Jakie miejsca w Krakowie warto pokazać dziecku, żeby dzień był pełen atrakcji i ciekawych historii?
Ja bym poszukała czy muzeum narodowe w Sukiennicach prowadzi jakieś fajne lekcje dla dzieci i można się zapisać, zawsze to trochę inaczej niż wejść i oglądać obrazy. Na pewno Wawel i głowy wawelskie oraz grota smoka i oczywiście smok na samym dole ziejący ogniem.
Przejść się na słynne zapiekanki na Kazimierzu przed dzielnicę żydowską. Może teatr w końcu Kraków to miasto sztuki.
A kiedy jedziesz i ile ma maluch?
Energylandia
ja z wycieczki pamiętam kopalnie w Wieliczce, ona zawsze robi wrażenie
Do Krakowa mam daleko ale warto się dołączyć do tematu zawsze warto wiedzieć co można tam zwiedzić
Na pewno Smocza Jama, gdzie według legendy mieszkał Smok Wawelski – to zawsze robi wrażenie na dzieciach. Do tego Centrum Zabawy i Nauki Klockoland, Ogród Doświadczeń (świetny park sensoryczny), park edukacyjny Wioski Świata i koniecznie Kopalnia Soli w Wieliczce. A jeśli chcesz dorzucić coś bardziej aktywnego na świeżym powietrzu, to zerknij tutaj: https://parkwola.com/
– trampoliny, park linowy i masa innych atrakcji to świetne uzupełnienie zwiedzania.
Również mam daleko i nie znam okolic a jak juz jedziemy w takie miejsca to googlujemy najciekawsze miejca i polecane najwyzej i tam sie wybieramy
Dla dzieci: Smocza jama i legenda o Smoku Wawelskim – dzieciaki uwielbiaja posag smoka, ktory zieje ogniem… rynek i atrakcja Sukiennice (pamiatki), Kosciol Mariacki…Legendy o hejnalach, rycerzach i sredniowiecznych targach. Wiec przyjemne z pozytecznym… no i podziemia na rynku: Interaktywne muzeum sredniowiecznego Krakowa. Dzieci moga „przeniesc sie w czasie”… ogrody doswiadczen lema… Interaktywny park nauki na swiezym powietrzu… Dzieci biegaja i odkrywaja prawa fizyki w zabawny sposob:grin: i moze muzemu inzynierii miejskie…czyli stare tramwaje, maszyny parowe, mini warsztaty… mozna wsiasc do tramwaju i nacisnac przyciski – super zabawa ![]()
My też tak robimy, szukamy zawsze w Google
Też tak robimy nigdy nie wiemy w jakim rejonie wylądujemy i wtedy dopiero szukamy miejsc w pobliżu
A jaki przedział wiekowy? Bo myślę, że to ma bardzo duże znacznie