Mleko modyfikowane nestle Nan

Pisze odnośnie mleka Nan opti pro plus ostatnimi czasy numer 1 zostało wycofane a teraz widzę że inne z tej firmy także i tak się zastanawiam czy zaraz coś nie będzie z numerem 2 i 3 syn jest już od 5 miesięcy na 2 i tak sobie myślę czy nie zmienić na inne boje się że zaraz okaże z tymi też coś nie tak jest

Tylko pytanie - czy z innymi zawsze będzie ok?
Niedawno z Bebilonem też była akcja z wycofywaniem jakiejś partii mleka.
Niestety, ale z każdym tak sie może zdarzyć.
A tez nie wiadomo jak zmiana mleka wplynie na dziecko. Czy bedzie tolerowalo inne.

2 polubienia

To bardzo ciężko temat i nie wiadomo tak naprawdę komu zaufać jeżeli chodzi o producentów mleka.

Z tego co czytałam to nie jest trwałe wycofanie całej serii NAN z rynku, tylko tymczasowe wycofanie konkretnej partii z powodu potencjalnego ryzyka (wykryto jakąś bakterię :microbe: ).
NAN 2 i 3 są normalnie dopuszczone do sprzedaży. Myślę, że zmiana mleka bardziej „na zapas” może niepotrzebnie obciążyć brzuszek, więc ja bym została przy obecnym :baby_bottle:, skoro służy maluszkowi.

1 polubienie

Wydaje mi się, że jak już wykryli coś w mleku początkowym to i numery 2 i 3 prześwietlili. Mam przynajmniej nadzieję, że tak to funkcjonuje. W każdym razie ja używałabym mleka nadal, bo nagła zmiana też może być dokuczliwa dla dziecka.

Ja niestety muszę szukać nowego mleka bo nigdzie nie mogę kupić supreme pro a już nam się kończy. Synek dobrze się czuję po tej partii która dostaje więc liczę że jest ok, a nie chce też gwałtownie wprowadzać nowego mleka. Toksyna byla w oleju arachidowym dostarczanym przez dostawcę zewnętrznego i z tego co widziałam jest w składzie mlek 1,2 i 3.
Synek nie miał ani bólów brzuszka, ani wymiotów ani innych dolegliwości które mogłyby sugerować zatrucie ta toksyna.

Obecnie od 45 min próbuje się dodzwonić do nestle żeby zapytać czy pozostałe partie są zagrożone i kiedy wróci do sprzedaży, no ale chyba się poddam, bo już nie chce mi się wisieć na telefonie. W aptece mówili że czekają na decyzję sanepidu że wznowieniem sprzedaży pozostałych parti

Niestety co jakis czas wychodza takie sytuacje i to nie tylko z mlekami . Ostatnio byla dosc rownie glosna afera z odzywkami dla sportowcow .
Teraz napewno beda mieli wzmozone kontrole i mam nadzieje , ze juz nic wiecej nie wyjdzie

1 polubienie

Daje update:) po godzinie czekania na infolinii dostałam informację że pozostałe partie są już przebadane i bezpieczne (pytałam ogólnie o mm z nan) . Co do supreme pro to czekaja na dostawę, która niewiadomo kiedy nastąpi. Dostawa może być za kilka dni albo kilka tygodni :frowning: a szkoda bo synek świetnie toleruje mleko i dalej bym je podawała gdybym mogła je kupić. Nie wpadłam na to żeby przy okazji zapytać o opti pro :frowning:

1 polubienie

Produkty żywnościowe dla dzieci polegają bardzo surowym i restrykcyjnym przepisom więc wydaje mi się, że jak coś wyszło to sprawdzili wszytko co tylko można zweryfikować.

1 polubienie

Nie wiem czy jest sens rezygnować i zmieniać “na zapas”, po prostu czasem okazuje się że jest coś nie tak w danym mleku, leku, czy nawet najzwyklejszym produkcie spożywczym bo cały czas są kontrolowane, więc tak naprawdę nigdy nie mamy pewności czy coś co kupujemy za moment nie okaże się że ma jakąś nieprawidłowość, bo często się widzi że dany taki i taki produkt z jakiejś tam partii jest wycofany a kolejne są już ok :blush:

Też zastanawiałam się nad tym mlekiem. Ale przeczytałam opinie w appce Rossmana że niby jest ale w sklepie góra jedna, dwie puszki i dlatego zdecydowałam się na zwykłe.
@Joanna23 ja kupiłam pierwsza puszkę w piątek i wydaje mi się że syn średnio toleruje to mleko. I teraz pytanie czy go boli brzuch bo nie toleruje mleka, czy mleko było zarażone, czy np więcej je bo jednak trochę łatwiej z butli? Wiadomo że z każdym produktem może być tak, że będzie wycofane. Starszy jest na Bebilonie i też kojarzę że sprawdzałam puszki czy nie mamy ze słabej partii. Jeśli syn dobrze toleruje to ja bym się zastanowiła czy na pewno zmieniać.

Ja często słyszę o wycofywaniu jakiejś parti z mleka Nan wiec nie kuszę sie nawet nad zmianą , my jesteśmy na Hipie i też chcę zmienić ale ze wzgledu na skład. Jak narazie najwięcej pozytywów mam na mleko Bebiko i będę na nie zmieniać chociaż zastanawiam się nad bebiko zwyklym a tym bebiko pro

Szczerze to nawet nie wiedziałam , że jest wycofane i aż jestem w szoku. Faktycznie dziwna sprawa i niepokojąca :confused: ciężko powiedzieć co będzie dalej z pozostałymi

Dziewczyny polecam ściągnąć sobie aplikację :

Jeżeli jakiś produkt jest wycofany to przychodzi powiadomienie.

1 polubienie

@Wesola95 dzięki. Nawet nie pomyślałabym, że istnieje taka apka. Fajna sprawa

Muszę zainstalować. Ja wiem że jakiś produkt jest wycofany jak na insta ktoś wrzuci. Np już kilka razy widziałam, że truskawki z biedry były wycofane.

Taak, ja też, ale często jest tak, że widzę że coś jest wycofane trzy dni po czasie, a tu w aplikacji się dostaje od razu powiadomienie, więc myślę że świetna sprawa :grinning::pray:

Też mi się tak wydaje. Generalnie teraz wykryli coś w tym mleku, zaraz może coś być nie tak z jakimś innym mm albo z zupełnie innym produktem dla dzieci. Nie ma co od razu skreślać danego producenta, lepiej po prostu patrzeć na skład danego mleka, wybrać takie jakie jak nam pasuje i patrzeć na komunikaty czy aby coś w międzyczasie nie zostało wycofane.

Kochana, rozumiem Twój stres i ja bym tak to widziała, że faktycznie wycofali kilka partii NAN, głównie dla bezpieczeństwa, ale nie całą serię numer 2 czy 3. Jeśli Twój synek dobrze je NAN 2 i numer partii nie jest na liście wycofanych, to formalnie można podawać, ale jeśli czujesz niepokój, to spokojnie możesz zmienić na inne mleko po konsultacji z pediatrą. Lepiej poczuć spokój niż się stresować. Z tym, że tak jak słusznie podkreśliła @Kalusia161 każdej marce mleka może się przytrafić jakaś wadliwa partia.

1 polubienie