Ja też wybrałabym się do fizjoterapeuty pewnie zleci ci ćwiczenia mięśni dna miednicy – wykonywanie odpowiednich ruchów, które wzmacniają właściwe partie mięśni (tzw. mięśnie Kegla) jak to nie pomoże, to pewnie dopiero wchodzi w grę zabieg.
Też zaczęłabym od ćwiczeń. A nóż pomogą i obejdzie się bez operacji. Operacja to już chyba taka ostateczność.
Czasami jak sytuacja jest ciężka warto się zastanowić i wybrać operacje żeby mieć z głowy jednak niż ćwiczyć i cały czas się stresować że efekty są marne szczególnie w takim przypadku :) ale lekarz doradzi co w takim przypadku na pewno i da możliwość wyboru najlepszego dla nas
mam niedługo lekarza więc go na początku dopytam co powinnam zrobić
Jeśli jest trudy przypadek to oczywiście operacja będzie dobrym rozwiązaniem, ale zawsze można spróbować z fizjoterapetą
Może warto pomyśleć o wizycie u fizjoterapeuty ale uroginekologicznego? Zbada Cię, przedstawi jakiś program ćwiczeń i może to pomoże. A rozmawiałaś ze swoich ginekologiem w tej sprawie?
No tak można też podjąć się operacji ale to chyba właśnie taka ostateczność.
wiecie te siatki to wszywają u starszych osób gdzie już te mięśnie dna miednicy są dosyć słabe i nie da się ćwiczeniami tego wypracować. Młode osoby powinny się udać do urofizjoterapeuty i pokaże ćwiczenia, zbada te mięśnie ja pamiętam, że po połogu jej palec nie potrafiłam ścisnąć jak mi wkładała palec by sprawdzić funkcje mięśni( tak wygląda to badanie jak u ginekologa) po miesiącu już 2 sekundy umiałam ścisnąć więc ta sprawność mięśni wzrosła. Dla mnie to są już ćwiczenia na całe życie i często sie tak dzieje po porodzie, że kobiety mają problem z trzymaniem moczu ,ale odpowiednimi ćwiczeniami wszystko sie da wypracować
Może umów się na wizytę do fizjoterapeuty ale uroginekologicznego
Daj znać czy umówiłaś się na wizytę i jaką postawił diagnozę?
tez Jestem ciekawa czy byłaś już z tym u lekarza co ci Zalecił
tak 16 mam lekarza wiec czekam
Czekamy na informacje sama jestem ciekawa jakie będziesz mieć zalecenia podziel się nimi na forum może ktoś w przyszłości też będzie potrzebował takich informacji :)
To jeszcze tydzień więc już niebawem może dowiesz się czegoś konkretnego;) tak daj znać. Oby się nie przydało ale warto wiedzieć
Olaleksandra oby się właśnie nie przydało ale np bedzie ktoś kiedyś potrzebował porady i będziemy wiedzieć co powiedzieć :)
Mazia kojarzę że Ty nawet pisałaś poradę o wizycie o urofizjoterapeuty. Uważam że z takim problemem to najlepiej się właśnie tam udać.
Mama Wojtusia napisz co Ci lekarz powiedział i jakie masz zalecenia.
Ja też właśnie kojarzę że Mazia pisała o wizycie właśnie w poradzie, może warto do niej zajrzeć MamaWOJTUSIA by wiedzieć czego się spodziewać.
Z pewnością warto udać się do fizjoterapeuty urogi ekologicznego. Nie należy lekceważyć tego problemu
właśnie najlepiej tak
boli mnie to , ze kobiety nie dbaja o siebie po porodzie i wlasnie lekcewaza chodzby wizyte u urofizjo...
muszę ćwiczyć. Ale możliwe że samo minie bo tak bywa po porodach