DoNiWe to można złożyć a nie pytać i dostanie się decyzję czy się załapaliśmy czy nie
Doni właśnie poczytałam o tym co mówisz i to jest ten zwykły dodatek wychowawczy, który otrzymuje się jeżeli ma się prawo do zasiłku rodzinnego w wysokości 400 zł. Wniosek o zasiłek rodzinny należy złożyć na formularzu SR-1 i to składa się albo w UM lub MOPSie, więc to właśnie trzeba spełnić te kryterium dochodowe. Kryterium wynosi obecnie 674 zł dochodu w przeliczeniu na osobę w rodzinie lub jeżeli ma się dziecko niepełnosprawne to 764zł.
Madzia jak mąż pracuje na najnizszej krajowej a żona na wychowawczym bez dochodu to się zalapie na to bez problemu.
Madzia tak.ja po prostu poszłam do gminy powiedziały jakie dokumenty potrzebne,na miejscu mi obliczyly czy się należy i wtedy składała wniosek.
Aneczka nas jest 5 osób więc ja się załapałam.
A tak na marginesie teraz rodzinne jest przyznawane ale może zostać pomniejszone o kwotę przekroczenia.wiec może się zdążyć że się przekroczy to kryterium o 10 zł i wtedy dostaję się rodzinne pomniejszone o 10 zł. Więc warto sprawdzić w urzędzie i poprosić by obliczyly czy przysługuje nam rodzinne
DoNiWe a nas jest 3 i też się załapaliśmy ;p
Warto złożyć a nóż się uda, oni czasami inaczej liczą w MOPSach.
Figa dokładnie. Bo my zawsze możemy coś pominąć o czymś zapomnieć
ja niestety nie łapałam się nigdy na rodzinne, na becikowe tez się nie załapię, a i nawet od podatku rocznego w pitach juz nie mogę sobie dziecka odliczyć od dwóch lat, bo przekraczamy z mężem progi dochodu... takze czasem myslę, że nie opłaca się tyrać ciężko w tym kraju, bo nie dość że 1/3 pensji zabieraja na składki i podatki, to potem nic się człowiekowi nie nalezy
Ewe bo uważają że skoro tyle się zarabia to się nie należy.