W przedszkolu mojego dziecka odbywa się akcja pt. Poczytaj mi przyjacielu, polega ona na tym, że co 2 tygodnie do przedszkola przychodzi inny rodzic i czyta książkę. Przypadł mi listopad, w związku z tym poproszę o polecenie ciekawej książki, a może wiersza. Kompletnie nie mam pomysłu w jaką tematykę uderzyć (Jeszcze jesień? Już o zimie? Coś patriotycznego bo okolice 11 listopada to temat zbyt trudny chyba?) - to grupa 3-4 latków więc powinno być krótko, ciekawie i w miarę przystępnie. P.S. z ulubioną książką dziecka nie mogę iść, bo czytamy proste powieści, codziennie rozdział i to by było takie wyjęcie z kontekstu dla innych dzieci.
A może Brzechwy? Jest dużo wierszy dla dzieci
T-Roxie. Starsza siostra T-Rexa
Mój syn ma 1.5 roku a lubi.
Ja książkowe inspiracje dla dziecka czerpie z insta od mamabasiczyta
Ooo super, dziękuję za polecajkę
Na pewno tam zajrzę ![]()
A moze cos o emocjach? Kolorowy potwor- ekstra ksiazka typu pullup albo “Zlosc przynosi prezenty”. W listopadzie jest dzien misia i kredki i postaci z bajek. Wiec moze Kubus Puchatek? Albo mis uszatek
Ja kupiłam dla małej takie książeczki z serii z Kubusiem Puchatkiem opowieści o przyjaźni. Bardzo fajne są, nie za długie i poruszają jak to Kubuś tematy związane z różnymi emocjami
Z brzechwy sa takie ciekawsze nie dlugie ![]()
O właśnie i to jest bardzo, bardzo dobry trop ![]()
Moja 3 latka lubi serię książeczek o krowie Matyldzie lub ksiażeczkę Matylda odważna i skarpetkowy potwór ![]()
Super akcja , Brzechwa ma fajne
Mały książę w wersji dla dzieci , uwielbiam !
Albo wzięłabym książkę z różnymi historiami i kartkując strony żeby dzieci powiedziały STOP i ns co wypadnie to czytasz ![]()
Książek jast dużo batdzo fajnych , dla takich przedszkolaków jaką kolwiek przeczytasz oni się będą cieszyć, znam to z własnego doswiadczenia w pracy z maluchami . U mas w przedszkolu dzieci lubili słuchać książki o bazyliszku czesto im czytaliśmy i o smoku wawelskim ![]()
Ooo, fajna akcja
I super, że jesteś chętna dzieciaki na pewno będą zachwycone!
Też bym się chyba wahała, czy jeszcze jesień, czy już zima… Listopad to taki trochę przejściowy czas
Co do tematu patriotycznego, to myślę, że dla 3-4 latków faktycznie może być za trudny chyba że jakiś bardzo prosty wierszyk z biało-czerwonym akcentem, ale raczej symbolicznie.
Super akcja z tym czytaniem! Dla 3-4 latkow najlepiej sprawdzaja sie rzeczy krotkie, kolorowe i z prostym przekazem.
Na listopad mozesz isc w kilka kierunkow:
Jesien – np. „Kicia Kocia na spacerze” albo cos o zbieraniu lisci, kasztanow. Dzieciaki lubia jak temat jest im bliski…
Zima – juz powoli mozesz przemycic, np. „Gruffalo i jego corki” (zimowa sceneria), „Idzie zima” z serii o Tupciu Chrupciu, albo „Basia i pierwszy snieg”…
Patriotycznie, ale lekko – dla maluchow najlepiej cos o symbolach albo kolorach: np. „Jestem Polka, jestem Polak” (sa proste rymowanki, ilustracje flagi, orla). Mozna tez ograniczyc sie do przeczytania krotkiego wierszyka np. Tuwima czy Brzechwy – rytmiczne, dzieciaki sluchaja jak zaklete… lub
Uniwersalnie – zawsze trafiaja klasyki: Tuwim („Lokomotywa”), Brzechwa („Na straganie”), „Pan Kuleczka”, albo cos z serii „Przygody Fenka” (tam sa tez odcinki o porach roku)…moim zdaniem jesienno-zimowy klimat bedzie idealny, a jesli chcesz lekko nawiazac do 11 listopada, to mozesz zrobic prosty most – np. przeczytac cos o kolorach i zapytac dzieci: „A jakie kolory ma nasza flaga?”… ![]()