Rodzynki niestety też mają dużo cukru
polecam borówki mają niski indeksy glikemiczny. To było moje danie nr 1 w ciąży
borówki płatki owsiane i jogurt ![]()
Ooo dziękuję bardzo za radę
nigdy nie miałam z tym tak problemu więc nie bardzo się znam , a borówki bardzo lubię
no i truskawki ![]()
Niestety wszystkie suszone owce mają bardzo dużo cukru. Ja też bardzo dużo jadłam borówek w ciąży i truskawek. Truskawki i borówki mają niski indeks glikemiczny. Często jadłam truskawki z jogurtem lub z kefirem
borowki mają też bardzo dużo antyoksydantów ![]()
Ale mnie to cieszy ![]()
![]()
już myślałam , że nie będę mogła jeść truskawek ![]()
![]()
Dokładnie masz rację suszone owoce to bomba kaloryczna i lepiej coś sezonowego.
No tylko właśnie na truskawki trzeba uważać z jakiego źródła
w sumie na borówki też, ale częściej o truskawkach i problemach słyszałam ![]()
No i borówki pomagają na pracę jelit
kiwi też dzięki enzymom pomaga w trawieniu i podobno zdrowo zjeść 1 po obiedzie ![]()
Ale to też z umiarem trzeba jeść
tak z 200 gram dziennie. Ja umiaru nie znam
codziennie jadłam minimum pół kg jak był sezon
No właśnie podobno kluczem jest, żeby jeść sezonowe owoce
chociaż niektóre mrożone potrafią być zdrowsze xD
W tamtym roku też była modna owsianka nocna nie wiem czy słyszałyście? I tam też można owoce przemycić ![]()
Ja kilka razy robiłam owsiankę nocną z pudingiem i nasionami chia, ale jednak wolę tradycyjną bo jest bardziej syta. W tej nocnej zawsze w przepisach jest mało płatków owsianych, więc szybciej robiłam się głodna
Najgorzej jak trzeba tyle uważać , a się ma zachcianki ciążowe
A widziałam ostatnio takie ładne na targu i nie wzięłam ![]()
trzeba się znowu wybrać
@SylwiaMK haha z tym ciężko, ale jakoś będę musiała dać radę , jedna truskawka na godzinę ![]()
@ironiczniepateyczna a jak robisz tą owsiankę ? @Mama.kacperka czasem jest ciężko , ale na święta miałam plan zrobić ciasto i nie zrobiłam , zjadłam tylko u teściów i rodziców po jednym kawałku ![]()
![]()
Przepis wygląda tak, ale ja nie kładłam masy krówkowej i jako owoce tylko borówki.
Raz chyba zamiast masy krówkowej użyłam masło orzechowe
Jeden kawałek czy dwa raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi ![]()
Smaka tymi owocami narobiłyście
ja czekam na sezon owocowy i na … czereśnie
mogłabym jeść je kilogramami ![]()
![]()
Ale zgłodniałam. Nie wygląda jakoś na skomplikowane
Dziękuję
też zrobię bez tej masy krówkowej
@Mama.kacperka po jednym nie powinno ![]()
Oj tak Borówki , czereśnie truskawki mogła bym jeść na okrągło . Uwielbiam ![]()
A jak myślicie , truskawki są już polskie ?
Hmm, na polskie chyba jeszcze ciut za wcześnie
pewnie bliżej maja będzie szansa na te szklarniowe polskie
ale mogę się mylić ![]()
Ja od ciazy tez mam faze na wisnie i czeresnie . Naprawde wszytsko z dodatkiem tych owocow jest u mnie topppp . I to mi zostalo
nawet perfumy mam wisniowe lataffy
To w sumie byla moja jedyna zachcianka ciazowa , ktoregos razu dzwonie do meza , ze ma po pracy zajechac do zabki i kupic mi cokolwiek wisniowego , a najlepiej te wisnie w sloiku , ale ich nie bylo to kupil ciasteczka z nadzieniem , jogurt i kisiel
na drugi dzien pojechalam do cioci i ona robila swoje wisienki w sloikach to dostalam zapas ![]()
W ogole polecam tort z kauflanda z wisniami , no mega pyszny ja na kazda okazje moglabym go jesc
Kupuje zawsze w niemczech , moze ktoras ma kaufland u siebie i dalaby mi znac czy w polsce tez sa
Ja już chcę lato i właśnie fajne takie owoce