Macierzyński + rodzicielski 2025

Cześć Dziewczyny 🌸 
Mam pytanie - czy któraś z Was ostatnio składała wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski? Parę miesięcy temu czytałam w internecie, że przysługuje mi 61 tygodni (dla potwierdzenia jeden z popularnych kalkulatorów internetowych). Dzisiaj sprawdzałam i pisze że 52, a te 9 przepada w przypadku nie wykorzystania przez Tatusia. To jak to w końcu jest? Rodzę w najbliższych dniach i czuję się zagubiona sprzecznymi informacjami w internecie. Kadrowa w firmie jest starej daty, więc wolałabym sama uzyskać prawidłowe informacje. 

A tu kalkulator z dzisiaj. 

W przypadku urodzenia jednego dziecka urlop macierzyński przysługuje w wymiarze 20 tygodni, a urlop rodzicielski – w wymiarze 32 tygodni. Razem to 52 tygodnie urlopu na opiekę nad dzieckiem.

52 tygodnie dla Ciebie. 9 tygodni przysługuje drugiemu z rodziców. Jeżeli nie wykorzysta to przepada. Nie wiem czy to jest korzystne bo w ciągu tych 9 tygodni jest 70 %. My nie korzystamy. 

52 z tego co kojarzę :)

To jest tak że rodzice mają razem 61 ale matka może wykorzystać maksymalnie 52 tygodnie a te 9 jest dodatkowe i może je wykorzystać ojciec i to chyba aż do 6 rz dziecka. Jest tak że 14 tygodni musi wziąć matka a później jeżeli chce wrócić do pracy opiekę może przejąć ojciec i opiekować się dzieckiem przez 6 tygodni. Później przechodzicie na urlop rodzicielski. To trochę zagmatwane ale poczytaj o tym dobrze. Na stronie HiPP jest to bardzo dobrze wyjaśnione. Poza tym pamiętaj że tata ma 2 tygodnie urlopu ojcowskiego który jest niezależny od macierzyńskiego i może go wziąć przez pierwszy rok życia dziecka. Jest płatny 100% i może go wziąć na raz bądź na dwie części 

Hmm ja skończyłam macierzyński + rodzicielski w listopadzie zeszłego roku ale wydaje mi się że miałam 52

Też mi się wydaje  że miałam 52 chyba dla wcześniaków został  przedłużony 

Te tak czytalam

Potwierdzam, przy wcześniakach jest przedłużony urlop. Przy dziecku urodzonym w terminie matka może wykorzystać 52 tygodnie urlopu. 

52 tygodnie:)  te 9 tyg. Tatuś może wykorzystać. Taka jest moja wiedza. Niedawno skończyłam rodzicielski.

Tak, te 9 tyg tata może wykorzystać do roku dziecka. Mój maz będzie się o ojcowski jeszcze starać 

Annka te 9 tygodni można wykorzystać do 6rz dziecka. To roku można wykorzystać 2 tygodnie które się tacie należą to zupełnie inne urlopy 

Aaj,  Karoliga dziękuję:))) jeszcze się będziemy musieli rozeznac . Dwa tygodnie mąż brał na opiekę nade mną po porodzie. Ciekawe czy to podlega pod te dwa tygodnie..

Annka to mąż na razie brał opiekę po cesarce? W takim razie jeszcze 2 tygodnie ojcowskiego przysługuje. Do roku od narodzin można wykorzystać w dwóch częściach. 

Ooooch właśnie o te dwa tygodnie cały czas mamy wątpliwości. Tak, po cc bral i dostał z zus , do pół roku musiał złożyć Wniosek o wypłatę należności za te dwa tyg. Taki charakter pracy, że sam się musi dowiadywać;)

Ah to jest najgorsze ze wszystko czasem trzeba samemu

Trzeba dowiadywać się bo można przeoczyć i niewykorzystac przyslugujacego wolnego. Przepisy również często zmieniają się heh

Miejmy nadzieję ,że na naszą korzyść ;)

Prawidłowo jest 52 tygodnie macierzyński +rodzicielski.