Olej palmowy - cichy zabójca

Fajnie, ze poruszylas taki temat, nieco nieoczywisty na stronie poswieconej dzieciom, ale mysle ze dla kazdej matki bardzo wazny. Ode mnie 5 gwiazdek!

Słodycze i słone przekąski uwielbiają wszycy - zarówno dorośli, jak i dzieci. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę, że większość z naszych ulubionych łakoci zawiera olej palmowy.

MichuNi dziękuję,myślę ze to ważne by każda mama byla świadoma tego co kupuje i co daje swojemu dziecku, tym baedbardziej że olej ten dodawany jest do przekąsek ktore rodzice często dają swoim dzieciom (np popularne mleczne kanapki, ktore reklamowane są jako zdrowe drugie śniadanie)

Ja staram się unikać produktów, które mają olej palmowy w składzie.

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy ,że niektóre składniki produktów powoli nas zabijają. Warto więc zapoznać się ze składem produktu i przemysleć sobie czy my na prawdę chcemy to jeść, a tym bardzij czy chcemy to podawać swoim dzieciom.

Takich produktów jest naprawdę dużo, kiedyś czytałam artykuł o tym oleju i jego negatywnym działaniu na nasz organizm . Często z przodu na etykiecie same superlatywy A w składzie śmieci. Najgorzej mnie to wkurza jak znajduję cis takiego w produktach dla dzieci.

zly wpływ oleju palmowego na organizm jest bardzo ważnym tematem. Ciesze sie , że ta świadomość jest już naprawdę duża.  Odkąd temat stał się nagłośniony coraz więcej producentów zaczęło wprowadzać produkty bez oleju palmowego.  Bardzo mnie to cieszy , ponieważ jest on naprawdę niekorzystny dla naszego organizmu.  Należy dokładnie czytać etykiety i upewniać  się czy jest on w produkcie. Dzieci powinny go unikać - my rodzice  musimy zrobić wszystko żeby dzieci nie spozywaly produktów , które go zawierają. 

Co ciekawy olej palmowy jest bardzo często składnikiem mleka modyfikowanego, które podajemy dziecku od pierwszych dni życia.