O "zajęczej wardze" słów kilka

Co to jest rozszczepienie warg i podniebienia? Skąd się bierze taka deformacja? Dowiedz się, jak wygląda zabieg chirurgiczny u malucha z zajęczą wargą.

kilka razy spotkałam się w swoim otoczeniu z takim rozszczepem i muszę przyznać że nic fajnego jeśli to słowo jest tu na miejscu ile takie dziecko musi się nacierpieć szwagierka chodząc w ciąży bardzo bała się by jej dziecko nie urodziło się z taką wadą bo mąż właśnie miał i jak to kiedyś na wsi nie za bardzo mu to skorygowali wiec i ładnie to nie wygląda ale Malwinka na szczęście urodziła się z piękną zdrową buzią

oszpeca tylko dziecko

dzisiejsza medycyna pozwala na to, by po tej wadzie nie było śladów, i naprawdę tak jest, widziałam efekty

w dzisiejszych czasach medycyna jest już na tyle rozwinięta że przeprowadza sie korektę po której po defekcie nie ma śladu ale ile taki dzieciak musi się nacierpieć

ostatnio właśnie była o tym mowa w telewizji , ze nie ma miejsc na robienie operacji bo to do pewnego roku, tak jak napisane w artykule

dobrze ze to da sie operowac i zrobic tak żeby nie było widac

dokładnie, dobrze że medycyna jest już tak rozwinięta

mój lekarz już robiąc usg ciąży zwraca na to uwagę

można, tylko ze teraz podobno jest tyle dzeci do operacji ze wiele dzieciom moga jej nie zrobic

mnie się dziewczyny wydawało w ogóle, że ten problem bardzo rzadko występuje w Polsce, a tu się okazało że jednak tą wadą jest dotknięte 1 dziecko na 400 żywo urodzonych w Polsce dzieci.

zgadzam się że sporo dzieci w Polsce ma problem z zajęczą warga myślę że w prywatnej klinice bez problemu zrobia korektę ale ile to kosztuje i napewno nie każdego stac na taki wydatek a czasem i rodzice nie wiedzą że taka klinika za darmo też robi miałam przykład gdy na usg bioderek czekałam zapisac trzeba sie było wcześniej bo kolejka spora a mój pediatra polecił mi prywatna klinikę wojskowa gdzie takie badanie robuą prawie od ręki i to za darmo bo z kasą chorych umowę mają a nikt z otoczenia o tym nie wiedział

zawsze mi było szkoda takie dzieci

wspólczuje takim dzieciom, dobrze ze są te operacje

taka wada może odbić się u dziecka na psychice, warto aby dziecko przez cały czas było pod opieką specjalisty

Jak byłam dzieckiem mój kolega miał “zajęczą wargę”. Niestety dzieci był w stosunku do niego brutalne i ostro się śmiały.

anka8661: właśnie dzieci najbardziej przyczyniają się do zaburzeń psychicznych u takich dzieci dotkniętych tą wadą

W moim otoczeniu z czymś takim sie jeszcze nie spotkałam.

Niestety zawsze dzieci beda sie smiac z dzieci ktore maja zajecza warge

znajomej córka miała rozszczep podniebienia, przechodziła operację mając 3 m-ce