Myślę że warto podejść do ginekologa
Jak widzisz coś niepokojącego warto to sprawdzić - będziesz spokojna i nie będziesz się zastanawiać czy wszystko dobrze. Ja mam czasem tylko spóźnioną miesiączkę ale ogólnie wszystko wygląda ok to nie idę, bo wiem że mogą być nieregularne jeszcze.
Aiisa a jak tam w ogóle rozwój sytuacji? Wyjaśniło się samo? Czy może czekasz na wizytę?
Silver aktualnie czekam na miesiączke w zasadzie powinna się pojawić za jakiś czas około 10 dni jeszcze jeśli nie będzie to myślę zrobić test dla pewności i wybrać się do ginekologa ale na razie nie mam głowy do tego dużo wizyt było I zamieszania więc jeszcze się nie umówiłam na wizytę.
Aiisa rozumiem, także czekamy na więcej informacji jak już będziesz pewna.
Przy karmieniu piersią miesiączka może być nieregularna. Ja raz miałam 6 dni, raz 4. W zeszłym miesiącu spóźniła mi się 4 dni. Myślę, że jeśli cię to niepokoi to najlepiej podejdź do lekarza - zbada cię, a ty będziesz spokojna ![]()
Jugatsu tak to normalne może być że do tygodnia się spóźnia ale nie więcej A mi się ostatnio 10 dni spoznila i do tego okres dziwny.
Na razie czekam na kolejną miesiączke i myślę się umówić tak czy tak czy wszystko ok bo trochę dziwne że cały czas regularne A nagle coś inaczej.
Laktacja sprawia, że można miesiączkować nieregularnie, myślę, że to nie jest powód do niepokoju, ale dla własnej pewności nie zaszkodzi profilaktyczna wizyta w gabinecie ginekologicznym.
Ja bede odmiennego zdania i bym nie panikowala
a to dlatego tak pisze bo rozmawialam jeszcze kiedy miesiaczki nie dostalam ze swoja polozna i lekarzem, tlumaczyli mi ze przy kp miesiaczka moze byc, albo i nie, moze byc nieregularna i “inna” niz przed ciaza. I u mnie tak wlasnie jest, w 8 mies karmienia dostalam miesiaczki, pozniej za 2 miesiace, pozniej za miesiac, czas trwaninia tez bardzo rozny, obfitosc i tak jak piszesz z tym sluzem tez podobnie. To jest normalne, bo gospodarka hormonalna zmienila sie.
Oczywisci, jezeli sie martwisz, to lekarz rozwieje Twoje watpliwosci i Cie uspokoi, z tym ze fajnie jest tez dowiedziec sie jak bylo u innych dziewczyn. Chociaz wuadomo, ze kazda z nas jest inna i nie ma co sie porownywac ![]()
Iza wiem tylko że wcześniej miałam regularne A było kp A nagle takie zmiany kiedy praktycznie była regularna ja dostałam miesiączki około 6 miesięcy od porodu choć w zasadzie pierwsza była zaraz po połogu i później znikła.
Aiisa ja pezy pierwszy dziecku karmilam synka piersią tylko 4mc a okres dostalam po 7mc czyli 3mc po karmieniu i pierwsza miesiączka tak też właśnie wyglądała jak u Ciebie jak wynika z twojego opisu a tez zawszem ialam regularną, druga.miesiączke dostałam trochę inaczej nie regularnie ale nie pamiętam po ilu dniach ale trwala juz 5dni i juz wygladala jak miesiączka i juz 3,4 i kolejna miesiączka wyglądała juz normalnie i ni sie wyregulowala , tylko przed ciaza zawsze mialam ok. 20-21 i tak co miesiąc a juz po karmieniu piersia mialam 10-11 i tak az do nastepnej ciąży;-)
Ewciaos chyba nie zrozumiałaś mnie ja dostałam pierwszą miesiączke zaraz po połogu później znikła mimo karmienia 2 miesiączka pojawiła sie po 6 miesiącach od porodu i od razu była regularna przez prawie rok była idealnie regularna praktycznie A ostatnio sobie jest kiedy chce nigdy nie wiem kiedy bo się spóźnia po prostu nie jest regularna A była przez ostatni rok mniej więcej bo mój syn dalej na piersi ale już ma 1 rok i 9 miesięcy mniej więcej.
