Hej Mamy!![]()
Mam pytanie odnośnie misia i kołdry obciążeniowej? Czy stosujecie u starszych dzieci? Gdzie zamawiałyście? Z jakiejś konkretnej strony czy po prostu z temu? (Często widzę, że te same misie są na polskich stronach kilka razy droższe jak z temu.
Słyszałam, że te rozwiązania pomagają bardzo się wyciszyć, a u nas pomału zaczyna wschodzić bunt 2 latka, więc może warto czy to nowa moda?
Ja dla mojej malej kupowalam misia z wypelnieniem z firmy warmies , srodek mozna podgrzac i robi to za taki termoforek . Nie jest to typowy mis obciazeniowy , ale wazy duzo wiecej niz zwykle , a no i mala ladnie pod nim spi . Ja za to kupilam sobie koc obciazeniowy i jestem mega zadowolona , znaczy sie o ile nie wstaje do malej
bo jak wstaje to mi sie zapomina , ze jest obciazeniowy ![]()
My mamy kołdrę obciazeniowowa poszukam Linka ale nie wiem czy jeszcze znajdę , ale kupowałam na allegro
Ogólnie drogie mamy jeżeli dziecko nie ma zdiagnozowanego problemu jakiegoś gdzie kołdra obciążeniowa jest wskazaniem. Stosujemy ja ma max godzinę do zaśnięcia dziecka. Ostatnio przyszła do nas pani od integracji sensorycznej i zrobiła nam niezły wykład o tych kołdrach i misiach i wcale nie jest to takie dobre jak się wszystkim wydaje. Misie i różne inne rzeczy są ok ale dla dziecka już starszego żeby położyć na kolanka, na olecki ale tylko w tedy kiedy dziecko jest skupione na czymś np. rysuje, bawi się nie można tego tak ooo sobie zakładać kiedy nam się podoba. Też nie miałam o tym pojęcia powiem wam ale jak się zagłębiałam w temat to faktycznie te kołdry nie są takie idealne
Ale macie konkretne wskazanie do kołdry obciążeniowej ? Bo ona nie jest dla każdego tak o sobie aby kupić. Wtedy może zrobić więcej szkody niż pożytku . U nas była kupiona ze względu na ADHD i autyzm. Tyle , że to trzeba dobrać idealnie pod wagę dziecka , bo i co najważniejsze muszą być konkretne przesłanki ku temu a nie na zasadzie - jest takie coś to kupię.
Ogólnie wpisz w lupkę bo już zakładałam taki wątek… z pewnością znajdziesz tam polecajki
Nie jestem obeznana w temacie odnośnie stosowania kołdry czy maskotek z obciążeniem, ale jeżeli szukasz maskotek to swojego czasu trafiłam na Insta na konto Snugglio_hug i wygląda na to że to polskie maskotki ![]()
Tak kolderka obciążeniowa jest skierowana do dzieci z nadpobudliwością , ADHD lub właśnie dzieci autystyczne . Jeśli dziecko nie ma żadnych zaburzeń taka kolderka nie jest wam potrzebna.
P.S. ona naprawdę jest ciężka
w przedszkolu w którym pracowałam chłopiec miał kołderkę obciążeniową i jak ją chowaliśmy do szafeczki to ważyła naprawdę sporo
Nie jestem w tym temacie , ale ciekawi mnie to . Mój syn zanim zaśnie bardzo się wierci może dla niego też to by było dobre muszę mojej fizjo podpytać na ten temat
@Karcia @MojeM1 @Patrycjaw25 nie ma u nas nic zdiagnozowanego
w sumie bardziej myślałem nad misiem, ale najpierw ograniczymy tv, bo może być też ten powód.
