Jakie polecacie książki dotyczące dzieciaczków? Skąd czerpiecie wiedzę poza wewnętrzną, matczyną intuicją? Mój maluch ma 3 miesiące, w ciąży i przed nią uwielbiałam czytać. Teraz mam trochę mniej czasu, ale rozglądam się nad czymś do poczytania na temat rozwoju maluszków. Są jakieś książki które przeczytałyście i polecacie lub nie polecacie? Jestem mamą kpi i mam zamiar przestać marnować czas podczas sesji z laktatorem oglądając tik toki ![]()
Ja akurat staram sie unikac ksiazek , wiesz ich nie zaaktualizujesz jak posta na facebooku. Porady, zasady zmieniaja sie dosc szybko .to co jakis czas temu bylo polecane dzis jest wrecz zakazane tak jak np oliwkowanie , bawarki , herbatka koperkowa czy podawanie wody przed 6 miesiacem zycia . Kieruje sie intuicja ,poradami poloznej , czytam to forum i obserwuje 2 fajne polozne na instagramie , czasem mama cos podpowie i przy wizytach patronazowych u lekarza zadaje dosc sporo pytan jesli jest cos co mnie zastanawia .
Przy sesjach polecam czestrze zagladania na forum ![]()
Ja mam szwagierkę psychologa i ona mi poleca, daje na prezenty książki.
-Rozwoj dziecka od 0 do 10 lat
- Jak mówić żeby dzieci nas słuchały
- Dzikie stwory
Ja bardzo polecam książkę Jak mówić, żeby maluchy nas słuchały, dużo mi rozjaśniła. I z tego co widziałam jest kilka tomów, czy tam opcji
Tam są konkretne przykłady, zero wydumanej teorii i sporo rzeczy naprawdę działa w codziennym życiu.
Poza tym, jak mam chwilę to też przeglądam różne porady na TikToku no i wiadomo, nie wszystko tam jest super, ale można trafić na naprawdę fajne i pomocne treści. I tik tok to moje odkrycie! Gdybym wiedziała, że jest tam tyle tego to bym nie kupowała książek o ciąży ![]()
Właśnie na nią się czaiłam troszkę!
chyba od niej zacznę
Zacznij też ja czytałam i polecam !
Nie chodzi mi i książki dot. pielęgnacji tylko bardziej rozwoju/psychologiczne. Z resztą książki też wychodzą cały czas. Księgarnia to nie biblioteka ze starymi książkami. Autor pisząc książkę musi przecież opierać się na aktualnych badaniach. A z tymi położnymi to jest różnie. Mi się trafiła z nieaktualną wiedzą, np kazała psikać kikut octeniseptem i czekać aż odpadnie zanim zaczniemy kłaść na brzuszku. A miałam tak grubą pępowinę że synek miał kikut 3,5 tygodnia
Co prawda nie czytałam jej, ale zamierzam ją kupić - ostatnio wyświetliła mi się reklama książki “Jak wychować syna” czy jakoś tak i wydaje się być ciekawa ![]()
Hej,
Bylo juz kilka watkow dotyczacych ksiazek, zachecam do wyszukania w lupce
i odswiezenia watku ktory juz Cie interesuje.
Z ksiazek o tematyce parentingowej polecam np. Cykl ksiazek pozytywnej Dyscypliny.
Nie powielamy wątków
Polecane książki, pisarze Tu macie link
Kurczę, wybaczcie!
Dziękuję za link ![]()
osobiście nie czytaam ani nie czytam ksiazek
wiedze mam z szkoly rodzenia czy od imnych mam.
staram się szukac miejsc takie jak to bo wydaje mi sie ze więcej zdecydowanie wiedzy rozwiazan porad niz z ksiazki plus tak naprawde zycie dużo uczy i doświadczenie przy maluszku
Mózg dziecka Bilbao Álvaro psychologiczna ksiazka wspaniale przedstawia emocje, prace mozgu zachowania i rozwoj dziecka
Oczywiście, życie i własne doświadczenia są najlepsze. Mi szkoła rodzenia bardzo dużo dała - ale tam zdobyłam wiedzę z zakresu ciąży porodu i połogu, a nie tego jak później wychować dziecko - więc taka książka jak mówić żeby maluchy nas słuchały z konkretnymi przykładami może być bardzo fajna i pomocna
bo są tam opisane konkretne sytuacje co robić w danej sytuacji i jak fajnie i kreatywnie zamiwnic np płacz w zabawę
Aaa to teraz rozumiem , zle zrozumialam
A ja wręcz przeciwnie, lubię czytać i konfrontować to co w książkach z tym co w internecie, plus doświadczenie własne i koleżanek i w ten sposób wyrabiam swoje zdanie, czerpie z tych źródeł co mi odpowiada i odkrywam swoje metody na wiele spraw ![]()
![]()
ja nawwt jakbym chciala o tematyce jak mowic itp to szybciej tak naprawdę wyjdzie poczytac czyjąś wypowiedz czy szukać rolek filmikow na mediach społecznościowych bo naprawdę mozna trafic
a na ksiazkw akurat w moim przypadku trzeba jednak sporo czasu poswiecic i w spokoju czytac co malo realne
Macie może do polecenia jakieś książki o kamieniach milowych najlepiej pisane przez jakiegoś fizjo ? Wiecie ze w tym i tym miesiącu powinien się przekręcać na boki, siadanie od tego do tego miesiąca itp ?
Albo książki o montessori jakie zabawy w oknach aktywności dostosowane do rozwoju dziecka i w ogóle ?
Ja mam powieszone na lodówce Fizjolansze od FizjoMommy