Ośmiorniczki dla wcześniaków

Mamusie,

niestety czasem maluszki przychodzą wcześniej na świat niż powinny i wtedy wymagają wyjątkowej opieki. Kilka dni temu natrafiłam na artykuł o ośmiorniczkach z włóczki - zostały u nas w Polsce dopuszczone do użytku. Pomysł polega na tym, że wcześniak ma w inkubatorze przyjaciela Ośmiorniczkę, jej macki w dotyku przypominają mu pępowinę i to wzmacnia jego poczucie bezpieczeństwa. Według mnie to świetny i oryginalny pomysł. Co o tym myślicie? Słyszałyście wcześniej o takiej akcji?

Jednym problemem jest higiena ośmiorniczek, kontakt rodzice-ośmiorniczka powinien być ograniczony żeby nie przenosić zarazków w najbliższe otoczenia maluszka, również gdyby ośmiorniczkę się ubrudziła, powinna być jak najszybciej wyczyszczona lub wymieniona na nową.

Podsyłam link do strony informującej o tym pomyśle (co prawda w języku angielskim, ale strona jest ciekawa, można zaangażować się w akcję na różne sposoby- mają również konto na popularnym portalu społecznościowym).

http://octopusforapreemie.com/who/

więcej informacji znajdziecie tutaj:

https://www.babble.com/parenting/crocheted-octopus-lovies-help-premature-babies/

Tak, słyszałam o tym. Niedawno - 17.11. był Światowy Dzień Wcześniaka :slight_smile:

Takie proste a takie genialne:-) mi się bardzo te ośmiorniczki podobają, jeżeli choć troszkę czują się bezpieczne przy nich to czemu im ich nie wkładać do inkubatora. Widziałam zdj i wyglądają przecudnie.

Te ośmiorniczki sa cudowne. Jedną noc mamusia śpi mając ją na ciele i dziecko czując zapach mamy dostaje ogromne poczucie bezpieczeństwa ;]
Mi się wizualnie te ośmiorniczki baardzo podobają ;]

Mi również podobają się oskiorniczki podobno dziecko lubi bo przypominają pepowine te macki osmiorniczki i daje to poczucie bezpieczeństwa samo w sobie podobno

Ja urodziłam wcześniaka, lecz na szczęście nie potrzebował inkubatora i cały czas był ze mną. Sądzę, że ośmiorniczki to wspaniały pomysł, trzeba tylko zostawić na nich swój zapach, aby dziecko umacniało więź z matką.