Mamusie, czy możecie polecić jakieś książeczki o ciele człowieka (dla 2-4latków), które posługują się prawidłowymi nazwami części ciała i narządów i używają slów pochwal i penis a nie jakichś dziwacznych słowotworów lub określeń "żeński /męski narząd płciowy" (jakże łatwe do zrozumienia)? Dziękuję :)
"Obrazki dla maluchow" bardzo fajna choć narządy płciowe są oznaczone jako płeć ale na obrazku widać różnicę między chłopcem a dziewczynką. Moja Hania uwielbia tą książkę.
W internecie jest wiele różnych takich książeczek :) trudno stwierdzić , która byłaby odpowiednia dla Was.Najlepiej kupić stacjonarnie.
Ja mimo wszystko dla takich maluchów jednak wolę te "zdrobnienia" intymnych części ciała ;) ale to tylko moje zdanie ;)
W tym wieku niektóre dzieci jeszcze nie znają podstawowych części ciała :) takich części ciała myske że nie trzeba dzieci uczyć bo rówieśnicy np w przedszkolu doskonale sobie poradzą z nauką ale oczywiście każdy wychowuje po swojemu
No właśnie zależy mi na normalnych podpisach. Czytałam gdzieś, że są takie książki ale właśnie nie mogę znaleźć :) a różnice córka zna bo ma w domu braciszka i uczestniczy w przewijaniu :)
Myślę,że stacjonarnie w jakieś dużej księgarni na pewno coś takiego znajdziesz :)
Też proponuję wizytę w księgarni, tam na dziale odpowiednim na pewno coś się znajdzie. Może też obsługa doradzi obeznana w temacie. Innym pomysłem jest wizyta w bibliotece, tam mogą być bardzo pomocne panie, które doradzą. Ja na razie nie jestem na tym etapie, więc tylko tyle mogę pomóc.
Aridka pisała o tym Michuni w moim wątku o kontrowersyjnej książce o edukacji seksualnej
U mnie dzieci znaja czesci ciala. Tyle na ten wiek.jest im potrzebne.
W internecie mozna znalezc naprawde ladne ksiazki do czytania. Ja lubie stare bajki.
Mam nowy program w telewizji I sa same iosenki dla dzieci. Bardzo mi sie podoba bo poznaja swiat, liczby kolory. Doslownie poznaja wszystko poprzez zabawe.
Moja córka normalnie zna nazwy części ciała. Syn to samo uczymy ich tak jak innych słów, nie uważam by to było za wcześnie.