Co sądzicie o laktatorach, jakiego używacie i czy jest to element niezbędny już od pierwszego dnia życia malucha
Monka przy pierwszym synku myslalam ze laktator nie ma znaczneia jaki i nawet o tym nie myslalam dopiero jak mialam nawal pokarmu po paru dniach po porodzie a synek spal i nie dalo sie go dobudzic bylo to 5lat temu, moje piersi byly twarde nak kamień prawie ze pod szyje mialam twarde i maz pojechał do apteki doradzala mu tam różne a maz nie qiedzial wiec kupił narazienak tanszy byl on jak strzykawka taka duza i niestety nie odciagal super i musialam sie nameczyc przy nim…i niestety mleko mi zanikalo nie wiem co zle robolam i juz od 3,5mc musialam synka dokarniac a teraz przy drugim synku przetestowalam dzieki canpol elektryczny z canpol…i jestem mega zadowolona z niego pomogl mi wiele razy czy przy nawale pokarmu czy tez jak chcialam gdzies wyjść…dla mnie jest rewelacyjny i moge polecić z czystym sumieniem i cena tez jest super jak na elektryczny i godny polecenia;-)
Monka taki wątek już istnieje warto Pierw sprawdzić czy wątek istnieje i tam zapytać czy poszukać odpowiedzi na swoje pytanie bo być może odpowiedzi już są A dopiero jak się okaże że nie ma danego wątku to dopiero założyć.
A co do laktatora wg mnie nie koniecznie jest potrzebny tzn warto mieć jeśli się wie że np pójdzie się do lekarza bez dziecka na kontrolę i trzeba ściągnąć mleko ale w zasadzie nie koniecznie jest potrzebny.
Mnie się bardzo przydał już w szpitalu po pierwszym a także i po drugim porodzie.Ja polecam elektryczny jest dużo bardziej wygodny niż ręczny.Wszystko zależy od tego jak będzie przebiegał u Ciebie proces laktacji bo może okazać się,że wcale nie będzie potrzebny.Doradzilabym kupno laktatora wówczas gdy faktycznie zaistnieje potrzeba.
Droga aisso myślę że to nie jest zbyt wielki problem ze założyłam wątek który już istnieje. Zrobiłam to odruchowo szukając laktatora a jeśli to aż taki problem to proszę nie odpisywać na moje pytania z tym zwiazane
Monka, Aissa pisząc ,że warto sprawdzić w lupce czy wątek już istnieje na pewno nie napisała tego złośliwie.
Za pewne ,gdy zakladalaś konto tutaj, czytałaś,że aby w miarę możliwości zachować porządek na forum zalecane jest sprawdzanie istniejących już wątków
i tam ewentualnie pytać dalej ![]()
Atmosfera tutaj uważam,że panuje przyjazna więc spokojnie, nikt tutaj nie ma nic złego na myśli.Kazdy na swój sposób próbuje pomóc ![]()
Monka źle odebrałaś mój komentarz po prostu aby nie było bałaganu warto sprawdzić w lupce czy dany wątek przypadkiem nie istnieje i tyle bo być może już jest dany wątek i od razu też można znaleźć odpowiedz. Jak zauważyłaś też odpowiedziałam ci na pytanie więc nie miałam złych intencji jeśli o to chodzi.
Ale wracając do laktatora zależy na czym Ci będzie zależeć bo Jelsi wiesz już że często będziesz bez dziecka że tak ujme wychodzić to warto się zaopatrzyć w elektryczny laktator będzie wygodniej się ściągać i szybciej ale jeśli te wyjścia to tyle co do lekarza Albo na chwilę że zdąży się na następne karmienie ale w razie co zostawię mleko i takie wyjścia będą czasem tylko to zdecydowanie ręczny wystarczy ale może być też tak że będziesz z dzieckiem cały czas i jeśli już wyjścia to z dzieckiem albo tak że zdarzy się na następne karmienie na sto procent to w takim układzie laktator niekoniecznie musi być potrzebny. Może być też tak że będzie potrzeby by rozkręcić laktacje ale w szpitalu laktatory są w razie co więc zawsze można upatrzyc w razie co i wybrać model i sklep gdzie jest i męża czy partnera poslac w razie potrzeby:)
Monka ja zawsze marzyłam o laktatorze, ale krucho było z pieniędzmi. Gdy urodziła się moja córka to niestety miała problem ze zbyt krótkim wędzidełkiem i ssanie piersi było dla niej zbyt kłopotliwe. Musiałam kupić laktator by odciagac pokarm i podawać go córce przez butelke. Ze względów finansowych wybrałam laktator ręczny firmy Canpol. Przyznam, że sprawdził się rewelacyjnie, jesr cichy i można go używać nawet nocą. Jego dużym plusem są małe wymiary. Bez problemu możesz go ze sobą zabierać podczas urlopu czy po prostu wyjazdu do rodziny.
