Hej, mój synek ma 4 miesiące i od dłuższego czasu zauważyłam że jedna tronę na bardziej wklęsłą, pediatra kazała nam kłaść go na boczki, już mija ponad miesiąc i nie widzę poprawy. Co robić ? Może takie poduszki, używałyście ?polecacie ?
Ja bym próbowała kłaść na jedną stronę dziecko przez tydzień a później ma drugą przez tydzień.
Nie używałabym tych poduszek bez konsultacji ![]()
Może spróbuj przede wszystkim układać inaczej maluszka w pozycji leżącej. I mimo wszystko ja bym konsultowała z fizjoterapeutą, który zajmuje się maluszkami
Fizjoterapeuta nie każdy się tym zajmie. Warto poszukać osteopaty, który się w tym specjalizuje
Głowa jest super plastyczna w tym wieku i szybko sie zmienia. Warto zmieniać stronę leżenia (to co mówiła pediatra) leżenie na brzuchu czy nawet wizyta u fizjoterapeuty na nfz można jeśli dostaniesz się równie, a na pewno nie będzie problemu. Fizjo pokaże ci ćwiczenia.
Klasc dziecko na rozne strony , sa tez specjalne poduszki do tego
A pokażesz nam fotke główeczki? Bedzie łatwiej podpowiedzieć.
Jesli patrzy sie na główkę z gory i ma jeden bok bardziej płaski to ukladaj naprzemiennie zeby na boczkach lezal ,a najlepiej na brzuszku.
Nam pediatra zalecił zeby kłaść maluszka raz na jeden bok a potem przekrecać na drugi i tak. Co godzine zeby nie leżał czały czas na jednej strony
Mój syn też miał asymetrię głowy. Byliśmy parę razy u osteopaty, jak syn miał ok 3 miesiące i od tego czasu regularnie chodzimy do fizjo. Z przodu nic nie widać ale z tyłu ma jedną stronę płaska, ale osteopata stw że mąż ma identycznie.
My dostaliśmy do domu masażyki głowy, szczotkowanie taka szczotka silikonowa.
Podkuszke mieliśmy Mimos. Ale ja mam to niej sceptyczne podejście. Syn był wiercacy, ciągle się z niej zsuwał. Ja się bałam żeby on na niej spał, bo tak w sumie nie zalecają. I korzystaliśmy max 2h dziennie a im był starszy tym krocej
U córeczki też miałam problem z niesymetryczną główką czego przyczyną była asymetria i właśnie “upodobanie jednej strony”. Chodziliśmy do fizjo na masaże szyjki i walczyłyśmy z asymetrią. Na asymetrię główki, o ile dobrze pamiętam, kazała właśnie pilnować, w którą stronę odwraca główkę i dużo leżenia na brzuszku.
Poduszki te ortopedyczne nie są polecane w ogóle. Kładź na zmianeyna boczki główka dziecka kształtuje się do roku. Zacznie się przekręcać na brzuszek i w ogóle sam się kręcić i siedzieć i się wszystko unormuje
Moja miała asymetrię głowy wynikająca z porodu i też tego że była bardziej nastawiona na jedną stronę. Kładłam jej przy uszku pieluchę zwinięta by odwracała głowę na drugą stronę, wszelkie aktywności robiliśmy też na tą mniej aktywna by wyrównać asymetrię, trochę też pomogła fizjoterapia.
A to teraz mu się tak zrobiło?
O jejciu, nie wiedziałam nawet że jest taki specjalista od główek maluszka. To moje 3 dziecko i z poprzednia dwójka nie było z tym problemu, wręcz mieli ładne okrągłe główki. Ale też się zastanawiam bo tylko u najmłodszego używaliśmy kokona w łóżeczku i czy to nie jest przez to…
Myślę że fizjoterapeuta może pomóc albo osteopata by to wyrównać, najlepiej pójść na konsultacje.
Teraz to wgl jakieś kaski można zrobić, ale to już na prawdę musi być ta głowa krzywa, by ja sobie nie wyobrażam że dziecko 23h dziennie chodzi w takim
Najlepiej wybrać się do fizjoterapeuty i być pewnym co dalej
U nas było zalecenie by po kazdym karmieniu zmieniac stronę na której dziecko leży. Raz kładliśmy na lewym a raz na prawym boku i asymetria sie wyrównała . Na całe szczęście zauważyliśmy to w miarę wcześnie i szybko konsultowaliśmy z fizjoterapeuta dzieciecym.
Jeżeli jesteś z okolic łódzkiego to polecam fizjoterapeutę sensifi, ona działa na główkach i robi z nimi cuda.
Bobo lubi spać na plecach , tak ?
Poduszki ortopedycznej nie używaj ,faktcznie. Moja córka miała też z jednej strony krzywą główkę i bardziej układalam ją na ten bok gdzie była równiejsza główka. Finalnie ma okrągła i nie ma skrzywień , głowa maluszkowi rosnie wiec podej spokojnie i zobaczysz z czasem zacznie sie zaokrąglać ![]()
![]()