Niedoczynność tarczycy

Mam pytanie do kobietek z niedoczynnością tarczycy, czy pomogłaby mi któras zinterpretować wyniki? Jakis czas temu na badaniach TSH wynosiło prawie 5, dostałam Euthyrox50 od ginekologa. Tydzien potem ponowiłam badania gdzie TSH spadło mi do 2.694, zrobilam dodatkowe badania FT3-0.78, FT4-0.76, Anty TPO- 0.3. Endokrynologa mam dopiero na poniedziałek i chcialam się dowiedzieć czy  mam powod do zmartwień?

Patrycja uważam, że najważniesze ze tsh spadło po tych lekach, resztę będzie pilotował endykronolog. 

Daj znać po wizycie co powiezial endokrynolog.My nie jesteśmy lekarzami wiec uważam że żadna z nas nie powinna interpretować wyników ale również wydaje mi się że jeśli spadło a chyba o to chodziło to nie ma się co martwić na zapas i wszystko będzie w porządku 

Patrycja najważniejsze, że wyniki spadają tzn , że lek działa :) mi kazali w ciąży mieć wynik koło 2, ale koło 2.5 to norma już. Nowy lekarz mi tak dobierał dawkę by było do 2 TSH, ale koło 2.5 w ciązy to już jest okej wynik :)

Patrycja daj znać jak po lekarzu?

Dobrze, że leki działają. Ciężko interpretować wyniki samemu niestety

Ja nigdy nie mialam problemów z tarczyca

XYZ to masz fajnie, bo mnie męczyło łykanie leków naczczo przed posiłkiem 30 min.. 

Dobra wiadomość,że leki działają skoro TSH spadło. Myślę,że lekarz wszystko oceni na podstawie wyników i Twojej historii choroby

Wszystko na dobrej drodze. Zapewne pozostaniecie przy eut50, a zaraz po porodzie powinnaś odstawić leki, by skontrolować poziom tsh. U mnie na szczęście tsh wariowało jedynie w ciąży  po porodzie wszystko wróciło do normy. Tylko dopytaj lekarza o.odstawienie leków po porodzie, bo.ja brałam sobie jeszcze 2 tygodnie, a lekarz zdziwiony i oburzony jednocześnie, że powinnam odstawić od razu.

AgataAr tak mi lekarz sam powiedział, że mam brać do porodu tylko, a po 6 tyg po porodzie zrobić badania kolejne...

Myślę że lepiej poczekac na wizytę niż się stresować samemu interpretując wyniki sama się przekonałam już nie raz;) 

Dokladnie tak, najlepiej wypytać o wszystko lekarza, i się nie stresować, zapewne tsh wroci do normy po porodzie, u mnie tak było 😊

No na pewno jak sami zaczniemy interpretować albo szukać odpowiedzi w internecie to więcej może to przynieść szkody w postaci stresu i wkręcania sobie chorób niż pożytku .

No ja pokusiłan się sama o interpretacje testu papa to ryzyko miałam 1.:10000 a wg moich wyliczeń wyszło 1:20 także niektóre rzeczy lepiej zostawić ludziom do tego stworzonym;) 

No dokładnie 

MamaRozyMiki co cię podkusiło,by samodzielnie wykonywać ten test. Błędne wyliczenie i zawał gwarantowany.

Ja też jestem zdania, że warto poczekać na opinię lekarza, ale widomo, że każda z nas w dobie internetu szuka pomocy na forum i innych stronach.

No tam gdzieś wyczytałam że niskie jedno drugie Wysokie To już zespół downa;D oczywiście w komputerze każdy czynnik jak mnie potem lekarz uświadomil zmienia cały wynik:D więc finał był taki że 4 dni czekania na USG z całym wynikiem zwariowałam już szukalan informacji o tescie nifty Amniopunkcji a wynik okazal się bardzo dobry:) 

Mama Roży i nie potrzebnie sama interpretowałaś bo tylko stres dodatkowy:p