Opieka nad partnerka po cesarskim cięciu

Czy po cesarskim cięciu jest możliwość wzięcia opieki 2 tygodnie nad partnerka lub dziećmi czy tylko jest to możliwe nad żona?

Do wykorzystania tego przywileju nie potrzeba małżeństwa, nad partnerką spokojnie też można wziąć opiekę. Potem chyba do zakładu pracy trzeba dostarczyć akt urodzenia dziecka, potwierdzający, że ma się wspólnie dziecko.

2tygodnie “tatusiowego” należy się każdemu tatusiowi :wink:

Nie chodzi o tatusiowie tylko opiekę nad partnerka po cesarskim cięciu.

Przysługuje zasiłek, oczywiście to 80%, ale do 14 dni można wziąć. Nie trzeba być małżeństwem. Najlepiej, takie zwolnienie dostać już przy wypisie ze szpitala. Tylko pod warunkiem, że nie ma nikogo kto może zapewnić taką opiekę.

Marta w szpitalu powinni wypisać takie zwolnienie dla partnera to chyba jest do 2 tygodni jakoś tylko nie każdy szpital chce wystawić takie coś:)

Jeżeli na wypisie nie wystawią to można udać się do swojego ginekologa, albo rodzinnego, gdzieś powinno się udać. Szczególnie jak będziesz po cesarce.

To prawda tylko musisz przedstawić wypis że szpitala żeby mieli podstawę to wypisać

Należy się każdemu po cesarce tylko trzeba zanieść pracodawcy zwolnienie lekarskie w związku z opieką,
wypełnione oświadczenie do celów opieki na druku ZUS Z-15 i skrócony akt urodzenia dziecka potwierdzający, że dziecko jest wspólne.

Ja miałam cesarkę i w szpitalu lekarz się pytał, czy wypisać mężowi 2 tygodnie opieki. Te dwa tygodnie bardzo dużo dla mnie znaczyły. Miałam problem ze wstaniem z łóżka, o wyciągnięciu synka z łóżeczka nie wspomnę. Mąż wstawał, pomagał mi go przystawić, gotował. A tatusiowy wykorzystał później.

No właśnie, nie każdy chce to wypisać.
Dziś dziewczynki przyszły na świat <3 Nasza Zosia i Zuzia 2310 gram I 2270 gram. Odeszły nagle wody i pogotowiem do szpitala od razu cesarskie cięcie!

Gratulacje :slight_smile: Dużo zdrówka dla Was.

Gratuluję a z tym wolnym to oczywiście że partner może ja też się na ten temat dowiadywałam

U nas tak było z pierwszym dzieckiem , maz nie byl jeszcze moim mezem ale wiem ze byl na wolnym , donpsil tylko alt urodzenia synka i jakies inne papiery…

Gratulacje Marta miałaś trochę kilogramów do noszenia

Gratulacje :slight_smile: Podobna waga, widać nie podkradały sobie jedzenia.

Gratulacje Marta! :heart: Świetna wiadomość :slight_smile:

Mata, gratulacje :heart:Spore dziewczynki :slight_smile: Dużo zdrówka dla Was . Buziaki

Marta wspaniałe gratulacje :* dużo zdrówka dla was :heart: a dziewczynki spore. Ciesz się to chwila :slight_smile: odezwij się jak już dojdziesz do siebie :slight_smile:

Marta gratuluję! Ale super daj znać jak tam się macie i radzicie sobie:)