Aisa, ile po połogu krwawiłaś po raz pierwszy? Może to wcale nie była miesiączka tylko pozostałości po krwawieniu. Ot tak, plamienie. Wklejam wypowiedź położnej na ten temat:
“Plamienia mogą się pojawiać jeszcze po połogu, nawet po krótkim okresie przerwy w krwawieniu. Jeśli karmisz piersią, jest małe prawdopodobieństwo, że to już miesiączka, chociaż nie można jej wykluczyć. Czasem zdarza się, że krótko po połogu pojawia się na kilka dni takie krwawienie-plamienie, które potem zanika na wiele miesięcy.”
Obserwuj plamienia, zwróć uwagę na to jak długo występują i w jakich przerwach, rób też notatki, będzie to dla Ciebie wskazówka, może też się przydać lekarzowi.
Jeśli będziesz miała “dziwne” plamienia, czyli np 1 lub 2 dni to mogą to być tzw “niepełnowartościowe” cykle. Wtedy są zwykle bezowulacyjne i występują na tym etapie przez podwyższony poziom prolaktyny.
Nie martwiłabym się, tylko obserwowałabym.
Mama gratki mam normalne ale teraz nieregularne ostatnio zobaczymy jak przyjdzie ta ![]()
Co do miesiączki pierwszej sam ginekolog stwierdził że to To po połogu jakoś 4 tygodnie trwał miałam 2 tyg bez żadnych krwawien już nic wizytę miałam w 6 tyg po porodzie i wlansie przed ta wizyta zaczęło się i trwało to jak miesiączka sam lekarz powiedział że wydaje mu się że miesiączka i żebym się nie martwiła jeśli następna się pojawi dużo później że nawet może zniknąć czasem tak bywa i faktycznie znikła mi i pojawiła się 6 miesięcy po porodzie już regularne cykle co do dnia A cały czas karmiłam i karmię piersią ostatnio coś się dzieje że taka nieregularna nagle ale nie przejmuje się bo może wróciła do formy sprzed ciąży bo też miałam nieregularna przed ciąża.
Ja po urodzeniu jasia jescze miesiączki nie miałam. Po zuzce miałam po około pól roku zleciało za nim dostałam pierwszy okres. Z początku były to miesiączki 2-3 dniowe i bardzo skąpe tylko takie plamienia. Później już były regularne i trwały po 6 dni. Jak miesiączka się pojawiła to też były nieregularna od 30 do 40 dni. Tak zawsze było co 28 dni.
Justynamamajasia miesiączka może zniknąć nawet na 2 lata jak się karmi piersią:)
U mnie się zmieniło nagle więc trochę zaczęłam się zastanawiać ale po prostu przejdę się do lekarza ginekologa za jakiś czas na wizytę kontrolną i o tym też wspomnę.
Justynamamajasia to i u mnie pierwsza miesiączka pojawiła się gdzieś po pół roku od porodu i to jeszcze przed rozszerzaniem diety. Od razu miałam mocne krwawienie i w miarę szybko się uregulowało. Ciekawa jestem jak będzie po drugim porodzie.
Aiisa to Ciebie trzeba pogonić do ginekologa:) Myślałam, że już dawno byłaś:)
Silver byłam ale nic ciekawego się nie dowiedziałam czekam na wizytę u innego który wiem że na pewno zleci jakieś badania.
Aiisa teraz rozumiem, także daj znać jak będziesz po wizycie.
No tak to bywa że jak się idzie do kogoś nawet społecznego to można się rozczarować i ja tak miałam niby taki dobry lekarz ale miałam wrażenie że olewa sobie I od niechcenia wgl coś robi.
Ja po pierwszym porodzie pierwsza miesiączkę dostałam po 9 miesiącach a po drugim 5 miesiącach. Faktem jest ze Syna karmiłam częściej a córkę rzadziej a częstotliwość karmienia ma na to wpływ. Jedną dostałam przed rozszerzaniem diety a druga sporo po.