Odpieluchowanie 3 +

u nas podobnie. Mamo jeszcze siku, mamo zaraz przyjdę i tak co chwila :)

No ale trzeba być konsekwentnym i powiedzieć dziecku że spoko wysika się raz ok ale potem do spania. Bo inaczej będzie tak chodziło w  kółko hehe

hehe no czasami trzeba sie nagadać;) u nas jest jescze malutka wiec nie naciskam na temat nocnika ma czas że tak powiem ale sie oswaja z tematem tronu;)

No z kupa u nas też było trudniej bo na siłę starszego synka sadzaly Panie w żłobku tak się zawziął że nie chciał robić i wstrzymywał. Przełamał się gdy oglądał bajki na youtubie o robieniu kupy że nie boli a dzieci się cieszyły jak zrobiły później kupiliśmy nakładkę i nauczył się 

u nas nie jest to takie łatwe

Dlatego boję się ze z synkiem przez ten żłobek nie pójdzie nam tak pięknie jak z córką 

nie ma co się nastawiać  negatywnie 

Lepiej pozytywnie 

u nas córka wszystko załapała naraz nawet z kupą jej lepiej szło przez te 2 dni bo na ziemie nie zrobiła, a do nocnika. Wiem, że czasem dziecku tak wygodniej i w sumie dlatego ciągle ta kupa ląduje do pieluchy , ciężka sprawa, ale chyba trzeba konsekwentnie próbować by jednak siedziała na nocniku 

hehe Mazia aby tylko chciała siedzieć;) u nas na nocniku jest przypływ pomysłów i zadań specjalnych na już;) i zdaża sie ze ledwo usiadzie i zaraz ucieka i za chwile siku na podłodze;) 

a jak zrobi kupe to podziwu końca nie ma siada wstaje zaglada do nocnika i znowu siada;) i brawo;) hehe ;)

u nas szybciej wołała siku a kupę robiła w majtki ale później przyszedł czas ze wszystko robiła na nocnik

Aniss ale Twoje dziecko jeszcze małe to ma do tego prawo by sobie latać koło nocnika :) chodzi mi o takie świadome dzieci, które już wiedzą co do czego te 1.5 roku wzwyż to już są bardziej rozumne niż roczne dziecko wiadomo :)

mazia czasami to sie zastanawiam bo jak pójdzie w kont w pampersa nasika to sie cieszy i brawo bije;) no ale tak jak piszesz jeszcze mała wiec na luzie;)

jednak ta kupa jak szła tylko do nocnika przez miesiac to było mega ułatwienie;) 

Aniss jeszcze macie trochę czasu ale może mała szybciej zalapie bo w sumie widzi od starszej siostry a to może pomóc

ostatnio reklamują takiego flaminga co robi kupę do toalety. I widzę większe zainteresowanie córki robieniem kupy na toaletę gdy widzi jak zwierzaki/ zabawki to robią. 

Polecam książke "jak miś polubił nocniczek". Nie wiem czy przyjmą dziecko do przedszkola które robi w pieluche, może w żłobku tak ale w przedszkolu na pewno nie założą pampersa a szkoda dziecka bo takie wstrzymywanie nie jest zdrowe.

U nas pomogło dużo rozmowy i tłumaczenie od czego jest nocnik. I jestem tego zdania że na każde dziecko przyjdzie czas wcześniej czy później 

dokładnie to dziecko musi czuć się gotowe 

dziecko gotowe i tak i nie bo wsrod znajomych co mialam 3 latkow co nie robilyna  na nocnik to  niestety brak motywacji rodziców i odpuszczanie. wiem jak bylo z córką to były godziny zachecania prób nieudanych ale nie odpuszczałam. sciagalam pampersa latala obsikana mimo tego ze byla zima jeszcze

Sama jestem ciekawa jak to u nas będzie wyglądało ale jeszcze mamy czas :)