Kwestia wytrwalosci i przystawiania malca do mniej lubianej piersi
Jak dziecko jest bardzo dglodne to i z tej nie lubianej zje…i pomalutku bedzie sie do niej przekonywal ![]()
ja od samego początku miałam , tak, że leciał mi pokarm tylko z jednej piersi co było dla mnie dużym problemem, jedna pierś duza druga mała, było to bardzo widoczne. z drugiej piersi też przestało lecieć wystarczająco dużo pokarmu wiec musiałam przestawić się na mleko modyfikowane
To się często zdarza bo natura nie jest symetryczna więc i z jednej więcej jest z drugiej mniej
no i często to też wina ze maluszek upodoba sobie jedną z piersi i z tej konkretnej je częściej
Przy odciaganiu laktatorem organizm dostanie sygnał by produkować pokarmu jeszcze więcej.
Przeważnie jest tak, że jedna z piersi produkuje trochę więcej pokarmu od drugiej. Nie ma w tym nic dziwnego. Bardzo często jest również tak, że dziecko woli jedną pierś od drugiej. Mi bardzo pomagał w takiej sytuacji laktator, który utrzymywał laktacje.
Ja karmiłam 13miesiecy i synek też stopniowo rezygnowal z karmienia z jednej z piersi bo za mało mu było w niej mleczka i coraz mocniej traciłam w niej mleko ostatecznie karmiłam już tylko jedną piersią ale nie dałam za wygraną i karmiłam
Jedną piersią można wykarmić dziecko i osobiście znam taki przyklad.
U mnie znów jest tak, że niby dziecko je raz z jednej, raz z drugiej piersi, ale zawsze lewą pierś miałam nieco wiekszą i teraz gromadzi się z niej więcej pokarmu. I tak przystawiam dziecko raz do jednej piersi, raz do drugiej, ale np w nocy czasem odczuwam ból tej większej (Mała w nocy rzadziej je) więc odciągam sobie troszkę pokarmu laktatorem, dosłownie troszkę, czasem wystarczy kilka kropel, tylko tyle, aby poczuć ulgę. Póki co u mnie taki sposób się sprawdza ![]()
Ja na Twoim miejscu mimo wszystko przystawiałabym po równo dziecko do jednej i drugiej piersi.
Mój Syn jakoś nigdy nie miał ulubionej piersi. Zawsze jadł chętnie bez względu na to która pierś mu daje.
ale z niego jest typowy cycoholik. ![]()
Jednak zdarza się często, że dzieci wybierają sobie jedną pierś i na niej bazują. W sensie chcą jeść a drga mniej lubiana idzie bardziej w odstawkę. Moja kuzynka dwoje dzieci wykarmiła jedna piersią chociaż ma początku walczyła dzielnie cały czas przystawiała syna do mniej lubianej piersi. Jednak dzieci dawały za wygraną. Jest to możliwe żeby wykarmić dziecko jedna piersią a po skończeniu karmienia piersi wracają do starych rozmiarów. Jednak warto próbować dawać piers np jak dziecko jest głodne wtedy jest większa szansa że dziecko załapie, albo na śpiocha i ogólnie w nocy. Dziecko jest mniej Świadomie i częściej chwyta pierś.
Jeśli ściągać bo ma się za dużo w piersi nagromadzonego pokarmu to tylko do uczucia ulgi aby dać znać piersia że za dużo produkują
Też znam osobiście kilka mam które karmily tylko jedna piersia bo dziecko nie chciało dać za wygraną i tylko np prawa chwytalo. Mój też ma takie upodobania do jednej przy skokach raz kochał lewa tylko ale starałam się mu podawać prawa ile się da i tak przestawial się na lewą ale coś tam z prawej wypił potem było odwrotnie upodobal sobie prawa i z lewej nie chciał i znów robiłam co się dało by z obu pił i się udało ważne jest aby na siłę nie przystawiać aby dodatkowo nie zniechęcić dziecka. I najlepiej na śpiocha podawać te niechciana pierś często właśnie maluszek nie jest jeszcze świadomy z której pije i udaje się. Ale też uważać radzę przy zabkach mój gryzl kiedy się orientowal że mama przystawila nie na tą pierś co mu się upodobala. Często też da się oszukać maluszka zmieniając pozycje na przykład karmiąc z pod pachy
Tak Bebusiaa jeśli ściągać to tylko do uczucia ulgi. Jeśli będziemy ściągać do końca to piersi będą produkowały jeszcze więcej mleka. A jak ściągasz do uczucia ulgi to normujesz w ten sposób laktację i nie dopuszczasz do zastojów.
A jak dziecko upodobało sobie jedną pierś zawsze można jeszcze spróbować karmić z pod pachy albo położyć się tak jak do karmienia ulubiona piersią ale podać to druga mniej lubiana. Jest to trochę nie wygodna pozycja dla nas ale może dziecku chodzi zwyczajnie o ulubiony bok.
Od samego początku prawa pierś była mniejsza i jakby pokarmu w niej też było mniej, przez co i córa upodobała sobie tę drugą. Lewą piersią była w stanie się najeść, natomiast po prawej zawsze musiała dojść z drugiej. Na początku walczyłam i karmiłam z dwóch, potem szczególnie w nocy często dawałam tylko jedną pierś, bo tak było szybciej. Więc prawą nadrabiała dopiero w ciągu dnia. I tak do końca pozostało, że w lewej było mniej pokarmu. Zobaczymy jakie upodobania będzie miał drugi maluszek ![]()
Karmienie spod pachy było dla mnie bardzo niewygodne i po kilku próbach odpuściłam sobie zupełnie.
Ja dokładnie tak samo
Synek uwielbiaal pić z lewej piersi bo szybko leciało pierś ciągle była przepełniona a przy prawej piersi się prężył, denerwował, tylko w nocy nie było problemu dawał się oszukać
Nie umiałam karmić spod pachy, było mi niewygodnie.
Prawą pierś była mniejsza i mniej pełna, obawiam się że TERAZ.tez z drugim dzieckiem może być ten problem
Już zakupiłam laktator elektryczny żeby pobudzać prawą pierś do produkcji pokarmu takiej jak w lewej piersi i od początku będę zachęcać maleństwo do picia systematycznie i na zmianę ale to wszystko ładnie mówi się w teorii ![]()
Mój syn też miał swoją ulubioną pierś ;) Z lewej jadł chętnie , z prawej już tak chętnie nie jadł. Więc prawa czasem zostawała pełniejsza. Jednak nie chciałam żeby doprowadziło to do zapalenia piersi i jeżeli była potrzeba to nadmiar pokarmu odciągałam laktatorem. W dzień używałam laktatora elektrycznego. W nocy ręcznego , dzięki temu nie hałasowałam w spokoju mogłam odciągać pokarm
Każde dziecko ma ulubioną pierś i w jednej się trochę więcej pokarmu nic nie jest równe. Trzeba przystawiać bądź odciągać laktatorem jak komu wygodnie
Często się słyszy, ze dzieci mają ulubioną pierś, nawet może wystąpić asymetria piersi.
o tak, u mnie to nastapilo, skonczylo sie tym ze jedna piers jest o 2 rozmiary wieksza :/
Na etapie siary ciążowej jednak jedna pierś bardziej tej siary "wydobywa" . Może nie będzie mialo to znaczenia podczas karmienia.
Zawsze jedna pierś jest wiodącą, to zupełnie normalne. Jednak radzę przystawiać do obu piersi po równo. Inaczej jedna zrobi się większa od drugiej. Nie jest to może niebezpieczne, ale na pewno mało wygodne.