Ja za dzieciaka często jeździłam do Miszkolca. Teraz to bym pojechała właśnie nad Balaton nawet i do Hajduszoboszlo. Tylko z drugiej strony, popatrzcie w tym samym czasie weszliśmy do unii my Węgry Słowacja. My i Węgry rozwinęliśmy się pięknie ponad wszystko my ale Węgry też a Słowacja jak pamiętam jak to wyglądało 20 lat temu to powiem że teraz wygląda gorzej. Zwłaszcza jak jedzie się trasą od Rzeszowa w dół. Kiedyś to przynajmniej te przygraniczne sklepy były otwarte i coś oferowały A teraz to po prostu niczym jakiś film grozy
Ja sie przeprowadzilam z Wro do Lodzi (na szczescie mieszkamy juz poza :))
Ale jak bedziesz w zoo obok jest park na zdrowiu i tam jest baaaaaardzo duzy plac zabaw, do tego co jakis czas jest taka “altanka” ktora jest przeznaczona do przewijania i karmienia.
Z jedzeniem fajny kacik jest w “Ukrytych Rzekach” no i w ogole teren “Ogrodow Geyera”.
Ulica 4zywiolow-sztos tylko wykup wczesniej wejsciowke bo moze nie byc.
Polecam tez koedys na wycieczeke, ale to 1.5hrs od Lodzi Sady Klemensa ![]()
No mnie zawsze zaskakiwało w Słowacji to że tam w niedzielę i święta nie było biznesu (u nas jeszcze nie było niedziel niehandlowych) i że wieczorami w
tych mniejszych miejscowościach już po 17 było wszystko pozamykane. Normalnie wymarłe miasteczka
Chętnie poczytam bo zawsze chciałam pojechać może mnie przekonacie
Moja siostra tam miała szkolenie z fryzjerstwa kilka razy i to samo mówiła że łódź jest okropnie brzydkim miastem w porownaniu do innych w których bywała. Ale no wiadomo każdemu może co innego się podobać , napewno są osoby które zachwycają się tym miastem , ja nigdy nie byłam ale sama jestem ciekawa polecajek bo często mijam to miasto jadąc do rodziców
Ja byłam tam raz i miałam okazję przejść Piotrkowską i byłam w Manufakturze na kręglach
![]()
Bylaby przepiekna gdyby po wojnie byla tak samo zaopiekowana jak Warszawa.
Jest mnostwo kamienic ktore odrestaurowane bylyby cudowne.
A na chwile obecna nie trzeba dodatkowych scenografii przy kreceniu filmow wojennych/prl.
Na obrone Lodzi ma cudne i bardzo duze parki i fajna infrastruktura ![]()
Słyszałam że jest mega zakorkowana
To prawda że nadal jest tam wiele miejsc w ruinie i do odrestaurowania, a nie jest to takie proste bo kusi być akceptacja konserwatora zabytków. No ja wynajęłam loft koło pędzalni Karola Scheiblera i naprawdę fajne miejsce. Nie wiem czy nadal jest, ale była tam super knajpa czeska.
A niewiele dalej rozwalone widać pewnie nadal jakieś miejsca włókiennicze.
Mi się tak podobało jak wygląda Manufaktura.
Stajnia jednorożców jest też fajna. Kwestia jak coś sprzedaż wizerunkowo
@Mamuska357 Warszawa jest gorsza ![]()
To napewno ale kiedy oglądałam właśnie dokument o tym…. Ale przynajmniej uczelnię medyczną mają na poziomie ![]()
Bardzo mocno konkuruje z lubelską.
Wiesz ja jestem nieobiektywna jako że mieszkam w mieście gdzie komunikacja miejska kuleje, to wszędzie tam gdzie jest tramwaj i dobra komunikacja to dla mnie wielki sukces
nie mówię że w innych miastach medyczne uczelnie są gorsze ale Łódź słynie z tego że ma dobrą uczelnię
Jest ta czeska knajpka w okolicy loftów na Księżym Młynie
fakt, nigdy mi nie było jeszcze do niej po drodze ![]()
ale wielokrotnie słyszałam wiele dobrych opinii o niej ![]()
Ten Ceski Film. To właśnie mieszkałam naprzeciwko tej knajpki. Fajne miejsce i bardzo fajny czas spędziliśmy
Dzięki dziewczyny za polecajki jeszcze będę się orientować które z tych knajpek mają przewijaki i krzesełka, no i oczywiście co w menu by mała ewentualnie też mogła coś zjeść. W razie W mamy mieszkanie wynajęte przy Księży młyn więc blisko Piotrowskiej
A daj namiary na jakie mieszkanie się zdecydowałaś i po pobycie czy polecasz
Ok, jak już wrócimy po tym weekendzie po Bożym Ciele to napisze. Na booking ma bardzo dobre oceny więc mam nadzieję że będzie spoko
Tak mi się przypomniało jak zobaczyłam tę rolkę
@Mama.Wiki daj znać po wyjeździe czy udało się odwiedzić jakieś ciekawe miejscówki ![]()
Spoko, choć dużo tych atrakcji jest jednak dla starszych dzieci a moja ma dopiero 15miesięcy więc głównie nastawiamy się na dzień w zoo palmiarnię i może muzeum kinematografii. I spacery ![]()