Łuszczyca skóry głowy – ktoś próbował olej rycynowy?

Zaczelam smarować zmiany na głowie olejem rycynowym, ale nie jestem pewna, czy dobrze to robię. Ma być rafinowany czy nie? Czy samo nacieranie wystarczy, czy trzeba też owinąć głowę folią? W aptece mówili, żeby przy łuszczycy owijać ręce i nogi, ale jak to ma działać na głowie?

Ja się boję takich kombinacji bo można sobie zaszkodzić i później będzie gorzej. Skonsultowała bym to z kimś kto się zna

Szczerze to bałabym się robić takie rzeczy przed konsultacją z dermatologiem. Wydaje mi się , że tutaj nie powinnaś eksperymentować tylko porozmawiać ze specjalistą. Lub są na fb typowe fora dla osób z łuszczycą , tam z pewnością lepiej doradzą. A Ty będziesz spokojniejsza

Ojj ja bym nie owijała folią , może umów się na konsultacje online na kamerce ze specjalistą bo takie eksperymenty mogą pogorszyć sprawę

Normalny olejek rycynowy z apteki, nie kombinuję z wersjami nierafinowanymi, bo i tak działa. Ja się nigdy nie owijałam żadną folią, a skóra była po nim miękka i spokojniejsza. Wiadomo, tego się nie wyleczy olejem, ale naprawdę łagodzi. Tylko trzeba regularnie, nie raz na miesiąc. Ja używam do dziś, nawet odkąd mam leki biologiczne, bo skóra po nim wygląda lepiej i mniej się sypie. Do głowy też się nadaje, chociaż trzeba się namęczyć z domyciem.

Najlepiej spytać dermatologa

1 polubienie

Tu już miałaś taki wątek dodany i tam pisaliśmy

1 polubienie

Tak też na to patrzyłam ale tu jednak jest wątek tylko o oleju rycynowym a tam o wszystkim ogólnie

właśnie czasem nie wiadomo czy założyć nowy temat , czy pisać pod podobnym

1 polubienie

Jak temat jest bardzo podobny, to myślę, że lepiej pisać pod tym samym wątkiem

Czasem nie wiadomo pod którym postem kierować się z pytaniem :smiling_face_with_tear:

2 polubienia

W kabinie to wiadomo, że się nie da, ale jak masz spokojny wieczór albo weekend w domu, to warto spróbować. U mnie najlepiej działało, jak posmarowałam na noc i rano dopiero mycie. Efekty były dużo lepsze, jak nie zmywałam po godzinie. Ale jak komuś nie pasuje tłustość, to może spróbować czegoś lżejszego. Ja akurat wtedy zaczęłam też używać emulsji z Psorisela i dopiero wtedy skóra głowy się wyciszyła na dłużej.

1 polubienie

A najgorsze ze czasami ktoś pisze temat my się produkujemy a tu żadnej odpowiedzi od autora. I nie wiadomo czy czyta po prostu co my piszemy czy ma to gdzieś i pisze żeby pisać

2 polubienia

Ja chyba bym się wybrała do trychologa z takim problem, aby dobrał odpowiednie leczenie, bo czasami samemu można bardziej zaszkodzić i pomóc

Nie owijałabym skóry w folie. Skóra musi oddychać. Na głowę można kupić bawełniany czepek/turban i w to włożyć glowe. Ja używam takiego do olejowania włosów, kupiłam chyba w Hebe

1 polubienie

olej rycynowy jest bardzo “tempy” , nie jest latwy w uzytku, mysle ze musisz go bardzo rozcienczyc, bo zwyczajnie nie domyjesz glowy :slight_smile:

Ja jak myłam, to emulgowalam go najpierw odżywka. W sensie nakładałam odżywkę na głowę, chwilę czekałam, potem mycie i znów odżywka

A zauważyłam , że sporo jest takich postów :wink:

2 polubienia

Też bym nie ryzykowała z taką folią , nie brzmi to dobrze.