Co byście wybrały:
- Najwmcy +kredty na mieszkanie Mam 2 mieszkania ale jedno z kredytem?
- Sprzedaje mniejsze mieszkanie dokladam kase z oszczędności i kupuję większe bez kredytu.
Mam dylemat co byście zrobiły
Co byście wybrały:
Mam dylemat co byście zrobiły
Jak to każdy by powiedział Bez Kredytu!! W tych czasach naprawde lepiej nie mieć kredytu!! Ja bym wybrała jedno większe i bez kredytu! I żyje sobie spokojnie niż mając na głowie kredyt. Ale oczywiście decyzja jest indywidualna. Też ważne jest ile jest tego kredytu , na ile lat i czy są pieniądze, lub dobra i stała praca.
Lepiej bez kredytu ale znów mieszkanie to inwestycja w przyszłość. Zabezpieczenie. Mieszkania idą w górę. Kredyt zawsze można spłacić szybciej tym mieszkaniem.
Nie do końca rozumiem. Już masz dwa mieszkania, jedno z kredytem drugie bez czy dopiero drugie zamierzasz kupić i mieć bez kredytu?
Jakbym miała dwa mieszkania jedno na kredyt drugie bez i miała swobodnie, dużo miejsca, że każdy z domownikow miałby swój kąt to bym tak to ciągła. Pewnie dużo zależałoby tez od okolicy w jakiej mieszkam, na którym piętrze itp. Jednak jakbym miała ciasno i jeszcze nie ciekawa okolice - wszędzie daleko, trudno z logistyka to pomyślała bym o zmianie na inne, większe a nawet o budowie domu, aby mieć jakiś swój ogrodek, gdzie dzieci mogłyby się bawić, swobodnie usiąść itp. Często koszt budowy domu nie jest aż o dużo wyższy niż zakup mieszkania.
Najemcy to plusy i minusy. Nie wiadomo na kogo się trafi ale z drugiej strony zysk co może pokryć ratę kredytu np. Co w rezultacie po czasie oczywiście da Wam dwa mieszkania na własność. Jeśli żyjecie tu i teraz to faktycznie lepiej bez kredytu, zobowiązań. Są różne sytuacje życiowe, utrata pracy np. warto to przemyśleć. Powodzenia
Kupiłabym większe . Różnie to teraz z tymi najemcami
Właśnie tez tak myślę ze lepiej sprzedać jedno I kupić drugie bez kredytu, ale żal mi sprzedawać małego mieszkania bo mam dużo wspomieñ z nim związanych
Gosiałek pierwsza opcja ma zawsze jakieś plusy, byle wynająć to komuś znajomemu by nie zniszczyć mieszkania, bo z tymi najemcami to róźnie bywa. Zawsze mieszkanie jest a kredyt się spłaci praktycznie sam.
Wiadomo, że wspomnienia zawsze wszędzie są ale to nie może być wyznacznikiem posiadania lub sprzedania mieszkania. Kierowała bym się raczej możliwościami finansowymi.
Wynajem mieszkania to też nie jest taka prosta sprawa bo lokatorzy mogą być różni. Chyba, że ma się możliwość wynajmu komuś z znajomych lub rodziny.
Chyba wybrałabym opcje bez kredytu. Sama wiecznie jadę na jakiś kredytach... I jednak z tyłu głowy zawsze jest ten niepokój o spłatę. Bo różnie w życiu bywa.
Pierwsza opcja. Sami tak mamy, nie narzekamy.. to co dostajemy od najemnow idize w kredyt. Tak więc nie odczuwamy rat.
Każdy nieststy powie ci co innego :)
Ja bym kupiła większe bez kredytu
madziia88 właśnie najbardziej sie boję, ze locator nie będzie płacić albo ze zdemoluje mieszkanie I bede musiała je remontować
Gosiałek a może pocztą pantoflową i ktoś znajomy by wynajął?
Też bym wolała kupić większe bez kredytu ale z drugiej strony kredyt będzie się spłacał sam a później mieszkanie zostaje. W razie czego spisz dobrą umowę u radcy prawnego
Polecam także zrobić protokół zdawczo odbiorczy. Będzie zapewnienie że jeżeli cokolwiek się zniszczy dokument jest wiążący
Sama wybrałabym pierwszą opcję i nawet myślę żeby tak zrobić w przyszłości. Trzeba tylko się dobrze zabezpieczyć, bo z najemcami różnie bywa.
Moja siostra wynajmuje mieszkanie więc na start wzięła kaucje wysokości czynszu wrazie właśnie jakiś usterek, zawsze to jakies zabezpieczenie.
MamaEm kaucja dobra rzecz. Ja bardziej boje się że nie będzie dłużej płacił lokator a ja będę musiała płacić za czynsz i prąd bo przecież lokator ma większe prawa niż właściciel. Wiele takich przypadków jest ze z 5 lat lokator mieszka i nie płaci a sprawy w sądzie o eksmisję i komornicze ciągną się wiele lat.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.