Kochane mamy 🥰
Mam problem z obcinaniem paznokci u synka, a mianowicie obcięcie u paznokci to nie lada wyczyn pot, stres, łzy 😞
Poszukuję patentu pomocy triku
Paznokcie trzeba mu obcinać średnio co 2 tygodnie i czasami trwa to 2 h
Zdradzie swoje pomocne triki
Najlepiej podczas snu obciąć paznokcie, podczas oglądania bajki. Kiedyś dłuższy czas mąż obcinał dziecku paznokcie , a ja go zabawialam i odwracałam jego uwagę żeby pozwolił obciąć paznokcie. Każde dziecko jest inne I co innego przyniesie skutek. Znaczenie ma też wiek dziecka.
Tak, odwracanie uwagi to najlepsza metoda, najlepiej za pomocą czegoś co dziecko lubi. Mój synuś lubi sobie zjeść więc obcinam mu pazurki podczas jedzenia i jest to nawet łatwiejsze niż gdy śpi ;)
U nas najczęściej na śpiocha teraz się udaje w ciągu dnia to musi być czymś zajęty ale i tak na kilka razy uda się pociąć i tez dość często musimy bo szybko mu rosną
U nas na śpiocha było , jak drugi syn się urodził i starszy widział ze jemu obcinam i on nie płacze to jużsam przychodzi :)
U nas tak do 2 roku zycia tez bylo tylko obcinanie na spiocha inaczej nie wchodziło w gre
A ile ma syn? U nas niemowlak więc albo mąż obcina jak ja karmie albo na spaniu
U nas też problem z obcinaniem, tylko na spaniu się da i to tylko przy takim mocnym śnie. Ewentualnie ja zabawiam a mąż obcina. Inaczej się nie da.
U nas jedynie "na siłę " niestety mały płacze I dramatyzuje okropnie ale inaczej się nie da jak na śpiocha to się rzuca I budzi ostatnio I tak nawet biorę go na kolana Laura coś mu pokazuje I działamy
Pocieszasz się że nie są takie problemy Nie wiem z zaburzeniami integracji sensorycznej to ja ci powiem że to jest takie przejściowe moment że był okres że nie lubiła ale teraz na spokojnie wykąpię się i przed one sobie ogląda bajka a ja obcinam A jak były to momenty kiedy się nie dało to na śpiocha się obciążało
Tak wlansie może być jak pisze xyz
Laura sobie obgryza ja mówię nie raz daj przykład bratu żebyś mu pokazała jak ci ładnie obcinamy już różne preparaty stosowałam ale cały czas obgryza
Ciężko oduczyc dziecko obgryzania paznokci heh
W aptece można kupić taki lakier, którym smaruje się paznokcie żeby dziecko nie obgryzalo. Niestety nie znam ani nazwy ani składu. Nie wiem też od jakiego wieku można go stosować. Kiedyś gdzieś widziałam jakaś reklamę. Warto podpytać w aptece.
Hahha jak byłam mała ten lakier nic mi nie dawał 🤪 chwile było gorzkie i tyle
Mamy ten lakier pazurek czy jakoś tak on jest chyba od roku i jest po prostu gorzki ,mega dlugo zastyga i dziecko obryga go i z głowy
nawet nie wiedziałam że jest taki lakier
Jest ale jak mam być szczera nie daje nic przynajmniej nie pomogło nam