O diecie niskosodowej w ciąży

Wielu kobietom w czasie ciąży zdarza się uskarżać na kłopotliwe obrzęki. Spuchnięte ręce, twarz, kostki, palce rąk, z których ciężko zdjąć dotychczas luźną obrączkę, czy łydki często sprawiają ciężarnym wiele problemów i trudności. Zwykło się mówić, że to normalne, że taki stan jest dla ciąży fizjologiczny oraz, że niczego z obrzękami nie da się zrobić. W ogóle zwykło się je bagatelizować uznając, że podobnie jak poranne mdłości, obrzęki są naturalnymi dolegliwościami ciążowymi.

W sumie o tym nie słyszałam i świadomie nie stosowałam. Jednak nie lubię produktów słonych, unikam ich, wiec nieświadomie byłam na tej diecie :stuck_out_tongue:

ja też nie słyszałam o tej diecie w sumie ja w ciąży wcale nie byłam na jakiś dietach jedynie wykluczyłam niektóre potrawy

ja w ciąży nie byłam na żadnej szczególnej diecie - po prostu zdrowiej się odżywiałam

ja na zadnej diecie nie bylam , staralam sie odzywiac zdrowiej niz przed ciaza jesc wiecej warzyw owocow , przedewszystkim zawsze jesc sniadania cieply posilek w ciagu dnia

ale czy jest tak ze kazda z nas czyta to co sie znajduje na etykietach… Nie sadze hehe

klamerka ja myślę że wiekszość z nas nie czyta jednak tego co jest na etykietach , a jak czyta ro sporadycznie.

Brawo Lady! Doskonale napisana porada, a paniom, które “tłuką punkty” bez czytania polecam zastanowienie się, bo szkoda wprowadzać zamęt. Niech jakaś użytkowniczka przeczyta, że dieta niskosodowa to głupota i że w ciąży bez sensu i nieszczęście gotowe.
Nie myślmy stereotypami, dieta nie zawsze równa się odchudzanie. W tym wypadku dieta = ochrona. Konsekwencje nadmiaru sodu mogą być, co napisane w poradzie niezwykle poważne.

mało któ czyta etykiety, szczerze mówiąc ja dopiero zaczełam jak pojawiła sie mała

też wcześniej nie zwracałam uwagi na etykiety, teraz to już mój nawyk, sprawdzam wszystko

ja akurat skończyłam technikum o charakterze gastronomicznym i wiem że dieta a odchudzanie to 2 różne sprawy, akurat tutaj jest dieta nisko sodowa, czyli jak sama nazwa wskazuje mało sodu. A niektóre panie jak napisałaś ''tłuką punkty ‘’ ponieważ chcą wywalczyć nagrodę, bo niektórych nie jest stać na takie że tak powiem wynalazki :slight_smile:

tak z umiarem ale jesli jest już wprowadzona dieta to muszą być jakies zaztrzerzenia zdrowotne a nie tak od siebie bo niekiedy mozna bardziej zaszkodzić niz pomóc

diete to zazwyczaj mają osoby otyłe które szybko przybywają na wadze. Moja koleżanka miała ale nie stosowała jej i tak.

liliankaN13 niekoniecznie osoby otyle , dieta to tez oznacza unikanie czegoś co może zaszkodzić nam a jak wtej sytuacji powyżej takze naszemu dziecku

tak jak pisze w poradzie chodzi o to by za duzo soli nie jesc i nie pic wód mineralnych wysokozmineralizowanych i wysokosodowych by nie wystepowaly obrzeki bo sol zatrzymuje wode w organizmie

ciągle mylimy dietę z odchudzaniem i nie wiem czemu, cały czas dieta = odchudzanie a tak nie jest. Ostatnio znalazłam coś takiego: Dieta to świadomy sposób odżywiania mający na celu utrzymanie dobrego stanu zdrowia i kondycji organizmu, idący w zgodzie z nauką i medycyną, wynikający z własnych przekonań i poglądów, połączony z elementami aktywności ruchowej.

bo nam to dieta kojarzy sie częsciej z odchudzaniem

no właśnie… musimy czasem porównywać dietę z szeroko rozumianym zdrowiem :slight_smile:

coline rozne sa opinie na ten temat ostatnio poloznik powiedzial mi ze z ta sola nie tak do konca. Zawsze znajdzie sie cos co bedzie szkodzilo a cos nie

dieta w ciąży powinna być zdrowa i oparta na zbilansowanym dostarczeniu organizmowi najważniejszych witamin i składników, ja odkąd ograniczyłam sól w mojej diecie nie mam problemów z zatrzymaniem wody w organizmie