Odrzucenie mleka

Edit syn totalnie odrzucil mleko nie pasuje inne ani z innej butelki. Jeszcze mam pytanie czy zacząc podawac mu witaminy które normalnie miał by w mleku ?
Dziewczyny!!!
Syn 9 miesięcy odrzucił mleko. Nie chce wypic z niczego ani kubek ani butelka. W ciagu dnia je normalne jedzenie ale uważam ze mleko tez powinien wypic chociaz 2 -3 razy w ciagu dnia. Lekarz zalecil zmiane mleka przeszliśmy na nan tez nie pasuje. Co robic?

Może to być skok rozwojowy, ząbki kto moj syn też tak miał przez pewien okres. Rób kaszki na tym mleku, dodawaj do naleśników i innych potraw choć trochs. Może to być jeszcze zły przepływ w smoczku i się denerwuje a z kubeczka mu nie odpowiada.

1 polubienie

Hej, nie denerwuj się :kissing_heart:
Jeśli je ładnie stałe rzeczy, to nie ma się co stresować, tylko pilnować, żeby jadł różnorodnie i miał inne źródła wapnia.
Zamiast mleka możesz mu robić jakieś kaszki na tym mleczku modyfikowanym czy owsianki i spróbować dawać z kubka, może po czasie znowu mleko wróci a jak nie to nie, będzie w potrawach
Pilnuj i kontroluj żeby jadł przybierałam na wadze i pl inne płyny :wink:

2 polubienia

Czasem maluchy mają takie etapy… jak je inne rzeczy dobrze, to może to chwilowe.

Ja znam taka dziewczynkę która odrzuciła mleko jak miała 6 miesięcy. Rodzice przerażeni, próbowali z innym ale się nie udało. Ogólnie ona je samo mięso. Jest mega szczupła ale wyniki wszystkie ma w normie. A że mieszkają w Belgii to pediatra się wgl nie przejął tym

A może inna butelkę spróbujcie albo smoczek z innym przepływem

1 polubienie

U nas starszak też szybko odrzucił mleko a jak idzie wam rozszerzanie diety? Może mleko przemycić w kaszce albo jogurty nam tak podpiwiedziała pediatra

A zmienilas moze ostatnio smoczek od butelki, albo sama butelke? Jesli odrzucil jakas mieszanke moze sproboj ja zamienic na jeszcze inna badz kaszki. U nas sprawdzaly sie kaszki sinlac.

Moj synek miał podobnie a okazało sie ze butelka mu przestała pasowac , martwiłam sie bo nie jadł mleka ale juz rozszerzalismy diete wiec widzialam ze glodny nie chodzi :wink: sprobuj zmienic butelke moze cos pomoze

Hej!Mialam to samo u mojego malucha ok 9/10 miesiaca przy pierwszym synku :sweat_smile: Po prostu z dnia na dzien przestal pic mleko i koniec. Pediatra powiedzial, ze to sie zdarza, jak dzieci zaczynaja jesc wiecej stalych posilkow. Wazne zeby jadl roznorodnie i mial nabial – jogurt naturalny, kaszki na mleku, serki, itp. Mleko mozna tez “przemycic” np. w owsiance albo zupce krem…Nie stresuj sie za bardzo, to czesto przejsciowe. Za kilka tygodni moze znowu mu sie odmieni :wink: u nas tak bylo inpotem do 4 roku zycia mleko w butelce codziennie rano i wieczorem wypijał :rofl::face_with_peeking_eye:

Wiadomo, że u mnie inna sytuacja bo syn ma 1.5 roku, ale ostatnio wieczorem też nie chce mleka.nawet jak nie zje za bardzo kolacji. A jak rano mu nie dam to też nie woła, i teraz mam dylemat czy otwierać kolejna puszkę. Jednak jak dziecko nie chce i mówi nie to nie da się go zmusic

No 1.5 roku to tak naprawdę nie musi już pić. Chce niech pije a nie to nie. U nas mały 2.5 roku ale mleko rano z kubeczka musi być :sweat_smile:

Syn je juz wszystko tak wlasnie robie dodaje do nalesnikow jakis szejków owocowych kaszek ale chodzi bardziej o noc. Nie wypije mleka to chodzi spac o 23. I tak od tygodnia sie juz męcze

Jeny u nas było podobnie , mnóstwo butelek testowałam i nic

Spróbuj w nocy na spiocha :slight_smile: moze troche wypije, a w dzien obiadki czy deserki bogate w wapn

Jednak trochę powinien pić jeszcze. A spróbuj zrobić mu z 2 dni przerwy i podaj znów. A może smoczek zmienić na większy przepływ?

Możliwe że to jakiś skok rozwojowy podejść cierpliwie i spróbować aby się całkowicie ni zraził

ja mialam też ze rezygnował z mleka po czym odrzucil …
jak sie okazalo skok regres i duzo sie nalozylo po czym wrocil do picia 2-3 razy w nocy

1 polubienie

Czasem tak dzieci mają spokojnie , to może być skok rozwojowy. Ważne że inne rzeczy je . Poczekaj może jeszcze się zmieni za jakiś czas spróbuj jeszcze podać mleko . Wiesz gorzej jak by był na samym mleku . A próbowałaś dodawać do mleka trochę kleiku ryżowego? Ja tak robiłam przy pierwszej córce bo też zdarzało się że nie za wiele mi wypijała wieczorami i dodawałam jej kaszki ryżowej i zkadała wszystko.

U nas to syn nagle ale odrzucił pierś kilka razy próbowałam i nic szkoda mi było chciałam jednak dłużej ale cóż ciekawe dla czego też tak nagle odrzuca i nie chce