Nerwica lękowa w ciąży

Dziękuję za miłe słowa wsparcia :smiling_face_with_three_hearts::heart::heart:

Na pewno mimo złych doświadczeń jakoś się poukłada. Najważniejsze że miałaś siłę odejść od partnera bo wiele kobiet tkwi w takim związku bo właśnie dziecko będzie się rodzić. Jesteś silną kobietą życzę ci wszystkiego najlepszego jak by nie patrzeć na nowej drodze życia :face_with_hand_over_mouth::face_with_hand_over_mouth::wink::wink:

A do kogo iść z nerwicą? Psychologa czy psychiatra?

Wydaje mi się, że jak ta nerwica jest taka paraliżująca i potrzeba leków to psychiatra żeby zdiagnozował i dał leki. I dodatkowo psycholog bo może da się coś zdziałać terapia dodatkowo

Do psychologa najlepiej gdy chce się pracować nad lekiem , napięciem czy przyczyną problemów (bez leków)
A psychiatra gdy objawy są silne długo trwają i potrzebujemy leków .
Chociaż ja osobiście chcę najpierw skonsultować się ze swoim lekarzem rodzinnym i on mnie też pokieruje co dalej

1 polubienie

Dobrze , że chcesz chociaż od czegoś zacząć !

Najlepiej do psychiatry , psycholog to jak pediatra - można z nim porozmawiać owszem , ale specjalistycznie już zajmie się tobą psychiatra. Ludzie często jak słyszą „psychiatra” to wyobrażają sobie najgorsze choroby psychiczne i wolą iść do psychologa . A psychiatra naprawdę potrafi pomóc , porozmawia , zdiagnozuje . Jeżeli trzeba to wspomoże farmakologicznie (pediatra tego nie zrobi). Psychiatra ma szerszy zakres usług

Moim zdaniem tylko psychiatra. Jest on lekarzem, zbada cię, porozmawiacie i oceni czy potrzebne są leki, czy leki wsparte terapią, czy sama terapia. Szkoda tracić czasu rozpoczynając od psychologa. Poczytaj sobie też o chorobie na stronie https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/

Raczej psychiatra. Tak jak dziewczyny piszą psycholog dobry ale nie do stawiania diagnozy i leczenia. Psycholog działa jedynie wspomagająco