Z perspektywy czasu moge stwierdzić ze u nas schemat zawsze ten sam: intensywne slinienie i pchanie paluszkow i przedmiotow do buzi. Przy 3kach corka miala tez wodnisty katar przez dlugi czas. Obecnie przy 5tkach slini sie i trzyma palce w buzi. U nas na szczescie obylo sie bez gorączek ale rzeczywiscie na początku widac bylo ze córka jest bardziej marudna, drazliwa gdy wlasnie zabki mialy sie przebic.
Tak mylismy nawet dziasla jak jeszcze nie bylo zabkow. Myslalam ze to przyzwyczai corke inawet cieszylamxsie ze tak jest taka spokojna gdy wkladam jej szczoteczke do buzi
natomiast obecnie jako 2 latka no coz… armagedon… myje przewaznie jej zeby siłą.
Na dziasla uzywalismy takich silikonowych szczoteczek a przy zabkach szczoteczki z jordan 0-2 lata i pasty elmex 0-3. Obecnie mamy paste truskawkowa z jordan ktora wyciska sie przez pompke. Corka woli wlasnie ta paste. Pasowala jej rowniez pasta z oral b.
Te szczoteczki z jordan wedlug mnie wygodnie sie trzyma https://allegro.pl/oferta/jordan-step-by-step-szczoteczka-z-bardzo-miekkim-wlosiem-dla-dzieci-w-wieku-17591869045?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=bpg&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_zdrowie_hb_health_pla_ss&ev_adgr=zdrowie_ss&ev_campaign_id=22363603405&gad_source=1&gad_campaignid=22363603405&gbraid=0AAAAAD24kbOmFlL7tRKfQdDOOQYFKK-5x&gclid=CjwKCAjwuuPRBhAnEiwA2Ji8eoOkqiVrsj9lI-nc60DeqOzDFc8cK7u-HSkVLStf0YcENoAmGvUTyxoCc2oQAvD_BwE
Czasami kupujemy tez z jordan ale na takiej dluzszej raczce z przyssawka.
Kurde dziewczyny, u nas 3 miesiące i 1,5tygodnia a dziś właśnie się upewniłam że mojej córce doskwierają już zęby ![]()
To chyba dość szybko zaczęły wychodzić ?
Jakie objawy Cię w tym utwierdziły?
U mnie chwilę przed 6 miesiącem zauważyłam u córki jak się uśmiechała biały cień na dziąśle i poczułam palcem kiełka
wcześniej się nic nie działo, nie zauważyłam nawet żeby dziąsła były spuchnięte
Potwierdziło mi że po całym dniu marudzenia (dosłownie) posmarowałam jej dziąsło żelem i pomasowałam i nagle nowe dziecko. Nawet śliniła się mniej.
Zaczynamy się zastanawiać czy pobyt w szpitalu był potrzebny czy to też jednak już były zęby ![]()
![]()
@Redax33 szybko bardzo, ale siostra męża w podobnym wieku miała pierwsze zęby
Czyli jednak
ząbki u jednych bardzo szybko a u innych późno
Dzisiaj fizjo zajrzała małej do buźki to aż sama powiedziała że “o matko jakie rozpulchnione” i że jedynki to zaraz jej wyjdą ![]()
A do jakiej chodzisz fizjo ? Gdzieś w Gdańsku ?
Tak, w centrum chodzimy z polecenia ![]()