Marta czy obie nogi spuchly ci ? Czy tylko jedna ?
Czy czujesz ból w nodze ? Czy noga jest zaczerwieniona w sensie takim że jest czerwiensza niż normalnie ?
Czy masz jakieś siniaki na niej pomimo że nie przypominasz sobie że gdzie s się uderzyłas? Czy noga jest bardziej ucieplona niż zwykle?
I oczywiście czy obwód jednej nogi i drugiej jest taki sam w tych samych miejscach A jeśli nie to jaka jest różnica między obwodami nog w tych samych miejscach ?
Opuchlizna w ciąży może być normalna ale nie musi być może być tak że zakrzepica właśnie się objawia stąd moje pytania ja nie wiedziałam że takie coś w ciąży może wystąpić, teraz już wiem A Wczensiej nie miałam pojęcia że mnie to dotknęło A podobnie się to objawialo wlansie.
Strasznie mnie niepokoi pewna spraw… Zacznę od początku …W sobote wstałam o 5 wróciłam do domu o 22 i to samo w niedziele . Cały dzień wykładów zero odpoczynku. Moje nogi już w sobotę były ogromne , ale wczoraj 3 razy wielkość mojej nogi . Czułam , że buty mi zaraz rozerwie . Dziś postanowiłam jechać do lekarza, ale okazało się ,że pani doktor wzięła sobie tydzień wolnego ,a nogi zrobiły się jeszcze większe . Trzymam nogi u góry , mocze je w zimnej wodzie , robiłam sobie zimny okład … Nic nie daje . I mam dziwne wrażenie że skóra na stopach nie ma takiego czucia jak wcześniej . Czy u was tez tak było ? Wiem , ze opuchlizna nog w ciązy to normalna sprawa , ale czy połączona z mniejszym czuciem ?
Obie nogi sa ogromne i to naprawdę o sporo Strasznie bola . Nie sa właśnie czerwone ani sine . I sa zimne , ale dotykam i czuje jakbym nie dotykała swojej nogi . Jakby martwa się robiła. Dzis już butów nie ubrałam , musiałam jechac w laczkach … Wczoraj miałam ubrane cienkie skarpetki i nie jakies ciasne ale slad nawet od nich sie utrzymuje
Monka123456 codziennie właśnie biore magnez odkad mi się brzuszek stawiał . Już nie mam naprawdę pomysłów . Chyba pozostaje leżec plackiem w łożku i to przeleżeć , chociaż żeby ta opuchlizna zeszła
A jakieś okłady mi co prawda stopy zaczęły puchnąć tydz przed terminem teraz i dopiero ulży mi jak narzeczony mi je pomasuje i jakiś okład zrobię. Ale też lekarka mi wspominała o jakimś leku ziołowym ale kurcze nie wiem jaki bo w końcu nie czułam potrzeby tego brać
Marta spróbuj się skontaktować z lekarzem np pierwszego kontaktu internista niech da skierowanie jeśli zauważy potrzebę do chirurga bo to niepokojące trochę
Monka123456 tak to prawda sa jakies leki , bo już zgłaszałam położnej , ze zaczynają puchnąć na dwóch ostatnich wizytach, ale wtedy ten problem w porównaniu z ostatnimi dniami to był pikuś . Polożna mówiła ze nie jest źle wtedy i w razie co kontrolować bo sa tabletki na to .
Aiisa no tak sobie myśle ,że do rodzinnego lekarza jechać jutro , bo innego pomysłu nie mam Objawy mnie niepokoją . Ostatnie dni były cieźkie , ale nie myślałam ze to az tak sie na mnie odbije.
Rzeczywiście takie puchniecie nóg jest niepokojące… znajoma tak miała właśnie pod koniec ciąży to potem okazało się że zbyt dużo wody gromadzilo się w organizmie… A to może być niebezpieczne.
Zdecydowanie udaj się do lekarza.
