Hmm nie ma odpowiedniego wieku.. najważniejsze by stworzyć rodzinę z osobą, która się kocha umie się żyć i można stworzyć piękna zgrana rodzinę.
Nie ma takiego wieku. Ogólnie ja o dzieciach myślałam w tedy kiedyś znalazłam odpowiednią osobę. Bo chciałam stworzyć pełną i szczęśliwa rodzinę. To był mój priorytet
U mnie też priorytetem było skończenie studiów i znalezienie stabilnej pracy;). I własne mieszkanie;).
Ja miałam priorytety . A wyszło wszystko na odwrót i również nam się udało. Najpierw Laura później ślub z małym ale brzuszkiem i budowa domu. Czy żałuję tej kolejności nie. Bo plany planami ale nic źle się nie potoczyło i jesteśmy szczęśliwi.
I to najważniejsze- szczęście. Plany to jedno a życie to życie.
Karolina dokładnie, jestem tego zdania. Warto też za wczasu się przebadać i przyjmować suplementację, zdrowe odżywianie, nawyki. Brak nałogów, unikanie stresu. To wszystko ma wpływ. I tak obojga partnerow
Z planami różnie bywa, a życie pokazuje coś jest nam pisane :)
Tak nie zawsze plany , będą takie jak sobie założymy :)
Też mi się wydaje Tak jak napisane wyżej że nie ma jednego konkretnego wieku na to zajście w ciążę Zdecydowanie się na dzieci u każdego sprawy wygląda indywidualnie od na przykład kwestii finansowej dużo poza zależy od tego jakie mamy warunki Od tego w jakim jesteśmy wieku właśnie od tego jakie znasz stan zdrowia nas Kopiec jak również partnera u jednych Wygląda to tak że dużo się nie zastanawiają tylko po prostu się przytrafi i jest Wygląda to tak że wszystko musi być skrupulatnie zaplanowane zrobione zgodnie z planem po kolei jednym na przykład zależy najpierw na tym aby wybudować dom w drugim aby wziąć ślub uczniów ich dziecko To priorytet inny powie że najpierw robi karierę ja tylko z perspektywy czasu i jego przypadku mogę powiedzieć że właśnie w przypadku moim i mojego męża wybraliśmy odpowiedni wiek na to aby starać się o dzieci nawet powiedziałabym że gdybym może wiedziała wcześniej ale Skąd mogłam z góry wiedzieć że będziemy mieli takie problemy z tym aby w tą ciążę zajść i ją utrzymać to może nawet próbowalibyśmy troszeczkę wcześniej ale też nie wiadomo bo troszeczkę wcześniej to też mieliśmy inne plany i kwestie które chcieliśmy ogarnąć więc to wszystko jest nie do przeskoczenia z mojej strony Ja jestem bardzo zadowolona z wieku w którym się pisze zdecydowałam Wydaje mi się że nie za późno Nie za wcześnie a u każdego jest to właśnie kwestia indywidualna
No dokładnie, plany to jedno a życie to drugie. Z wiekiem to też ciężko stwierdzić bo jest sporo plusów wczesnego macierzyństwa ale też dojrzałego.
Ja wiedziałam że najpierw chcę skończyć studia i mieć stabilne zatrudnienie oraz mieć swoje mieszkanie. No nie wyobrażam sobie mieszkać z dzieckiem na wynajmie albo kątem u kogoś.
Dokładnie tak !
Także nikt nie udzieli konkretnej odpowiedzi. Czynników wpływających na decyzję jest wiele. A czasem życie po prostu szybciej lub później decyduje za Nas
Zawsze sądziłam że im wcześniej tym lepiej i w sumie teraz też mam takie zdanie, ale pierwszego syna urodziłam mając 28 lat, a drugiego w tamtym roku mając 35 i całkiem inaczej odczuwam macierzyństwo. Teraz wydaje mi się takie jak powinno być, a wtedy miałam inne priorytety. Myślę, że dużo zależy od osoby i podejścia
Tez miałam takie podejscie
Tym bardziej, że każdy jest w innej sytuacji życiowej.
Oj tak , jednych stać jednych nie . Inni robią karieyy
Też mi się wydaje że wiek chyba nie ma znaczenia , bardziej kto jak się czuję i czego pragnie. Ja pierwszego synka miałam w wieku 24 , drugiego w wieku 28 a teraz będę w 3ciazy i mam lat 35 i myślę że czym wcześniej tym lepiej;) jak dla mnie..
Też mi się wydaje że wiek chyba nie ma znaczenia , bardziej kto jak się czuję i czego pragnie. Ja pierwszego synka miałam w wieku 24 , drugiego w wieku 28 a teraz będę w 3ciazy i mam lat 35 i myślę że czym wcześniej tym lepiej;) jak dla mnie.
Teoretycznie też bym wolała szybciej. Niektóre kolezanki w moim wieku już mają odchowane, 15 letnie dzieci, a ja nadal w pieluchach;).. Ale cóż.. Ciężko w wieku 20 lat być po studiach, mieć dobrze płatna prace i własny dom (a to byly moje priorytety przed urodzeniem dzieci, co niestety troche trwalo).. ;)
Ja pierwsze dziecko urodziłam mając 25 lat i uważam że to jest spoko chodź muszę przyznać że w moim otoczeniu byłam pierwszą kobietą która zaszła w ciążę i moje koleżanki dopiero teraz sobie tak zaczynają przygodę z macierzyństwem czyli jak mamy po 29 lat z tym że ja teraz mam drugie dziecko więc jakoś idziemy łeb w łeb. Ale na pewno parlacja jest inna z przyjaciółmi kiedy się ma dzieci jak kiedy się ich nie ma bo jednak rodzice rodzica lepiej zrozumie. Wcześniej jak tylko ja miałam dziecko to inaczej to wszystko wyglądało nie mów że nie miałam żadnej relacji ale ta relacja była inna. Teraz sprowadza się bardziej do rozmów o dzieciach o ich wychowaniu o udzielaniu sobie wzajemnie rad i w ogóle :D a w momencie kiedy ja miałam tylko dziecko to czuło się takie delikatne i niezrozumienie