Mutacja MTHFR a ciąża

Gen MTHFR – wiele źródeł podaje, że częstotliwość występowania tej mutacji w Europie waha się między 20 a 30%. Posiadanie mutacji nie stwarza bezpośredniego zagrożenia a podwyższa ryzyko i pozwala wdrożyć profilaktykę w postaci odpowiedniej suplementacji.
Mutacje genu MTHFR mogą powodować upośledzenie czynności wchłaniania kwasu foliowego, jego przetwarzania i podniesienie poziomu homocysteiny we krwi. To może mieć niebezpieczne skutki i może prowadzić do: miażdżycy, zakrzepicy żylnej lub tętniczej, a także do poronień i patologii ciąży.

Ważne jest by wraz z partnerem porozmawiać o tym jakie choroby występowały w jego rodzinie i o tym wszystkim poinformować lekarza prowadzącego ciążę.

Witam,
o swojej mutacji dowiedziałam się trochę za późno, ale lepiej późno niż wcale. Badania wykonałam by wykluczyć ten problem, jednak moje podejrzewania potwierdziły się. Za badanie zapłaciłam ok 400zł, obecnie przyjmuję Neoparin 40mg podskórnie oraz Acard 75 mg doustnie, póki co wszystko jest ok. Polecam przebadanie się, bo wtedy wiemy jak uniknąć dalszych porażek. Powodzenia wszystkim chłonkom forum!!

O swojej mutacji także dowiedziałam się za późno, nigdy bym nie przypuszczała że coś takiego może mnie spotkać. Każda kobieta w mojej rodzinie w tym dwie siostry urodziły piękne i zdrowe dzieci. W moim przypadku z powodu tej mutacji oraz niedoboru białka S w organiźmie doszło w 26 tygodniu ciąży do zakrzepicy. Moje dziecko umarło, ja natomiast musiałam je naturalnie urodzić. Poród był bardzo bolesny i ciężki, całe wywoływanie ciąży i poród trwało 5 dni.