Wczoraj właśnie tak zrobiliśmy i od razu lepiej spała w nocy i rano grzecznie ubrała się do żłobka i poszła z uśmiechem ![]()
Generalnie bardziej temat mnie zainteresował, bo u bratanka Pani w przedszkolu poleciła, ale on ma 4 lata, a u nas niespełna 2. No i on faktycznie jest nadpobudliwy, podobno ostatnio na Panią nauczycielkę nakrzyczał i dlatego poleciła iść z nim do psychologa i kupić coś obciążeniowego
@Mama.kacperka no właśnie on przed snem się wierci bardzo i wierzga albo nogami albo ręcami. Szwagierka mówi, że też jej się wydawało, ale jak mówiła swojej mamie to powiedziała, że wymyśla choroby ![]()
U nas na razie nie ma problemu, ale jestem przerażona ile dzieci w otoczeniu jest przeboccowanych i jak ekrany wpływają na córke, dlatego wczoraj jej tłumaczyłam, że telewizor jest be i od niego boli głowa
sama chciała odkręcić i wywalić na balkon ![]()
Słuchaj na takie wyciszenie najlepsze jest zestaw ćwiczeń przez zabawę. Dziecko siada na kocu ty mocno trzymasz a ono przeciąga się rękami chodzi o to żeby był opór. Przepychanie np krzesła czy czegoś innego. Ciągnięcie, kręcenie się, kiwanie itp. chodzi o czucie głębokie. Ja np brałam koc na koc kładłam coś co waży tak ok 2-3 kg a mały biegał z tym kocem do okoła pokoju. Różne tory przeszkód z tego co masz w domu, miśki, poduszki, jakąś podstawka z klocków to naprawdę działa cuda. Profilaktycznie bym nie brała tej kołdry
O super!
śliczny ten piesek, a córka kocha pieski, więc spróbuję ![]()
I tak oba to pewnie nie dałaby sobie na plechach przywiązać misia podczas zabawy czy jedzenia, ale pieski kocha ![]()
My przed kołdra obciążeniowa zmienialiśmy nawyki , plan dnia.
Zauważyłam , że aktywność fizyczna w żaden sposób nie pomaga z zasypianiu . Nie działało na zasadzie - zmęczył się to lepiej śpi. Za to zmęczenie psychiczne działa . Syn nie lubi malować , ale około godziny 18 dostaje kolorowankę, musi się skupić , popracować ręka-oko , do tego się wynudzi
jego mózg się wycisza , nie ma bodźców pobudzających. .
Telewizję może oglądać do godziny 17.30 później koniec . Przed spaniem oczywiście wietrzymy pokój. No a kołdra obciążeniowa to temat ostateczności , jak nic innego nie pomaga
Tak bo zmęczone dziecko jeszcze bardziej nie może zasnąć i to się sprawdza. Taka aktywność fizyczna jest potrzebna ale tak 4-5 godzin przed snem żeby później mózg i całe ciało zdarzyło się wyciszyć.
O tak ! To prawda . Panuje wielki mit , ze jak dziecko zmeczone to “padnie ze zmeczenia” ostatnio mala przeskoczyla drzemke i byl dramat zeby ja ululac
i wcale nie spala lepiej jak to czesto mówią starsze pokolenia "a jak nie przespi w dzien , to w nocy bedzie lepiej spala "
mialam rodeo pol nocy
O tak znam to haha. Ale babciom nie przetlumaczysz one wiedzą lepiej ![]()
Dokladnie
ja to czasami moja mame musze stopowac , bo leci takimi starymi nawet nie wiem jak to nazwac
tradycjami , ze az sie za glowe lapie ![]()
Ja też tak mam ale wiecie co jest najgorsze. Jak więcej ja mam już prawie dorosła córke i czasem jak coś mówię to słyszę od niej tekst,gadasz jak babcia, ![]()
![]()
i faktycznie czasami się na tym łapię że tak faktycznie gadam to jest przerażające
O widzisz no to akurat , trzeba spróbować swoich sił, my mamy w domu takiego lwa obciążeniowego ale u nas służy żeby podtrzymywać drzwi balkonowe🤣
Zawsze jakąś funkcję pełni ![]()
![]()
![]()
![]()