chociaż na temat leczenia Pacjentów hematoonkologicznych powstało wiele mitów, zdecydowanie zmiana grupy krwi po przeszczepieniu szpiku to medyczny fakt.
także pozdrawiam i lepiej zakończyć temat bo wychodzi na to , że pierwsza strona z Google wie więcej niż specjaliści ;)
Kolor oczu pewnie jeszcze nabierze wlasciwej barwy ;) teraz jeszcze ciężko określić konkretny kolor.
co do grupy krwi to u pierwszego syna była sprawdzana w szpitalu po urodzeniu . U drugiego syna sprawdzili dopiero kiedy było podejrzenie konfliktu serologicznego. Dzieci mają taką samą grupe krwi jak ja�
Ja przy pierwszek ciąży jak i przy drugiej miałam konflikt serologiczny i grupę krwi wiedziałam już po urodzeniu jaką mają moje dzieci. Myślałam ze każdemu dziecku sprawdzają jaka ma grupę krwi , chyba że tylko tym co mają ten konflikt serologiczny, z tego co czytam.
Ciekawy temat w sumie z ta grupa krwi u dzieci u mnie na pewno nie sprawdzali dzieciom i nie mam wpisane nic w ksiazeczke ani na kartke zamierzam sie ze przy okazji jak kiedys syn bedzie mial robione jakies badania z krwi to przy jednym pobraniu tez sprawdze mu właśnie grube bo tak bez powodu nie chce go stresowac dodatkowym pobraniem
Moze byc to właśnie też tak jak piszecie ze sprawdzaja u tych maluchow co jest konflikt a moze to zalezy poprostu od szpitala a kazdy ma inna praktyke
Oj tak by specjalnie po to jechać to nie ma sensu . Ale tez zbadam przy okazji :)
Co do koloru oczu, to mam wrażenie, że te oczka chcą być brązowe. Jednak wszystko może się jeszcze zmienić a może też światło pada w taki sposób, że wydają się ciemniejsze niż w rzeczywistości.
U nas też grupa krwi nie była badana w szpitalu. Też wydawało mi się dziwne, że do 2 roku życia nie można określić grupy krwi, ale jak widać to prawda. Ja się dowiedziałam o tym jakoś pod koniec ciąży.
Może tak być wlansie
Jako ciekawostkę dodam, że mój brat jak miał roczek to miał niebieskie oczy a póżniej zmieniły mu się na piwne. Także kolor oczu może się dość drastycznie zmienić i kształtowanie koloru trwa trochę.
Mon Mały ma w książeczce wpisana grupę krwi.
Z tym że ja mam 0Rh- i mój mąż też. Także Mały ma identyczna.
U nas grupy krwi nie określili, ale waeto chyba przy okazji jakiś badań porosic aby określili. U mnie np grupa krwi się magicznie zmieniła z A na 0 haha, piszę magicznie bo w książeczce zdrowia mam wpis, że grupa krwi A, a potem przy ciąży była potrzeba potwierdzenia grupy i mi zrobiono badania i się okazało, że 0. Także nikt nie wie dlaczego i jak to się stało, że tam było co innego wpisane.
A co do oczu to córce też zaczynają się zmieniać, zobaczymy jakie ostatecznie zostaną. A te że zdjęcia wg mnie bardziej w brąz niż w zieleń :)
Może grupa krwi została zbadana za wcześnie, czyli zanim ostatecznie się ustaliła i dlatego w książeczce wpisana jest inna?
U nas jest ciekawie, bo ja mam grupę A, tatuś B, więc dziecko może jakąkolwiek grupę krwi z wszystkich istniejących. Nawet się śmiałam w ciąży, że gdyby doszło do zdrady, to po grupie krwi by ona nie wyszła :D ale dziecko tak podobne do taty, że nikt nie ma wątpliwości co do ojcostwa :D
Lea nie mam pojęcia. Jak ja się rodziłam to też nie było takich zaawansowanych sprzętów. Może ktoś dobrze oznaczył, a potem przy wpisywaniu doszło do pomyłki? Nie wiadomo. Mąż też nie ma oznaczonej grupy krwi, mimo że ciągle go do tego namawiam.
maluszkom właśnie zmienia się kolor oczu to normalne
U nas oczy nadal niebieskie, ale jeszcze się mogą zmienić..
U nas mamaem także niebieskie i to takie jak ocean.. mogą jeszcze pojaśniec , moje są szaro niebieskie
Annka u mnie mąż i dziadkowie mają niebieskie, babcia piwne, a druga zielone,
ja zielone, więc taka mieszanka jest:D
Oo to ciekawa będzie barwa ;))
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.