Odpieluchowanie

Femka u mnie chyba dużo pomogło, ze zanim pojawił się nocnik, synek chodził ze mną do wc i przyglądał się co robię. na hasło "mama idzie siku" dosłownie biegł przede mną by otworzyć mi drzwi i podnieść klapę wc. Później bił mi brawo, jak słyszał ze zrobiłam i podawał mi papier toaletowy. Dzieci chłoną jak gąbka to co dzieje się wokół nich. Kiedy pojawił się jego nocnik na początku siadał na nim i musiałam podawać mu tez papier toaletowy chociaż nie do końca wiedział co z nim zrobić. Obserwacja rodziców to najlepszy sposób na naukę :)

U starszego pomogły bajki wytrwałość i konsekwencja zaczęliśmy latem biegał bez pampersa jak mu się zdarzało zrobić w spodenki to czuł że mokro a jak bez to się sam cieszył i klaskał że się wysikał 

U nas dużo książeczek , piosenka siku na nocniku i dużo rozmiwiania 

Annna kiedyś w pracy koleżanki rozmawiały o tej książeczce i sobie polecały.

Sądzicie, że dobrybczas to 18 mż? czy moze wcześniej  lub później?

W teorii dobry czas to między 18 a 24 mcem życia dziecka. W praktyce każde dziecko jest inne, trzeba się dopasowac;). Dziecko powinno być świadome, samo zgłaszać potrzebę siusiu i kupki, trzeba mu tłumaczyć i systematycznie sadzac na nocnik.

Ja moja córkę goniłam długi czas, bo wszyscy mówili, że już 18mcy i już powinna, tłumaczyłam, sadzałam, a i tak robiła w majtki, zero efektu. I odpuściłam i dosłownie na drugi dzień sama wyciągnęła nocnik i tam zrobila;D..

najważniejsze, żeby dziecko wyrażało gotowość... u nas jeszcze w nocy pampers jest, ale już którąś noc  z rzędu ma suchy i w nocy wstajemy bo się budzi, że chce siusiu. 

Nie ma co dziecka nadto naciskać żeby efekt nie był odwrotny do zamierzonego.

Ostatnio w jakimś programie położna się wypowiadała że dziecko odpieluchuje się samo i że jedno to zrobi w wieku 2 lat a inne w wieku 4 ale kurcze jak dla mnie 4 latek z pieluchą to lekka przesada. Owszem nie naciskać na siłę ale można dziecku pokazać gdzie się robi siusiu i kupkę w końcu zrozumie jak nie to dać spokój na tydzień dwa i znów próbować a nie czekac aż dziecko samo powie że chce siusiu na nocnik jak dla mnie to chore co mówiła ta położna 

Karoliga chyba ten wiek 4 lata ma coś  wspólnego z pampersami  nr 7. Ostatnio zobaczyłam  w sklepie  i Dada ostatnio miała reklamę, że wprowadza 7. Mi się wydaje, że około 2 lat jest  czas. Ale u nas wszystko przed nami. Wypowiem się za parę  miesięcy. Czy to już ten czas

Gosialek oglądałam na yt jakiś reportaż kiedyś i właśnie pediatra się wypowiadała ze ten czas odpieluchiwania się w dzisiejszych czasach wydłuża.  Wg mnie 4 lata to trochę duzo jak na pieluche. 

Myślę że jak dziecko się nakieruje. Będzie się cierpliwie tłumaczyć. Pokazywać. Może jakieś książeczki do tego to w końcu samo będzie chciało. Warto jednak nie czekać na takie nakierowywanie nie wiadomo ile.

Zamówiłam  nocnik z ikea xD na razie  będzie stał aby się oswoić 

O kurcze, 4 lata to faktycznie za długo. Chodzi o to, żeby dziecko było świadome "swojej fizjologii" i tego jak się załatwia takie sprawy. Według mnie dwulatek już łapie takie rzeczy. Oczywiście, każde dzeicko jest inne i może tu być jakaś różnica, ale myślę, że to kwestia tak 2-3 miesięcy różnicy.

Jasne macie rację 2 latek już ogarnia takie rzeczy a jak nie to poczekać miesiąc i znów pokazywać myślę że 2,5 roku to max. Też widziałam te pampersy 7 zresztą mam znajomą której syn lat prawie 4 robi kupę w pampersa i jak mu się chce to wola pampersa a ona mu zakłada. Ale kurcze kupa 4 latka to już taka normalna nie należąca do przyjemnych a kiedyś jak byli u nas to ona go formalnie na leżąco z tej kupy przebiera dla mnie masakra ale to chyba wynika z jej lenistwa bo jak by to przypilnowała i dziecku tłumaczyła to by ogarnęło kupę na kibelek ale dzieci są różne i matki też chodź dla mnie 4 latek w pampersie nie jest do przyjęcia ( nie mówię tutaj o jakiś zaburzeniach, problemach bo różnie jest)

No nie wiem czy to lenistwo. Wolałabym się przyłożyć i nauczyć, żeby samo robiło na nocnik/kibelek niż cały czas wycierać pupę i zmieniać pampersy:)..

Moja córka mniej więcej w tym wieku już siadała na podkładkę na toalecie i sama się podcierała, także ja już miałam "wolne" :).

Liana80 wczoraj  Pani na placu  zabaw mówiła  że jej  3 letnia córka  nosi pampersy  ponieważ  nie umie  nauczyć  jej aby  siadała na wczoraj czy nocnik. Jej teoria  była  " że sama wyrośnie". Ciekawe 

o wiele lżej jest jak dziecko nie robi w pampersa, bo samo woła już nie ma odparzeń  myślenia 

Nie wiem czy tak dziecko samo wyrośnie. Moim zdaniem warto zaangażować się trochę w odpieluchowanie jak tylko zauważymy, że dziecko jest na to gotowe.

Teoretycznie samo wyrośnie ale niewiadomo kiedy. Można zawsze pomóc dla własnej wygody 

No nie wiem czy samo wyrośnie, moja ma 2 latka i od zawsze ma pampersa więc dla niej to oczywiste że na gołą pupę zakłada pampersa. Majtki założy ale tylko na pampersa, na gołą absolutnie, musi być pampers i już.

Ma nocnik wie mniej więcej o co chodzi że trzeba się rozebrać i usiąść ale nigdy nie nasikała tam. To że zrobiła w pieluszkę pokazuje jak już zrobi i dopiero wtedy siada na nocnik. Nie wiem jak nauczyć ją żeby pokazała przed a nie po.