Jedne mamy ciążę znoszą lepiej, inne gorzej. Są pewne dolegliwości w tym okresie, które mogą Ci doskwierać. Jak umilić sobie ten czas? Jak spędzić go wiedząc, że za chwilę to Twoje maleństwo stanie się pępkiem świata? Co możesz robić w ciąży, by nie zaszkodzić dziecku, ale sprawić sobie odrobinę przyjemności?
Dla mnie najwieksza przyjemnoscia byly zakupy nowych ubran, bo brzuszek rosl i mozna bylo bez wyrzeczen skoczyc do galerii na shopping:) i nikt nie mowil “po co Ci kolejna bluzka”
Ja w ciąży bardzo lubiłam chodzić na spacery, spotykać się ze znajomymi oraz robić co jakiś czas zakupy dla maleństwa.
ja polecam taniec brzucha sama kiedyś chodziłam i bylo super
co prawda to było dlugo przed moją ciążą ale naprawde lubiłam chodzić na te zajęcia… wychodziłam z nichzrelaksowana i zadowolona
Dla mnie największą przyjemnością podczas ciąży było kompletowanie wyprawki dla Martyny, a także poszukiwanie ubrań ciążowych.
hmm…z tego co wiem i z tego co mówiła mi lekarka kobiet w ciezy nie wolno masować.
mamutek to zależy też od rodzajów masaży, bo niektóre rozluźniające są wskazane
Ja słyszałam że są jakies odpowiednie masaże dla kobiet w ciąży. Są to bodajrze na siedząco ale w 100% nie jestem pewna.
Niektóre na pewno można, bo nawet na szkole rodzenia nas ich uczyli
te w szkole rodzenia co ja widziałam to na siedząco wszystkie były
są dla kobiet w ciąży specjelne masaże nawet takie na leżąco… kobieta wtedy układa sie na boku… niestety bardzo niewielu masażystów uczy sie takiego rodzaju masażu… nie wiem może uważają że jest mało ciekawy…
Ja akurat nie chodziłam do szkoły rodzenia a o masażach w ciaży napomknela mi moja masażystka do której kiedyś chodzilam. Jednak w ciąży z jej zabiegów nie korzystalam.
w czasie ciąży (w 6 miesiącu) byłam w jaskini solnej. W czasie tej wizyty wreszcie mogłam odetchnąć pełną piersią, jest tam inne powietrze - lżej się oddycha. polecam
Groty solne są ogólnie zdrowe, nie tylko w ciązy
najlepiej jak jest gdzieś blisko domu, bo inaczej to już cała wyprawa; ale czasem warto zainwestować i sprawdzić gdzie jest najbliższa, chociaż raz w miesiącu to już dużo
Teraz takie mini groty robią tez w rożnego rodzaju salonach odnowy - może akurat cos takiego jest w waszym pobliżu
Wszystko sprowadza się do porozpieszczania samej siebie. Trzeba tylko pamiętać, żeby to rozpieszczanie się od czasu do czasu weszło nam w nawyk i zostało na dłużej. Po urodzeniu maluszka też nam się przydadzą chwile odpoczynku
U nas zaczęły się problemu z brzuszkiem, więc i moje przyjemności chyba muszę przełożyć na później…
dla mnie teraz są najprzyjemniejsze zakupy:)
w każdym etapie ciąży coś innego sprawia więcej przyjemności, ale warto inwestować w swoje zdrowie i samopoczucie bo później to procentuje nawet po porodzie