Czy pomoże coś osteopata dla 10 miesięcznego dziecka . Już mi i mężowi ręce opadają z usypianiem syna codziennie i na drzemki i na noc budzi się co chwilę nogami jakoś tak szybko robi . Jak się zabierze na ręce to się odpycha albo zaraz się kręci i nie pasuje a jak się zaraz odłoży to znowu ryk jest . I już nawet nie chodzi o to że zęby wychodzą bo na początku tak myśleliśmy ale to już za długo trwa po prostu
właściwie jak nie sprobujecie to się nie dowiecie, ale nie myśleliście może o wizycie u fizjo? ![]()
Ja bym spróbowała z osteopatą
tak jak pisze @Wesola95, jeśli nie spróbujecie to sie nie dowiedzie ![]()
Z doświadczenia wie., że to specjalista, który patrzy bardzo holistycznie na dziecko i duże prawdopodobieństwo, że pokieruje Was do innych specjalistów jeśli będzie taka potrzeba
Ja zapisałam swojego miesięcznego syna do osteopaty właśnie i z tego co czytałam często działa cuda na różne dolegliwości ![]()
@Wesola95 czesto fizjoterapeuci są osteopatami dodatkowo, także myślę, że warto znaleźć kogoś takiego
my wlasnie jesteśmy zapisani do osteopaty, który jest jednocześnie fizjoterapeutą i bardzo się cieszę, bo myślę, że to najlepsza opcja. Jednak takie maluszki nie powiedzą nam co im dolega ![]()
Oo no to jak jest taka opcja to też bym wybrała specjalistę - osteopata+fizjo
płacisz za wizytę raz, a masz odhaczonych “dwóch” specjalistów i większa szansa na postawienie diagnozy od razu bez odsyłania do kogoś innego ![]()
Jakoś w okresie wakacji mieliśmy wizytę u fizjo ale to bardziej chodziło o te rozwojowe obroty itp. Musiała bym zapytać mojej fizjo czy jest też osteopata bo wsumie to nie wiem
Na pewno warto spróbować i pójść na konsultację
myślę że gdybyśmy potrzebowali to właśnie tam byśmy się udali ![]()
Zdecydowanie tak ! Jesli to nie pomoze to zdecydowanie nie zaszkodzi . Ja jestem umowiona z moja malą .
Osteopata nie zaszkodzi. Jeżeli stwierdzi że wszystko jest ok to zróbcie więcej docisku. W dzisiejszych czasach dzieci są przebodzcowanie wszystkim, zabawkami, non stop uwaga rodzica jest skupiona na dziecku nie każde sobie z tym radzi psychicznie i jej to normalne. Także wg mnie ostaopata żeby sprawdzić i docisk. Zawijanie w kocyk, uganiata je rączek nóżek jest dużo zabaw sensorycznych z dociskiem nawet dla maluszków
My byliśmy u fizjo i ona swoim okien spojrzała na to co ja nawet nie myślałam by zwrócić uwagę… Także uważam, że warto się do kogoś takiego udać nawet profilaktycznie…
Zaleciła nam właśnie dużo bujania w kocu, rulowanie i dociskanie.
Dokładnie
taka wizyta u fizjo powinna być profilaktycznie tak jak bioderka, bo dużo dzieci ma jakieś dolegliwości. My ze starszą byliśmy i teraz też.
Ja z synkiem również się wybiorę ale jak będzie miał około 3mc. Póki co nic się nie dzieje niepokojącego, ładnie śpi, je więc profilaktycznie pojedziemy.
@Joanna23 :
@ironiczniepateyczna w tym wątku pytala też o osteopate. Warto zajrzeć. Moze znajdzie sie odpowiedz.
Można tez wznowić staty wątek - tym bardziej że maló tam postów:
U części dzieci osteopata naprawdę coś zmienia a zwłaszcza jeśli maluch jest cały czas napięty, wierci się, pręży, kopie nogami i nie potrafi się wyciszyć. Czasem po prostu coś mu w ciele przeszkadza i sen przez to leży. Ale są też dzieci, u których to nic nie daje. To, co opisujesz czyli odpychanie się na rękach, kręcenie, ryk po odłożeniu to brzmi jak przestymulowanie albo ogromne napięcie, a niekoniecznie zęby. I nie, to nie znaczy, że robicie coś źle. Po prostu 10 miesięcy to bardzo ciężki czas to rozwój, separacja, nowe umiejętności, skoki a sen często się sypie totalnie. Jeśli macie możliwość, spróbowałabym 1–2 wizyt u sprawdzonego osteopaty dziecięcego. Jak nie pomoże, to przynajmniej będziecie wiedzieć, że to nie to. A czasem sama świadomość, że ktoś dziecko obejrzał daje ulgę psychicznie rodzicom. I jeszcze jedno, Wasze zmęczenie jest absolutnie normalne. To nie jest marudzenie dziecka, tylko naprawdę trudny etap.
Dokładnie jestem tego samego zdania, lepiej stracić pieniądze jak spokój ![]()
Ja chodzę z córeczką do osteopaty ,trafiliśmy tam z polecenia fizjoterapeuty a chodzimy na fizjoterapię z powodu asymetrii i nieprawidłowego napięcia mięśniowego i odkąd chodzimy na fizjoterapię i do osteopaty widzę dużą poprawę zarówno asymetria się cofa , napięcie mięśniowe jest lepsze i dzidzia robi duże postępy rozwojowe
Lepiej spróbować i sprawdzić jak coś nas niepokoi
u nas zawsze takie rozdrażnienie to symbolizowało nowym ząbkiem ![]()
@Kalusia161 oj nie zauważyłam, że to kolejny powielony wątek
Ja bardzo polecam wizyty u osteopaty, jak dla mnie bardzo pomaga. Do naszego od dzieci też męża zapisałam i mu pomagal z kręgosłupem.
Mój starszy syn jak był niemowlakiem to cały czas machał nogami, ale już mu przeszło i teraz jest raczej spokoju
a dzieci podrzucają nogami i się kręcą żeby się wyciszyć nie?
Ja również byłam ze swoim kręgosłupem u osteopaty i naprawdę ulga po jednej wizycie!!
Warto skonsultować to ze specjalistą, moim zdaniem wszystko co nas nie pokoi trzeba zgłaszać bo lepiej sprawdzić i mieć spokojną głowę niżeli zastanawiać się i myśleć co jest nie tak i czy coś pomoże. Czasami możemy przeoczyć niektore momenty i wtedy może być za późno na pomoc.