Łódź i pobyt z roczniakiem

Ja za dzieciaka często jeździłam do Miszkolca. Teraz to bym pojechała właśnie nad Balaton nawet i do Hajduszoboszlo. Tylko z drugiej strony, popatrzcie w tym samym czasie weszliśmy do unii my Węgry Słowacja. My i Węgry rozwinęliśmy się pięknie ponad wszystko my ale Węgry też a Słowacja jak pamiętam jak to wyglądało 20 lat temu to powiem że teraz wygląda gorzej. Zwłaszcza jak jedzie się trasą od Rzeszowa w dół. Kiedyś to przynajmniej te przygraniczne sklepy były otwarte i coś oferowały A teraz to po prostu niczym jakiś film grozy

Ja sie przeprowadzilam z Wro do Lodzi (na szczescie mieszkamy juz poza :))
Ale jak bedziesz w zoo obok jest park na zdrowiu i tam jest baaaaaardzo duzy plac zabaw, do tego co jakis czas jest taka “altanka” ktora jest przeznaczona do przewijania i karmienia.
Z jedzeniem fajny kacik jest w “Ukrytych Rzekach” no i w ogole teren “Ogrodow Geyera”.
Ulica 4zywiolow-sztos tylko wykup wczesniej wejsciowke bo moze nie byc.
Polecam tez koedys na wycieczeke, ale to 1.5hrs od Lodzi Sady Klemensa :slight_smile:

1 polubienie

No mnie zawsze zaskakiwało w Słowacji to że tam w niedzielę i święta nie było biznesu (u nas jeszcze nie było niedziel niehandlowych) i że wieczorami w
tych mniejszych miejscowościach już po 17 było wszystko pozamykane. Normalnie wymarłe miasteczka

2 polubienia

Chętnie poczytam bo zawsze chciałam pojechać może mnie przekonacie

Moja siostra tam miała szkolenie z fryzjerstwa kilka razy i to samo mówiła że łódź jest okropnie brzydkim miastem w porownaniu do innych w których bywała. Ale no wiadomo każdemu może co innego się podobać , napewno są osoby które zachwycają się tym miastem , ja nigdy nie byłam ale sama jestem ciekawa polecajek bo często mijam to miasto jadąc do rodziców

Ja byłam tam raz i miałam okazję przejść Piotrkowską i byłam w Manufakturze na kręglach
:smiley:

Bylaby przepiekna gdyby po wojnie byla tak samo zaopiekowana jak Warszawa.
Jest mnostwo kamienic ktore odrestaurowane bylyby cudowne.
A na chwile obecna nie trzeba dodatkowych scenografii przy kreceniu filmow wojennych/prl.
Na obrone Lodzi ma cudne i bardzo duze parki i fajna infrastruktura :slight_smile:

Słyszałam że jest mega zakorkowana

To prawda że nadal jest tam wiele miejsc w ruinie i do odrestaurowania, a nie jest to takie proste bo kusi być akceptacja konserwatora zabytków. No ja wynajęłam loft koło pędzalni Karola Scheiblera i naprawdę fajne miejsce. Nie wiem czy nadal jest, ale była tam super knajpa czeska.

A niewiele dalej rozwalone widać pewnie nadal jakieś miejsca włókiennicze.

Mi się tak podobało jak wygląda Manufaktura.

Stajnia jednorożców jest też fajna. Kwestia jak coś sprzedaż wizerunkowo

@Mamuska357 Warszawa jest gorsza :wink:

1 polubienie

To napewno ale kiedy oglądałam właśnie dokument o tym…. Ale przynajmniej uczelnię medyczną mają na poziomie :smiling_face:

1 polubienie

Bardzo mocno konkuruje z lubelską.

Wiesz ja jestem nieobiektywna jako że mieszkam w mieście gdzie komunikacja miejska kuleje, to wszędzie tam gdzie jest tramwaj i dobra komunikacja to dla mnie wielki sukces

:smiling_face: nie mówię że w innych miastach medyczne uczelnie są gorsze ale Łódź słynie z tego że ma dobrą uczelnię

Jest ta czeska knajpka w okolicy loftów na Księżym Młynie :grin: fakt, nigdy mi nie było jeszcze do niej po drodze :face_with_peeking_eye::sweat_smile: ale wielokrotnie słyszałam wiele dobrych opinii o niej :blush:

1 polubienie

Ten Ceski Film. To właśnie mieszkałam naprzeciwko tej knajpki. Fajne miejsce i bardzo fajny czas spędziliśmy

2 polubienia

Dzięki dziewczyny za polecajki jeszcze będę się orientować które z tych knajpek mają przewijaki i krzesełka, no i oczywiście co w menu by mała ewentualnie też mogła coś zjeść. W razie W mamy mieszkanie wynajęte przy Księży młyn więc blisko Piotrowskiej

3 polubienia

A daj namiary na jakie mieszkanie się zdecydowałaś i po pobycie czy polecasz

1 polubienie

Ok, jak już wrócimy po tym weekendzie po Bożym Ciele to napisze. Na booking ma bardzo dobre oceny więc mam nadzieję że będzie spoko

4 polubienia

Tak mi się przypomniało jak zobaczyłam tę rolkę

@Mama.Wiki daj znać po wyjeździe czy udało się odwiedzić jakieś ciekawe miejscówki :heart:

Spoko, choć dużo tych atrakcji jest jednak dla starszych dzieci a moja ma dopiero 15miesięcy więc głównie nastawiamy się na dzień w zoo palmiarnię i może muzeum kinematografii. I spacery :slight_smile:

1 polubienie