Miałam wielkie szczęście, ponieważ wygrałam tez w konkursie Cannpol laktator elektryczny. I tu przyznam, że o wiele lepiej odciaga pokarm. Ilość odciągniętego pokarmu jest zdecydowanie większa. I oczywiście czas odciagania jest krótszy. Nocą pokarmu nim nie odciągałam, ponieważ jest dość głośny. Ciężej go też zabrać w podróż, ponieważ zajmuje więcej miejsca.
Oba laktatory są rewelacyjne i wiele zależy od tego na jakiej zasadzie go potrzebujesz. Czy chcesz odciągać pokarm okazjonalnie? , może masz nawał pokarmu? Jest to także kwestia finansowa. Laktator ręczny jest tańszy od elektrycznego. Z całą pewnością nie kupowałabym go jeszcze będąc w ciąży bo nie wiadomo czy się on przyda. Jeśli po porodzie zajdzie potrzeba by go kupić to będziesz znała te potrzeby. Chyba, że planujesz szybki powrót do pracy a nadal chcesz karmić piersią. Wtedy bym poleciła laktator elektryczny, w moim przypadku był skuteczniejszy. Odciągał więcej i szybciej pokarm.
A może planujesz po porodzie wyjścia do kina, restauracji itp. bez dziecka?
Wtedy też dobrze odciągać pokarm by osoba, która zajmuje się dzieckiem mogła je nakarmić Twoim mleczkiem. Wydaje mi się, że w takim przypadku wystarczy laktator ręczny, ponieważ na spokojnie odciągniesz potrzebną ilość pokarmu by wystarczyła maleństwu na te pare godzin bez Ciebie. Skoro wyjścia bez maluszka będą zaplanowane to masz czas by nawet dzień prędzej odciągnąć pokarm. Należy wtedy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu mleczka. Są dostępne specjalne pojemniki na mleko, które kupisz w wielu aptekach.
Moim zdaniem laktator ręczny jest dobry gdy chcesz odciągać pokarm sporadycznie.
Jeśli jednak wiesz, że z jakichś powodów te odciąganie będzie częste to lepszy jest laktator elektryczny.
Monka, moze jako nowa uzytkowniczka warto sprobowac sie dostosowac do panujacych regul, a nie od razu czuc sie urazona. Aiisa ma racje, watki takie jak Twoj sa juz na forum i zamiast tworzyc nowe mozna rozwijac tamte tak, by wszystko bylo w jednym miejscu - niejedna z uzytkowniczek bowiem wypowiedziala sie juz na temat laktatora. I warto, by cala ta wiedza i doswiadczenia byly latwe do odnalezienia
Tylko tyle miala Aiisa na mysli i swoim komentarzem chciala Tobie pomoc, a ton Twojej odpowiedzi nie jest wyjatkowo uprzejmy.
A jesli mam odpowiedziec na Twoje pytanie… na pewno nie jest to sprzet niezbedny. Mimo to warto miec jakis na oku, by w razie czego nie lamac sobie glowy co kupic,gdy juz zajdzie taka potrzeba.
Przy moich corkach laktator byl mi wlasciwie niepotrzebny. Uzywalam i uzywam laktatora recznego, do moich celow (sporadyczne odciaganie, gdy musze wyjsc czy gdy mam uczucie przepelnionych piersi) absolutnie wystarcza. Gdy bylam z corka w szpitalu korzystalam tez ze szpitalnego laktatora elektrycznego by ulzyc przepelnionym piersiom i oczywiscie jest to w porownaniu do laktatora recznego nieporownywalny komfort. Ale jednak jest to tez zdecydowanie wiekszy koszt. Warto sie zatem zastanowic czy bedziemy laktatora uzywac sporadycznie, czy czesto, i od tego uzaleznic ewentualny zakup. Na dobra sprawe mozna tez obejsc sie calkiem bez laktatora. ![]()
Dziewczyny rację mają że pierw warto poszukać w lupce podobnego wątku. I nikt tutaj ja Ciebie nie naskakuje tylko chce pomóc bo każda z nas była kiedyś nowa na forum i też otrzymala na pewno pomoc.
