Monitor oddechu - do kiedy?

Hej! Pytanie do mam, które używały monitora oddechu. Mamy Babysense 7 i według producenta przeznaczony jest do roku. Do jakiego wieku malucha używałyście monitora? Mały powoli zbliża się do roczku i zaczynamy się zastanawiać kiedy jest odpowiedni moment.

Ja nie miałam wcale. Tylko podchodziłam i sprawdzałam.

1 polubienie

Też można☺️ Ja po komplikacjach po porodzie nie wyobrażam sobie nie mieć, dzięki temu jestem dużo spokojniejsza i nie muszę biegać co chwile żeby kontrolować czy wszystko dobrze.

1 polubienie

Ja rowniez nie mialam wcale tego

Samemu by byc pewniejszym jednak trzeba tez sprawdzac

1 polubienie

Ja nie używałam. Mam nianię elektryczną przez którą mogę zobaczyć dziecko jak śpi a że jest obok głowy to oddech też słychać

1 polubienie

Oczywiście, jednak w nocy przez sen nie ma jak tego robić. Wtedy monitor trochę ułatwia.

My mamy monitor i też mamy zamiar używać go tylko do roczku. :blush:

1 polubienie

Nie używałam w ogóle. W dzień wspomagałam się niania elektryczną albo po prostu łaziłam do pokoju

Ja nigdy nie używałam ale ogólnie piszą że można do 12 miesiąca stosować .

A mieliście problemy z bezdechami nocnymi? Jeżeli nie, to śmiało bym odstawiła monitor. Roczne dziecko jest już na tyle duże, że bezdechy nie powinny się u niego pojawić, jeżeli do tej pory nie miał takich problemów. Nawet o nakrycie się kołdrą w tym wieku to ciężko, bo dziecko już raczej umie samo się odkryć, zmienić pozycję jeżeli by miał gdzieś zablokowane drogi oddechowe. Myślę, że nie ma co się bać i można już pożegnać się z monitorem oddechu.

Nie używałabym dłużej jeśli dziecko jest zdrowe. Monitor oddechu niestety nie jest zastępcą obserwacji. U nas funkcjonuje tylko jako dodatek

1 polubienie

Dokładnie żadne urzadzenie nie daje pewnosci w 100%

Ja do tej pory chodzę sprawdzam :smiley: najgorzej jak na poczatku przysnelam na kanapie w innym pokoju i po paru godzinach z dużą na ramieniu wpadałam do innego pokoju żeby spr czy wszystko ok

Ale oczywiste jest to, że trzeba sprawdzać samemu czy wszystko w porządku. Jednak jest to jakieś dodatkowe źródło spokoju - przynajmniej u mnie.
Nie chcę żeby to niemiło zabrzmiało ale zapytałam osób, które mają również monitor do kiedy będą go używać, a nie kto go nie ma i chodzi do dziecka sam…
@Mika1 @Lea @Paula9021 dziękuję za odpowiedź.

1 polubienie

Mialam ten sam detektor…Ja uzywalam 4 miesiace… jakos nie widzislsm potrzeby dluzej…

Dokładnie, czytajmy ze zrozumieniem niech tu się znajdą komentarze, które coś wniosą :heart:

1 polubienie

To na pewno duza pewniejszosc i ulatwienie na noc

Przy pierwszym dziecku nie miałam w ogóle. Teraz kupialm z racji wczesniactwa. I do roku mam zamiar używać, jakas spokojnieksza jestem. Co prawda włączył się tylko raz i w sumie nie wiem dlaczego bo szybko pobieglam do małej i spala spokojnie, normalnie oddychała.

1 polubienie

Też mieliśmy raz fałszywy alarm, to tylko sprzęt. Ale wolę mieć nawet kilka fałszywych alarmów niż na przykład nie wiedzieć i nie zareagować…

1 polubienie