Materac piankowy czy sprężynowy

Hej, szukam materaca 80x200 i zastanawiam się, czy warto brać sprężynowy, czy lepiej piankowy. Ma być dla osoby dorosłej, ale nie chcę, żeby po roku zrobiła się dziura w środku. Czy sprężyny faktycznie są trwalsze? Może ktoś ma i może podzielić się opinią?

Miałam sprężynowy wymieniłam na pporządny piankowy , dość twardy . Jestem bardzo zadowolona 

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że sprężynowy jest dużo trwalszy niż zwykły piankowy, o ile wybierzesz kieszeniowy, a nie bonellowy. W takich modelach każda sprężyna działa osobno, więc materac się nie zapada w jednym miejscu i nie czuć ruchów, jeśli np. często się zmieniasz pozycję w nocy. Mam materac 80x200 i po kilku latach nadal jest w dobrym stanie, nie ma odkształceń ani wgnieceń. Ważne jest też, żeby miał dodatkową warstwę na wierzchu, np. piankę wysokoelastyczną, bo wtedy jest bardziej komfortowy. Możesz zobaczyć różne modele tutaj: https://sleepinghouse.pl/179-materace-sprezynowe-80x200. Lepiej też unikać tych najtańszych wersji, bo tam często oszczędzają na materiałach i szybko się zużywają.

U nas najbardziej sprawdził się piankowy. Mitem jest , że sprężynowe są trwalsze. Piankowe są równie trwałe - o ile wybierze się jakość a nie tylko cenę…. My wietrzymy materac raz w miesiącu. Stawiamy go  pionowo tak żeby obie strony były wolne (żeby nic ich nie zakrywalo). Rano jak wstajemy to nigdy od razu nie ścielimy. Ściągamy pościel żeby materac mógł oddychać. Materace sprężynowe mają lepszą cyrkulację . No ale też trzeba dbać o świeżość/higienę. 

My mamy również piankowy i bardzo polecam. Jeśli wahasz się między sprężynami a pianką są też materace hybrydowe, które łączą i jedne i drugie np Hilding - mam materac właśnie tej marki i polecam.

Mamy piankowy sprawdz się super

Ja mam piankowy, córka sprężynowy ale ten z kieszeniami. Moim zdaniem sprężynowy o wiele lepszy, przynajmniej mnie lepiej się na nim śpi. Wiadomo że każdy woli inną twardość ale jednak ja polecam sprężynowy. 

Ja miałam zarówno piankowy, jak i sprężynowy i nigdy więcej nie wrócę do materaca piankowego. O wiele szybciej się zużywa, nawet jeśli kupuje się twardy materac to szybko się on odkształca i jest po prostu niewygodny. Dla mnie sprężynowy jest o wiele trwalszy. 

Wcześniej miałam sprężynowy i dla mnie to był on bardzo niewygodny. Teraz mam piankowy i jest o niebo lepiej. Wybrałam taki z wyższej półki, jest twardy i porządny. Mam go prawie 2 lata i jest naprawdę super.

u nas również sprawdził się piankowy 

Polecam piankowy jest zdecydowanie lepszy od sprężynowego. 

My też mamy piankowy, i jak się kładę wieczorem, to taka ulga, aż chce się położyć do łóżka!

nie mam doświadczenia w kupnie materaca dla dorosłych, ale dla dzieci kupiłam piankowe i nic się z nimi nie dzieje 

My mamy sprężynowe materace, moim zdaniem wolniej się ugniatają.