Lęki nocne u dziecka

Moja córka co jakiś czas budzi się w nocy. Nie jest co codziennie ale czasem woła mamę czy tatę. Chwilę ją poprzytulam i sama idzie spać. 

u nas bez krzyków ale są noce że każe spać z nią bo się boi

U mnie czasem się takie noce pojawiają, ale chwila - przytulę ją, uspokoję i idzie dalej spać. 

U nas też się to zdarza niestety 

Ojej u nas na szczęście nie bylo

od kilku dni śpi bardzo dobrze u siebie w łóżku 

Niestety , ale przechodziliśmy przez taką sytuację ;( syn miał wtedy około 7 lat. Okazało się , że lęki są spowodowane stresem. Po kilku takich epizodach sytuacja się opanowała. Pomogliśmy synowi uporać się z tymi problemami i było dobrze. Niestety te lęki zostają mi w głowie do dzisiaj , syn był w strasznym stanie. Przerażony był on i ja też. 

Mój 3 letni synuś miał coś takiego , krzyk okropny powtarza wtedy jakieś słowo ale bardzo nie wyraźnie mówi , nie da się go uspokoić a w pokoju mogę być tylko ja bo inaczej jest jeszcze gorzej . Jak ma takie epizody w nocy to staram się zabierać go do swojej sypialni do spania . Pojawia się to rzadko ale z 2-3 razy już sie przydarzyło . Rano jak pytam to on to pamięta ale nie wie czemu tak krzyczał 

Czytam komentarze i wydaje  mi się że to zależy od ilości stresu przez dzień,  to jak z dorosłym,  też się budzi czasem oblany potem czy z wystraszeniem.

Też tv ,tel przed snem nie jest wskazane.

Córka czasem budziła, i budzi się z płaczem, i muszę wstać, robię mleczko i zasypia przy mnie, czasem chwilę to trwa , i ma oczy otwarte przez dłuższy czas do zaśnięcia, jak już wpadnie w gleboki sen to odkładam ją do łóżeczka, a czasami zostanie już że mną , kocham patrzeć gdy się rano budzi , i te oczka od razu uśmiechnięte,  tak sobie myślę ,,Boże dziecko ile w życiu Cię czeka i wszytsko przed Tobą,,