Hej! Pytanie do mam, które używały monitora oddechu. Mamy Babysense 7 i według producenta przeznaczony jest do roku. Do jakiego wieku malucha używałyście monitora? Mały powoli zbliża się do roczku i zaczynamy się zastanawiać kiedy jest odpowiedni moment.
Ja nie miałam wcale. Tylko podchodziłam i sprawdzałam.
Też można☺️ Ja po komplikacjach po porodzie nie wyobrażam sobie nie mieć, dzięki temu jestem dużo spokojniejsza i nie muszę biegać co chwile żeby kontrolować czy wszystko dobrze.
Ja rowniez nie mialam wcale tego
Samemu by byc pewniejszym jednak trzeba tez sprawdzac
Ja nie używałam. Mam nianię elektryczną przez którą mogę zobaczyć dziecko jak śpi a że jest obok głowy to oddech też słychać
Oczywiście, jednak w nocy przez sen nie ma jak tego robić. Wtedy monitor trochę ułatwia.
My mamy monitor i też mamy zamiar używać go tylko do roczku. ![]()
Nie używałam w ogóle. W dzień wspomagałam się niania elektryczną albo po prostu łaziłam do pokoju
Ja nigdy nie używałam ale ogólnie piszą że można do 12 miesiąca stosować .
A mieliście problemy z bezdechami nocnymi? Jeżeli nie, to śmiało bym odstawiła monitor. Roczne dziecko jest już na tyle duże, że bezdechy nie powinny się u niego pojawić, jeżeli do tej pory nie miał takich problemów. Nawet o nakrycie się kołdrą w tym wieku to ciężko, bo dziecko już raczej umie samo się odkryć, zmienić pozycję jeżeli by miał gdzieś zablokowane drogi oddechowe. Myślę, że nie ma co się bać i można już pożegnać się z monitorem oddechu.
Nie używałabym dłużej jeśli dziecko jest zdrowe. Monitor oddechu niestety nie jest zastępcą obserwacji. U nas funkcjonuje tylko jako dodatek
Dokładnie żadne urzadzenie nie daje pewnosci w 100%
Ja do tej pory chodzę sprawdzam
najgorzej jak na poczatku przysnelam na kanapie w innym pokoju i po paru godzinach z dużą na ramieniu wpadałam do innego pokoju żeby spr czy wszystko ok
Ale oczywiste jest to, że trzeba sprawdzać samemu czy wszystko w porządku. Jednak jest to jakieś dodatkowe źródło spokoju - przynajmniej u mnie.
Nie chcę żeby to niemiło zabrzmiało ale zapytałam osób, które mają również monitor do kiedy będą go używać, a nie kto go nie ma i chodzi do dziecka sam…
@Mika1 @Lea @Paula9021 dziękuję za odpowiedź.
Mialam ten sam detektor…Ja uzywalam 4 miesiace… jakos nie widzislsm potrzeby dluzej…
Dokładnie, czytajmy ze zrozumieniem niech tu się znajdą komentarze, które coś wniosą ![]()
To na pewno duza pewniejszosc i ulatwienie na noc
Przy pierwszym dziecku nie miałam w ogóle. Teraz kupialm z racji wczesniactwa. I do roku mam zamiar używać, jakas spokojnieksza jestem. Co prawda włączył się tylko raz i w sumie nie wiem dlaczego bo szybko pobieglam do małej i spala spokojnie, normalnie oddychała.
Też mieliśmy raz fałszywy alarm, to tylko sprzęt. Ale wolę mieć nawet kilka fałszywych alarmów niż na przykład nie wiedzieć i nie zareagować…