Ja szczepilam tez za darmo , potrzebne było tylko zaswiadczenie ze żłobka
Dobrze wiedzieć że jeśli dziecko jest w żłobku to jest za darmo.
a jak chodzi dziecko do przedszkola to tez ma za darmo czy nie ?
Dobra wiedza z tym szczepieniem dziewczyny
właśnie bo ja nie wiedziałam o tym
Ja tez o tym nie wiedziałam
Ja przechodziłam ospę dwa razy – raz w dzieciństwie i raz później, w dorosłym życiu. Z tego, co wiem, jeśli mama ma ospę w ciąży lub dziecko z otoczenia mamy, to ryzyko dla maluszka jest zależne od momentu, w którym zachoruje mama albo osoba bliska. Najnowsze badania wskazują, że krew matki i dziecka się nie miesza, więc ryzyko przeniesienia wirusa na dziecko jest mniejsze, niż się kiedyś uważało. Oczywiście, warto skonsultować się z lekarzem, żeby upewnić się, że wszystko jest w porządku!
To prawda, że dla żłobkowiczów szczepienie na ospę jest darmowe.
Ja będąc w ciąży miałam bliski kontakt z dzieckiem z ospą, ale nie zaraziłam się. Ospę przechodziłam w dzieciństwie, a położna i lekarz prowadzący ciąże powiedzieli, że ospę przechodzi się raz w życiu :) Niestety nie da się uniknąć wszystkich zarazków w ciąży, więc ja nie panikowałam. W końcu też wychodziłam z domu do sklepu czy do przychodni, a to siedlisko największych bakterii i wirusów. Nigdy nie wiadomo czy ktoś witający się z nami czy stojący przed nami w kolejce w sklepie nie ma krztuśca, ospy (jeszcze niewidocznej) czy innej choroby, która daje objawy z opóźnieniem, a człowiek już zaraża nawet o tym nie wiedząc. Grunt do trzymanie higieny - częste mycie rąk, warzyw czy owoców też :)
Adrianna masz rację, wszystkiego nie przewidzimy
Anna Maria z tego co słyszałam w dorosłym życiu jest dużo bardziej dokuczliwa ospa
Tak, przebywanie w towarzystwie osoby chorej na ospę wietrzną jest bardzo szkodliwe dla kobiety w ciąży. Ospa wietrzna w ciąży stanowi poważne zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się płodu.
Dlaczego jest to niebezpieczne?
* Zakażenie płodu: Wirus ospy wietrznej może przeniknąć przez łożysko i zainfekować płód, co może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak wrodzone wady rozwojowe, przedwczesny poród, a nawet śmierć dziecka.
* Cięższy przebieg choroby u matki: Ospa wietrzna u kobiet w ciąży często przebiega znacznie cięższej niż u zdrowych osób. Może prowadzić do zapalenia płuc, zapalenia mózgu i innych poważnych powikłań.
Co zrobić, jeśli miałaś kontakt z osobą chorą?
* Natychmiast skontaktuj się z lekarzem: Lekarz oceni ryzyko zakażenia i zaleci odpowiednie postępowanie.
* Izolacja: Odizoluj się od innych osób, zwłaszcza od dzieci, aby uniknąć rozprzestrzeniania wirusa.
* Leczenie: Jeśli dojdzie do zakażenia, lekarz może zalecić odpowiednie leczenie przeciwwirusowe.
Pamiętaj: Ospa wietrzna w ciąży to poważne zagrożenie. Nie lekceważ żadnych objawów i zawsze skonsultuj się z lekarzem.
Ja bylam w 3 miesiącu ciąży kiedy syn zachorował na ospę. drugi syn za to nie zaraził się w żłobku i pewnie wszystko przed nami.
u mnie wyglądało to następująco:
synek 3 miesiące zaraził się ospą od kuzyna
synek 2,5 roku zaszczepiony miesiąc wcześniej na ospę nie złapał, albo była jedna krostka na uchu. tego nie wiem, bo trudno mi określić czy to yło po ugryzieniu komara, czy krosta ospowa. w każdym razie został zaszczepiony później drugą dawką.
mąż złapał ospę jednocześnie z maluchem. przechodził ją bardzo źle, póki nie wiedziliśmy co mu jest, gorączki, dreszcze itd.. jak już wiadomo było, że to ospa, to leki trochę pomogły, ale pierwsze dni były naprawdę ciężkie.
Owszem, ospa jest bardzo niebezpieczna dla płodu, ale tylko w momencie jeśli wcześniej na nią nie chorowałaś. Ospę przechodzi się raz w życiu, więc jeśli już ją przebyłaś może co najwyżej uaktywnić się w postaci półpaśca, ale ten jest niegroźny dla płodu.