Krwawienie podczas połogu

Tak pati, mnie tez wydaje sie, ze po cc polog wyglada jednak inaczej, moja przyjaciolka w maju urodzila przez cc i pamietam ze jej krwawienie bylo dosc skape, co wiecej tez jakos nie odczuwala za bardzo obkurczania macicy. Ja teraz po drugim porodzie mialam niekiedy - zwlaszcza podczas karmienia - naprawde bolesne skurcze. Kolezanka ktora ma 4 dzieci wspominala ze te skurcze akurat po kazdym porodzie byly silniejsze… Wiec ja chyba z trzecim chwike poczekam :wink:

Michuni to prawda ja też jakoś słabo odczuwałam obkurczanie się macicy czasami coś tam lekko bolało jak na okres ale na tym koniec . Ale jak się nie obkurcza do wtedy dają oksytocynę i po CC jak wszystko boli i brzuch i jak przychodzą skurcze to musi mega boleć mi na szczęście macica zaczęła się obkurczac . Słyszałam że podczas kp macica się obkurcza i czuć mocniej . Hehehe a czyli jakieś plany na przyszłość z bobasem nr 3 są

Ja mam dziwny organizm…mój połóg trwał około 2 tygodni. I krwawienie było minimalne. W szpitalu miałam takie wieksze krwawienie, tak trzy dni trwało.
I obkurczania macicy w sumie to jakoś nie czułam :confused:
No i 8 miesięcy po porodzie i miesiączki nie mam.

To połóg bardziej z Waszych opowieści znam

Ja również nie czułam obkurczania macicy, nawet podczas karmienia piersią. Krwawienie w połogu też trwało stosunkowo krótko. Ale na kontrolach lekarz mówił, że jest ok więc to nie jest tak że jak nie czujemy to macica się nie obkurcza.

Nie no, fakt ze sie nie czuje skuczy nie znaczy jeszcze, ze macica sie nie obkurcza. Ale pati ma racje ze jak w badaniu wyjdzie ze jakos nie bardzo chce sie obkurczac to wtedy podawana jest oksytocyna i wtedy to niestety sa dosc bolesne skurcze…

A co do planow na 3… no ja nie wiem. Na razie starczy dwojka, ale kto wie, mloda jeszcze jestem, mam troche czasu, kto wie, co nam jeszcze przyjdzie do glowy :wink:

Patrycja o ile pamietam to Ty takze mialas cc, no i wlasnie z tego co slyszalam to po cc polog jest delikatniejszy i krwawienie predzej ustaje. Wiec nie dziwi mnie, ze Ty i Megg mialyscie mniej obfite i krotsze krwawienie w pologu.
A co do miesiaczki to nie widze w tym nic dziwnego, ja rok po narodzinach Klary dostalam dopiero okres. W miedzyczasie raz czy dwa byly jakies minimalne plamienia. Kazdy organizm jest inny, sa nawet kobiety ktore przez cale karmienie, niekiedy ponad 2 lata, nie miesiaczkuja i to tez jest ok!

Michuni ma rację nuekeudy dopiero po zakończeniu karmienia po miesiącu czy dwóch okres się pojawia niekiedy po roku niekiedy wcześniej niekiedy później A czasem kobieta od razu ms okres mimo karmienia:)

Moze sie tez zdarzyc tak ze okres sie pojawia i znika, np. gdy maluch ma etap dluzszego spania w nocy, a potem zaczyna jednak budzic sie czesciej - bywa wtedy tak, ze ten poziom hormonow w okresie dlugich drzemek spada na tyle, ze uruchamia sie owulacja, ale gdy karmienie znowu staje sie czestsze, ona sie zatrzymuje.
Ile kobiet, tyle historii i roznych mozliwosci :smiley:

Dokładnie i tak może być że zanika ten okres w czasie kp może być nieregularny po skończeniu karmienia dopiero można mieć pewność jaki jest cykl

Co Wy mówicie nawet nie wiedziałam, że zanikanie okresu jest możliwe…
Ale to bardzo logiczne co piszecie, że, kiedy dziecko częściej zaczyna pić mleczko to i organizm na to reaguje w wiadomy sposób.
Jednak nasz organizm jest niezastąpiony i bardzo inteligentny!