Daj znać Marta co ci lekarz powiedział . Powodzenia mam nadzieję że powie że to nic takiego. W sumie taka pogoda też ostatnio może ma wpływ na to też w jakiś sposob
Jesli dobrze pamietam to spodziewasz sie blizniat? Mialam w szkole rodzenia kolezanke tez w ciazy blizniaczej i tak niesamowicie puchly jej nogi ze chodzila w klapkach, a to byla zima… nie wiem jaka u Ciebie teraz pogoda, ale przy cieplej pogodzie nogi tez maja sklonnosci do puchniecia… wiec nie zadreczaj sie jakos bardzo, maluchom raczej nic nie grozi. Ale oczywiscie poszlabym to skonsultowac dla czystego sumienia i wlasnego komfortu. Nie pamietam niestety co jej na te opuchniete nogi pomagalo…
Marta A jaka wodę pijesz i pijesz dużo na raz czy powoli lyczkami małymi bo tak powinno się pić często ale mało no i może soli dużo spozywasz zwróc uwagę przy takiej dolegliwości powinno się unikać spożywania soli być może to pomoże. Oby to nie była zakrzepica bo też tak się objawiac może dlatego tak ważne jesy zgłaszać takie objawy lekarzowi tym bardziej że bolą nogi nogi dawaj wyżej częściej odpoczywaj z nogami w górze w razie co nie masuj ich pod żadnym pozorem bo jeśli to zakrzepica to można sobie zrobić krzywdę masując i pij wodę najlepiej z dodatkiem cytryny czy soku trochę chociaż i powoli pij parę malych lyczkow często ale małe ilości
No i daj znać co lekarz powiedział i czy wszystko ok
Z pierwszym dzieckiem miesiąc przed porodem miałam podobnie, to był grudzień, nogi jak balony i nie bylo mowy o założeniu żadnych butów. Pamiętam, że lekarz wtedy poradził postarac się poprawic krążenie krwi poprzez chociażby kręcenie kółek stopami, poruszanie palcami, czy zginanie nóg, był to niezły wyczyn, bo nogi były strasznie ciężkie i bolące. Z tym że np. zakrzepica o której wspominają dziewczyny została u mnie wykluczona, lepiej skonsultuj się z lekarzem. No i to picie wody na pewno nie zaszkodzi;)
Kadrowa właśnie pierw trzeba wykluczyć czy aby to nie zakrzepica niekiedy hormony tak działaja pod koniec ciąży ale może być to mylny objaw bo zakrzepica niekiedy wlansie takimi subtelnymi objawami się objawia więc trzeba skonsultować z lekarzem koniecznie:)
Wody pije bardzo dużo i raczej nie pije jej w dużych porcjach , bardziej popijam , ale w całym dniu gdzies 3 litry wypije + jakies herbaty . Dziś wyjęłam ze spiżarni sok z żurawiny niby działa moczopędnie wiec sobie rozbrabiam . A soli wgl bezpośrednio nie stosuje wiec to raczej wyeliminowałam już dawno .
Mam nadzieje ze to nie zakrzepica, nogi mam bańki , już została ostatnia prosta wiec mam nadzieje ze już bez niespodzianek
Ja miałam termin na wrzesień, więc całe wakacje mi stopy puchły. Miałam sandały na rzepy, jak wychodziłam z domu, miałam zawsze ciasno zapięte, a jak wracałam, to na najluźniejsze.
Dużo odpoczywaj z nogami do góry.
Warto pościągać sobie pierścionki z palców, bo później ciężko je zdjąć.
Myślę,że w twoim przypadku okaże się to normalnymi dolegliwościami pod koniec ciąży te opuchnięte nogi tym bardziej ,że będą bliźnięta.
Mnie też w pierwszej ciąży też taka opuchlizna dokuczała.Musisz starać się jak najwięcej odpoczywać.
Nigdy nie słyszałam o opuchliźnie nóg połączonej z osłabionym czuciem…Będąc w ciąży też siedziałam na wykładach, ale ja odczuwałam wtedy takie ścierpnięcie kręgosłupa. Czasem też puchły mi trochę nogi, ale nigdy nie do tego stopnia.
Opuchnięte nogi w ciąży to częsta przypadłość, szczególnie w końcowych jej etapach, kiedy dziecko faktycznie już jest duże i sporo waży. Jest to jednak wysiłek dla nóg. Tym bardziej u Ciebie kiedy ciężaru do dźwigania masz podwójnie. W którym jesteś miesiącu? Moim zdaniem powinnaś dużo odpoczywać i nie robić sobie za długich spacerów na zbyt dalekie dystanse. Nie mam na myśli braku ruchu tylko nadmiernego przesilania nóg i przemęczania się. Na każde wyjście koniecznie zakładaj odpowiednie i wygodne buty, bo to również ważne. Dodatkowo właśnie gorące temperatury też niestety robią swoje… W każdym razie relaks teraz Ci się z pewnością przyda, więc ile możesz to korzystaj Natomiast trochę niepokojący jest ten brak czucia…Najlepiej jak skonsultujesz to z lekarzem, będziesz miała pewność co dokładnie jest tego przyczyną. Koniecznie Marta daj znać jak po wizycie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.