Naskórek i skóra niemowlęcia i małego dziecka są niedojrzałe, a jej warstwy znacznie cieńsze i słabiej wykształcone niż skóra dorosłego człowieka. Maluch znacznie szybciej ulega poparzeniu. Dlatego jego skórę trzeba szczególnie chronić.
Temat bardzo na czasie
Zawsze przed wyjściem na słońce trzeba chronić dziecko przed szkodliwymi promieniami.
Uśmiechnęłam się kiedy zobaczyłam temat porady ponieważ ledwo co skończyłam czytać książeczkę dziecku o ochronie przeciwsłonecznej (jak byłam na warsztatach to otrzymałam taką książeczkę napisaną z myślą o dzieciach i tak mama czyta a dziecko dokańcza zdanie mówiąc co widzi na rysunku i tak moja 5 latka wie że czapeczka z daszkiem, krem przeciwsłoneczny, okulary, t-shirt, butelka z wodą oraz parasol plażowy są niezbędne by bezpiecznie przebywać na słońcu
a i już wie że kiedy jest bardzo gorąco należy unikać ekspozycji na słońce w godz 11—16
Fajny temat ktory poruszylas to rodzaje filtrow. Ja chcialam uniknac uzywania filtrow chemicznych na skorze mojej coreczki, ale jednak obawialam sie ze faktor 30 to bedzie za mala ochrona. Warto to wziac pod uwage i przemyslec
Powiedziałabym, że niemowlęta koniecznie filtr 50+, nie mniej. Warto też pamiętać o okularkach przeciwsłonecznych, bo przez zamknięte powieki też wpada szkodliwe promieniowanie, choć pewnie nie wszystkie maluchy będą chciały je nosić.
My używamy serie przeciwsłoneczną z Hipp i polcamy
Skóra małych dzieci nie jest jeszcze w pełni rozwinięta, dlatego potrzebuje wyjątkowej ochrony, przede wszystkim wtedy, gdy świeci ostre słońce my używamy derdemic sunbrella Krem ochronny SPF 50 do twarzy od 1. miesiąca życia
Zerknijcie sobie do Aurum, mają tam obecnie okulary przeciwsłoneczne nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. . Nie da się ich złamać ani zgnieść. Nie kosztują też fortuny wiec nie ma żalu kiedy zgubią. Poza tym jest to dobry sklep optyczny, tak więc okulary bedą miały odpowiednie atesty a jest to bardzo ważne przy dziecku. Okulary bez odpowiednich atestów bezpieczeństwa moga nie byc odpowiednie dla oka malucha.
https://aurum-optics.pl/okulary-przeciwsloneczne
Mozna je przejrzeć sobie na stronie.
Gabilabi taka książeczka naprawdę super sprawa często naszym maluchom ciężko jest wytłumaczyć że powinny ubrać czapeczkę czy też w danych godzinach nie mogą wyjść na tak duże słońce a taka książeczka pozwala im to zrozumieć dużo lepiej troszkę przez zabawę bez buntowania się bo przeważnie gdy maluchom czegoś zagraniamy one robią nam na przekór za pomocą takich książeczek możemy maluchom łatwo wytłumaczyć że to dla ich dobra my również używamy filtrów co najmniej 50 zawsze przed wyjściem na dwór należy pamiętać o tym Aby posmarować maluszka ale również nie zapominajmy o sobie
Okulary z aurum są świetne
Okularki i czapka z filtrem przeciwsłonecznym