Zamarancza kiedy maluch nagle zaczyna dużo pić mleka i czssto to często poziom prolaktyny powoduje zanik miesiączki na jakiś czas Tzn nie zawsze się tak dzieje zależy od organizmu zresztą wiadomo u każdej hormony działają inaczej

Pati ją po CC miałam skrzepy, być może byłam źle oczyszczona. Zarówno po CC jak i po sn krwawiłam cały połóg. Po tym porodzie nawet miałam miesiączkę w czasie połogu i zaraz kolejną mimo karmienia piersią. Także tu wszystko zależy od wielu czynników zaczynając od naszego organizmu kończąc na samym dziecku i jego karmieniu.

Ja od około 4 miesięcy mam coś typu hmmm takiego plamienia.
No uspokoiłyście mnie…
Czekam cierpliwie na okres.

Silver widać twój organizm jest gotowy że tak ujme Na następną ciążę skoro już ruszyły jajniki do pracy :slight_smile:
Patrycja może być tak że przed okresem owulacja już jest i przy niej się plami A okres może z opóźnieniem się pojawić

Tak jak mówicie przy naturalnym jest ten polog obfitszy organizm sam musi się oczyścić natomiast podczas cięcia lekarza ingeruje i czyści dlatego ten polug wygląda zupełnie inaczej no chyba że jak w przypadku Silver polug podczas cięcia wyglądał tak samo ponieważ pewnie źle zostałaś oczyszczona . Ja już dostałam miesiączki po polugu już dwie za mną . Ale chyba będę musiała się wybrać do lekarza . Przed ciążą okres miałam 4-5dni pierwszy okres po połogu 5 dni drugi okres dostalalam równo miesiąc później także jest szansa że w końcu będę miała regularna miesiączkę no ale 3dni okres także nie wiem czy się cieszyć czy martwić . Jak miałam naście lat i dostałam pierwszą miesiączkę to trwała tydzień czasami dłużej a jak zrobiłam się strasza to okres zrobił się “krótszy”

Myślę, że obfitość okresu zależy od poziomu hormonów, a tym samym grubości endometrium, które podczas miesiączki złuszcza się. U mnie też były wahania, tzn sam okres był regularny, ale czasem trwał 3 czasem 5 dni. Ze względu na starania o dziecko byłam pod stałą kontrolą lekarza i nie miałam powodów do zmartwień.

Pati niekiedy nie lyzeczkuja że tak ujme macicy przy cc jeśli np łożysko ładnie odejdzie wtedy faktycznie ten połóg jest porównywalny do tego po naturalnym porodzie

Aisa no to widzisz mnie chyba łyżeczkowali bo prawie nic nie miałam . Aż ciekawa jestem jak to się odbywa jak to wszystko wygląda szkoda aż nie ma takich filmików że wszystko widać . Coś tam oglądałam w szpitalu przed cięciem ale nie znalazłam nic takiego żeby zobaczyć jak to się dokładnie odbywa .
.Megg a jak było u Ciebie z okresem przed ciążą pamiętam że z macica masz coś inaczej nie pamiętam jak to się nazywa fachowo .

Pati na pewno oczyszczaja być może jak łożysko jest całe nie przekładają do tego powiedzmy takiej wagi też czy coś? Ciężko mi powiedzieć ale na pewno przy cc przeważnie się czyści macice przed szyciem po wyciągnięciu dziecka i łożyska:)

Aisa szkoda że nie ma takich filmików dokładnych jak to wszystko przebiega na pewno zainteresowanych byłoby sporo żeby zobaczyć taki filmik hehe nie wiem czy widziałaś ten filmik ale super wklejam linka

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=963844283823209&id=539811316226510&ref=m_notif&notif_t=group_highlights

Pati świetne! Hahaha no nie spodziewałam się tego hahaa no i nie widziałam Wczensiej tego filmiku ale fakt porównanie dobre !