Książeczka, wierszyk na listopad

W przedszkolu mojego dziecka odbywa się akcja pt. Poczytaj mi przyjacielu, polega ona na tym, że co 2 tygodnie do przedszkola przychodzi inny rodzic i czyta książkę. Przypadł mi listopad, w związku z tym poproszę o polecenie ciekawej książki, a może wiersza. Kompletnie nie mam pomysłu w jaką tematykę uderzyć (Jeszcze jesień? Już o zimie? Coś patriotycznego bo okolice 11 listopada to temat zbyt trudny chyba?) - to grupa 3-4 latków więc powinno być krótko, ciekawie i w miarę przystępnie. P.S. z ulubioną książką dziecka nie mogę iść, bo czytamy proste powieści, codziennie rozdział i to by było takie wyjęcie z kontekstu dla innych dzieci.

A może Brzechwy? Jest dużo wierszy dla dzieci

T-Roxie. Starsza siostra T-Rexa
Mój syn ma 1.5 roku a lubi.
Ja książkowe inspiracje dla dziecka czerpie z insta od mamabasiczyta

1 polubienie

Ooo super, dziękuję za polecajkę :grin: Na pewno tam zajrzę :blush:

A moze cos o emocjach? Kolorowy potwor- ekstra ksiazka typu pullup albo “Zlosc przynosi prezenty”. W listopadzie jest dzien misia i kredki i postaci z bajek. Wiec moze Kubus Puchatek? Albo mis uszatek

1 polubienie

Ja kupiłam dla małej takie książeczki z serii z Kubusiem Puchatkiem opowieści o przyjaźni. Bardzo fajne są, nie za długie i poruszają jak to Kubuś tematy związane z różnymi emocjami

Z brzechwy sa takie ciekawsze nie dlugie :smiling_face:

O właśnie i to jest bardzo, bardzo dobry trop :heart:

1 polubienie

Moja 3 latka lubi serię książeczek o krowie Matyldzie lub ksiażeczkę Matylda odważna i skarpetkowy potwór :socks:

Super akcja , Brzechwa ma fajne

Mały książę w wersji dla dzieci , uwielbiam !
Albo wzięłabym książkę z różnymi historiami i kartkując strony żeby dzieci powiedziały STOP i ns co wypadnie to czytasz :wink:

Książek jast dużo batdzo fajnych , dla takich przedszkolaków jaką kolwiek przeczytasz oni się będą cieszyć, znam to z własnego doswiadczenia w pracy z maluchami . U mas w przedszkolu dzieci lubili słuchać książki o bazyliszku czesto im czytaliśmy i o smoku wawelskim :blush:

Ooo, fajna akcja :heart_eyes: I super, że jesteś chętna dzieciaki na pewno będą zachwycone!

Też bym się chyba wahała, czy jeszcze jesień, czy już zima… Listopad to taki trochę przejściowy czas :thinking: Co do tematu patriotycznego, to myślę, że dla 3-4 latków faktycznie może być za trudny chyba że jakiś bardzo prosty wierszyk z biało-czerwonym akcentem, ale raczej symbolicznie.

Super akcja z tym czytaniem! Dla 3-4 latkow najlepiej sprawdzaja sie rzeczy krotkie, kolorowe i z prostym przekazem.
Na listopad mozesz isc w kilka kierunkow:

:fallen_leaf: Jesien – np. „Kicia Kocia na spacerze” albo cos o zbieraniu lisci, kasztanow. Dzieciaki lubia jak temat jest im bliski…:snowflake: Zima – juz powoli mozesz przemycic, np. „Gruffalo i jego corki” (zimowa sceneria), „Idzie zima” z serii o Tupciu Chrupciu, albo „Basia i pierwszy snieg”…:poland: Patriotycznie, ale lekko – dla maluchow najlepiej cos o symbolach albo kolorach: np. „Jestem Polka, jestem Polak” (sa proste rymowanki, ilustracje flagi, orla). Mozna tez ograniczyc sie do przeczytania krotkiego wierszyka np. Tuwima czy Brzechwy – rytmiczne, dzieciaki sluchaja jak zaklete… lub :fox_face: Uniwersalnie – zawsze trafiaja klasyki: Tuwim („Lokomotywa”), Brzechwa („Na straganie”), „Pan Kuleczka”, albo cos z serii „Przygody Fenka” (tam sa tez odcinki o porach roku)…moim zdaniem jesienno-zimowy klimat bedzie idealny, a jesli chcesz lekko nawiazac do 11 listopada, to mozesz zrobic prosty most – np. przeczytac cos o kolorach i zapytac dzieci: „A jakie kolory ma nasza flaga?”… :wink:

1 polubienie