Jeśli chodzi o laktator to zgodzę się z Michuni warto mieć taki na oku i w razie potrzeby kupić bo koszt nie jest mały . Na pewno elektryczny jest dużo lepszy niż ręczny moim zdaniem. Ja miałam i taki i taki , a że miałam cesarkę to nie miałam mleka w ogóle więc laktator pomógł mi rozruszać początki laktacji. Dlatego uważam że można się wstrzymać do porodu z kupnem być może będzie dla Ciebie zbędny
Zgodzę się z Wami, że warto mieć już wybrany konkretny model i gdy będzie taka potrzeba to go kupić. Ale nie jest to tajemnica, że stacjonarnie towar jest droższy niż online. Czasem to różnica 50 zł, a czasem nawet 200! Pewien laktator online kosztuje 500, a w sklepie widziałam go za 700! W tej sytuacji różnica jest olbrzymia dlatego warto kupić go wcześniej. Z drugiej strony kupując laktator ryzykujemy bo nie wiemy czy będzie nam potrzebny wiec być może oszczędzimy 200 zł, ale stracimy 500 lub choć nie w pełni je wykorzystany. Gdyby się okazało, że laktatora nie odpakujemy nawet to możemy go w ciągu 30 dni od zakupu zwrócić do sklepu - też dobry pomysł, ponieważ można go kupić tuż przed porodem. Jeśli jednak go użyjemy kilkakrotnie to można go odsprzedać jako używany, przynajmniej jakaś drobna kwota się zwróci. Kolejny aspekt to niedziela i święta czyli dni bez handlu. Ja akurat zostałam wypisana ze szpitala w niedzielę, byłam kilka dni w szpitalu, laktacja zdążyła się rozkręcić i w niedziele wieczorem cierpiałam takie katusze, że tylko laktator mógł mi pomóc. Nie wyobrażam sobie gdybym go nie miała. Co do laktator ręcznych- są ciche, prawda, ale ja moim elektrykiem odciagalam nawet w nocy i do chyba około 5 miesiąca przy dziecku, córka się nie budziła. Przynajmniej mój elektryk (nie wiem jak inne) wydaje miarowy, stonowany dźwięk. Także każdy musi podjąć decyzję samodzielnie, ale weź pod uwagę sytuacje o których wspomniałam. Moja znajoma kupiła laktator na olx w święta bo sklepy były nieczynne. Udało jej się znaleźć nowy, nie używany, ale miała sporo szczęścia. Nie zawsze czeka nowy produkt blisko miejsca zamieszkania ![]()
Dobrze następnym razem postaram się sprawdzić. Jestem nowa i te hormony na dodatek:)
Monka ja miałam laktator ręczny tak na wszelki wypadek, jednak od ok. 2 miesiąca od narodzin miałam problem z karmieniem do tego stopnia,że laktator stal sie niezbędny do codziennego funkcjonowania i szczerze męczyłam sie na tym ręcznym, dlatego warto przy takich problemach miec elektryczny, tym bardziej,ze sporo czasu zajęło mi,żeby poprawic kondycję laktacji, być może też dlatego,że to ręczne odciaganie powodowało mega frustracje. Od pierwszego dnia życia dziecka może nie byc potrzebny,ale kto wie, lepiej sie przygotowac na każdą ewentualność.
Synka karmiłam piersią 13 miesięcy. Czy jest to niezbędny element wyprawki? Na to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Napewno wart zapoznać się z temat przed porodem, aby w razie nawału, bądź problemów z laktacją mieć ten swój numer jeden, aby mąż mógł podjechać do apteki i kupić.
Mama.gratki to rzeczywiście się meczylas bez laktatora ale fakt trzeba szukać bo ceny różnią się bardzo . W szpitalu gdzie byłam był sklepik i np był laktator z Canpola elektryczny za 350zl i kolezanka kupiła taki ale wysoko zawyżone.
Najlepiej samemu też zdecydować bo wiadomo niekiedy jest potrzebny niekiedy nie koniecznie ciężko dac jednoznaczna odpowiedź ja osobiście tworrzze że to nie jest taka rzecz że trzeba mieć od początku bo przecież w szpitalu są laktatory itd A jak się okaże że potrzebny to tatuś może kupić i donieść nam tylko Wczensiej trzeba upatrzyć sobie i wybrac i powirsziec partnerowi gdzie i jaki może kupić w razie co.
Ja nie będę się już powtarzać ze kupić nie trzeba ale wybrać owszem. ![]()
Ale dziewczyny jak już stoicie przed wyborem warto poczytać sobie opinie innych mam, żeby wybrać możliwie najlepszy.
Dokładnie zgadzam się z Kasia warto poczytać opinie o danym laktatorze np w wynikach testów tutaj na stronie można znaleźć opinie o laktatorach Canpol jeśli taki ma się na oku warto zajrzeć i zobaczyć jak mamy oceniają być może to też pomoże w wyborze ![]()
Zapomniałam napisać że jeśli już jakiś wybierzemy to warto pójść z mężem do sklepu i pokazać gdzie taki znajdzie, jak wygląda i na której półce w sklepie będzie. Będzie mu wtedy łatwiej i dla nas mniej stresu i odbierania miliona telefonów ![]()
W zasadzie tak ale niekiedy sklepy zmieniają miejsca położenia takich sprzętów więc najlepiej to by mąż miał zdjęcie laktatora w sensie opakowania wtedy też ekspedientka pomoże mu znaleźć:)